Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Svaret på Palmegåtan blir sannolikt: ”Misstänkt avliden”

Hans Holmér, dåvarande spaningsledare för mordutredningen, visar upp två Magnum-revolvrar.Foto: OLLE SEIJBOLD / DN

Under våren talar allt för att Palmeutredningen kommer att läggas ned med motiveringen ”misstänkt avliden”.

Det finns inte längre någon återvändo efter den synnerligen respekterade Palmeåklagarens tvärsäkra uttalanden – och han måste ha ett blytungt bevis som avgör fallet.

Finns Palmes DNA på ett mordvapen? Eller har det till slut säkrats spår på hans rock?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Chefsåklagare Krister Petersson var ett intressant val av ny Palmeåklagare för tre år sedan och redan då tändes mitt hopp om att mordet skulle klaras upp till slut. Petersson är inte åklagaren som rullar tummar i väntan på pension och under det senaste året har han bland annat fått IS-återvändaren Mubashir Qadar dömd för mord i Örebro.

Petersson är en synnerligen respekterad åklagare och var också en av två åklagare som såg till att polisutredningen efter mordet på utrikesminister Anna Lindh sköttes exemplariskt.

Med honom som styrman för Palmeutredningen har risken varit minimal för nya irrfärder.

Chefsåklagarens tyngd måste också tas i beräkning när hans nya och sensationella uttalanden i SVT:s ”Veckans brott” om Palmeutredningen ska värderas:

Han säger att det kommer ett beslut under våren om det blir åtal eller om förundersökningen läggs ned – och i samband med det är han ”positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det”.

Krister Petersson: ”Jag har min uppfattning klar”.
Foto: SVT

Det går inte att tolka på något annat sätt än att förundersökningen kommer att läggas ned med motiveringen ”misstänkt avliden”. 

När en förundersökningsledare är övertygad om att den skyldiga är avliden och fallet inte går att utreda mer måste åklagaren lägga ned utredningen med den motiveringen.

En död person kan inte åtalas och ställas inför rätta i Sverige.

Palmeåklagare Petersson säger själv i SVT-intervjun att han vet vilket beslut han kommer att fatta. Det gör att jag utesluter att han kommer att åtala en person som fortfarande är i livet för mordet – då skulle den personen rimligen nu varit gripen, anhållen och häktad.

Om han skulle åtala en person hade det inte heller varit hans uppgift att presentera vem som är ansvarig för mordet – då skulle en skuldfråga avgöras av domstol.

Chefsåklagaren har också gång på gång avfärdat Christer Pettersson, som friats för Palmemordet, som gärningsman. Det gör att det vore osannolikt att Pettersson nu åter skulle pekas ut som Palmes mördare.

Allt pekar mot att det är Skandiamannen Stig Engström som kommer att presenteras som lösningen på Palmemordet.

Engström avslöjades som Palmegruppens huvudspår av magasinet Filter 2018 och enligt Expressens uppgifter har flera vittnen på senare tid förhörts om just Engström.

Det talar för att Palmegruppen och chefsåklagare Krister Petersson håller fast vid Stig Engström som huvudspår – och att det blir det sista av alla huvudspår i utredningen. Det vore osannolikt om utredningen byter spår i sista stund.

En lugn och sansad åklagare med Krister Peterssons tyngd skulle aldrig utlova en lösning på mordet under våren om han inte var säker på sin sak. Nu finns det ingen återvändo.

Olof PalmeFoto: LEIF R JANSSON /TT NYHETSBYRÅN
Stig EngströmFoto: POLISEN
Christer Pettersson under vittneskonfrontationen.Foto: POLISEN

Han kommer att sammanfatta skuldfrågan i ett beslut som inte ska gå att ifrågasätta. Han måste också presentera utredningsmaterialet som övertygat honom inför beslutet.

Hans åklagarheder sätts nu på spel och det finns inget som talar för att han kommer att göra något förhastat och ogenomtänkt. Peterssons löfte om en lösning är inte något hastigt påfund – han har gett uttryck för sin optimism i flera intervjuer under senare år och redan för ett år sedan slog han fast att han trodde att mordet skulle gå att lösa.

Chefsåklagarens största problem är att fru Lisbeth Palme har pekat ut Christer Pettersson.

Men utpekandet i rätten kom efter en usel vittneskonfrontation och bland mycket annat som talar emot Pettersson finns ett vittne som såg mördarens flykt och som slår fast att det inte var Pettersson. Vittnet kände igen Pettersson från Sollentuna.

Det är intressant att notera att Palmes äldsta son Mårten nu är positiv till den senaste utvecklingen i mordutredningen eftersom den inte stämmer med det vittnesmål som tidigare lämnats av hans framlidna mor.

Chefsåklagare Krister Petersson och Palmegruppen måste sitta på något blytungt bevis som avgör fallet i åklagarens ögon.

Jag är tveksam till att en kedja av indicier skulle vara tillräckligt övertygande för ett beslut.

Vad kan det handla om? I dagsläget går det bara att spekulera:

Har vapnet som användes vid mordet hittats och kan det knytas till en viss person?

Finns det dessutom DNA från Olof Palme från vapnet – skottet avlossades från mycket nära håll – skulle fallet vara avgjort. Med modern kriminalteknik behövs bara små mängder biologiskt material och det går att spåra DNA även efter lång tid.

Eller har Palmegruppen lyckats hitta DNA-spår från mördaren på Olof Palmes rock?

Det finns vittnesuppgifter om att skytten lade sin hand på Palmes axel och i teorin skulle han då kunnat lämna spår i form av svett som innehåller DNA. Tidigare DNA-tester har inte lyckats hitta spår från fler än Palme men det går inte att utesluta att nya försök har gjorts under senare år.

Svaret på mordgåtan väntas osannolikt nog under våren.

Nytt åtal kan väckas i Palmemordet: ”Inte förvånad”

Nytt åtal kan väckas i Palmemordet – reporter Leif Brännström: ”Inte förvånad”.