Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Svårupptäckta ensamvargar utgör det största terrorhotet

Man anhållen för stämpling till terroristbrott
”Hittills finns det inget som pekar på något annat än att bilen kan ha varit mannens värsta vapen och det är också talande för det konturlösa terrorhotet”, skriver Fredrik Sjöshult.
Foto: Läsarbild/71717
”Hittills finns det inget som pekar på något annat än att bilen kan ha varit mannens värsta vapen och det är också talande för det konturlösa terrorhotet”, skriver Fredrik Sjöshult.
Foto: Läsarbild/71717

Tre faktorer som gör terrorhotet konturlöst och svårupptäckt är viktiga att påminna om efter terrorgripandet i Östersund:

Hotet om en ny attack gäller inte bara storstäderna.

Terrorister som agerar ensamma utgör den största faran.

Och terroristernas vapen behöver inte vara särskilt sofistikerade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Filmen från polisens gripande av den misstänkte terroristen i Östersund är talande för ett terrorhot fjärran attackerna 11 september 2001: En ensam man stoppas när han kör en gammal bil i hög fart på en centrumgata i en mellanstor svensk stad.

Nationella insatsstyrkan är långt borta när han grips. Östersundspolisen har larmats och ingriper resolut mot mannen. Han ser alldaglig – inte alls skräckinjagande – ut när han beordras hålla händerna på bilens tak.

På torsdagsmorgonen passerade jag själv Stortorget i Växjö. Förberedelserna för den årliga stadsfestivalen ”Karl-Oskardagarna” pågick för fullt och jag noterade särskilt att gigantiska gummidäck placerats ut för att ingen ska kunna köra in på torget.

Det är en bild av terrorhotet som inte bara handlar om Drottninggatan i Stockholm.

Säkerhetspolisen skriver i den senaste årsboken:

”Det fortsatt mest troliga attentatshotet är ensamagerande aktörer, sannolikt utifrån en våldsbejakande islamistisk ideologi. Ett attentat skulle troligen vara inspirerat, snarare än uppdragsstyrt och väglett, av en terroristorganisation utomlands.”

Ensamvargar är svårare att avslöja. De kan röra sig under radarn, dyker inte upp i kartläggningar av terrornätverken och lämnar sannolikt inga spår i avlyssnad mobilkommunikation.

Hittills finns det inget som pekar på något annat än att bilen kan ha varit mannens värsta vapen och det är också talande för det konturlösa terrorhotet. Beväpningen behöver inte vara mer sofistikerad – det har en rad attacker bekräftat – och det är ytterligare ett skäl till att hotet är svårt att upptäcka.

Det innebär också att en attentatsman snabbt kan gå från ord till handling. I botten kan det finnas en våldsbejakande ideologi men den utlösande faktorn kan vara ett utvisningsbeslut, en motgång på jobbet eller någon slags tillfällig sinnesförvirring.

Gripandet i Östersund tyder på att hotet uppstod hastigt och utan att Säkerhetspolisen haft kännedom om den misstänkte gärningsmannen. Nationella insatsstyrkan skulle varit på plats annars och Säpo skulle direkt tagit hand om utredningen – nu dröjde det närmare ett dygn.

Den omedelbara slutsatsen verkar vara att det handlar om en ensamagerande misstänkt gärningsman eftersom Säpo är tydliga med att det inte finns något skäl att vara extra orolig efter gripandet. Det vore oansvarigt att hävda det om det fanns misstankar om att den gripne mannen var del av en terrorcell.

Det som talar emot den slutsatsen är att misstankarna handlar om ”stämpling till terroristbrott”. Det är en form av förberedelsebrott där den misstänkte, enligt åklagarmyndigheten, ”i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott”.

Hemlighetsmakeriet kring gripandet är som vanligt stort när det gäller terrormisstankar och därför har varken Säpo eller åklagaren förklarat valet av brottsrubricering närmare – och den gör att fallet ser lite underligt ut.

Det är också märkligt att Jämtland på nytt är aktuellt i terrorsammanhang. I det stora terrormålet som kretsade kring David Idrisson och handlade om misstänkta attentatsförberedelser, men slutade med fällande domar för terrorfinansiering, bodde de flesta av de dömda i Jämtland.

Och precis som Rakhmat Akilov och den nu gripne mannen kom de från centralasiatiska länder söder om Ryssland.

Terrormisstänkte mannen i Östersund begärs häktad.