Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Svensk maffia när den är som allra farligast

Polisen höll presskonferens med anledning av skjutningen i natt.

Black Cobra och No Surrender är svensk maffia när den är som värst: Hänsynslösa män som vill visa upp ett stort våldskapital för att imponera på utländska moderorganisationer och snabbt sätta svenska städer i skräck.

Här finns sannolikt bakgrunden till krogskjutningen i Norrköping som krävde två dödsoffer.

Efter ett bombdåd i ett bostadskvarter och dubbelmord måste konflikten nu stoppas snabbt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gängledaren som sköts ihjäl i Norrköping tillsammans med en annan man har under de senaste åren samlat ihop till en kolossal hotbild. Han har begått en rad brott som gör att polisen nu måste gallra hårt bland tänkbara motivbilder.

Han har på senare tid haft en ledande roll inom det så kallade mc-gänget No Surrender och bilder från en utredning om grova dödshot skildrar hur den grupperingen etablerats i Sverige under det senaste året:

• Gängmedlemmar som poserar med kamphundar.

• En arg man som riktar ett hagelgevär in i kameran.

• Bilder från internationella fester.

No Surrender
Foto: POLISEN
En medlem i No Surrender
Foto: POLISEN

Avhoppare från Satudarah och Hells Angels grundade No Surrender MC i Nederländerna och gänget har expanderat aggressivt. Det har handlat om att ta marknadsandelar inom brott från de etablerade gängen och snabbt sätta sig i respekt vid exempelvis utpressningar.

Den mördade mannen har själv suttit i fängelse under stora delar av etableringen men sedan slutet av oktober var han ute igen och kunde återta sin ledarroll i No Surrender.

Han har tidigare varit med om att försöka etablera gänget Black Cobra i Sverige och varit ledare för grupperingen i Östergötland. Black Cobra kom från Danmark och gjorde ett aggressivt etableringsförsök i Sverige som slutade med flera mord, skjutningar och brutala utpressningar.

Gänget upplöstes när ledningen beslutade att samla in Black Cobra-tröjorna från medlemmarna och de tvingades söka nya allierade. Flera gick till No Surrender och slog sig ihop med gängkriminella som lämnat Original Gangsters, OG.

Maffiagrupperingar som Black Cobra och No Surrender är som farligast under en aggressiv etablering.

Och de som söker sig till No Surrender är i första hand kriminella och inte mc-intresserade.

Norrköping och Linköping har haft oturen att bli mötesplats för flera kriminella nätverk på senare år:

Hells Angels har länge varit starka, Black Cobra och No Surrender har försökt ta plats och konkurrerat med lokala gäng som Gipsy Bloods, Berga boys, Asir och Outlaws, enligt en kartläggning som lokaltidningarna Östgöta-Correspondenten och Norrköpings Tidningar gjort.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bandidos pekas också ut som en aktör på frammarsch i länet och det ska, enligt uppgift, vara bakgrunden till bombdådet mot ett hyreshus i Linköping i somras. En annan ledare inom No Surrender ska vara kopplad till adressen men bomben skadade 20 andra och förstörde femvåningshuset.

Det var ett exempel på brutalt gängvåld som drabbade många.

Dödsskjutningen i Norrköping är ännu en varning om att gängkrig genom årens lopp ofta sökt sig till krogar. Stureplansmassakern i Stockholm och skjutningen på Vår Krog och Bar i Göteborg är två avskräckande exempel.

Polisutredningar om tidigare brott har visat att gängledaren som mördades hängt mycket på krogar – och därför var det ingen slump att det var just bland andra på en nattklubb som hoten mot honom blev verklighet.

LÄS MER: Han beställde skjutningar – avslöjar varför unga dör (PREMIUM)

Norrköping får resurser från operation Rimfrost

Björn Lidö, Rimfrost region öst, om arbetet framåt.