Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Stefan Löfven undviker elefanten i rummet

Statsminister Stefan Löfven (S) gästar SVT:s ”Agenda” för att prata om dödsskjutningarna.
Stefan Löfven i SVT:s ”Agenda”.Foto: SVT / SVT
Ndella Jack.Foto: Privat
Karolin Hakim.Foto: Privat
Stefan Löfven.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Poliser i Malmö efter mordet på 15-årige Jaffar.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I SVT:s ”Agenda” pratar Stefan Löfven länge och mycket om hur han ska knäcka gängen.

Han undviker elefanten i rummet: Poliskrisen.

Svensk polis dräneras på kompetens på grund av att de bästa poliserna har usla löner – och de som väljer att lämna kan inte lockas med några tusenlappar för att stanna där de gör mest nytta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfven har givetvis rätt: Segregationen i samhället måste brytas, barnen måste gå i skolan och deras föräldrar ska ha ett jobb att gå till.

När han får frågan i SVT:s ”Agenda” om kopplingen mellan de senaste årens flyktingvåg och gängskjutningar svarar han också rätt: Det finns ingen sån koppling. I de kriminella nätverken finns i princip inga nyanlända under den senaste flyktingvågen.

Löfven har också rätt när han lyfter fram ökade möjligheter till övervakning av kommunikation mellan kriminella och skärpta straff för vapenbrott som ett viktigt steg mot att knäcka gängen. Högre straff har haft betydelse för att kyla ned flera gängkonflikter.

Problemet är att Löfven inte närmar sig elefanten i rummet: Polisbristen.

Svensk polis är fortfarande i kris och det största problemet är att för många poliser fortfarande väljer att sluta – och att de som slutat under de senaste åren inte kan lockas tillbaka.

Det beror på att lönerna är för dåliga.

Att göra något åt det kostar pengar. Och när det kommer till pengar tvingas politikerna att prioritera mellan exempelvis slopad värnskatt och extra pengar till polisen. 

Det är för dåligt att ingångslönen för en polis är drygt 25 000 kronor och det är säkert en av förklaringarna till att platserna på polisutbildningarna inte går att fylla upp med tillräckligt bra sökande.

Och redan nu har drygt 10 procent av de som började polisutbildningen i höstas hoppat av.

I bästa fall kommer 10 000 nya poliser att utbildas under de närmaste åren men de saknar erfarenhet när de kommer ut. Det tar tid att bygga upp.

Därför är det värre att lönerna för Sveriges bästa poliser med lång erfarenhet bara ligger runt 33 000 kronor. Det är en usel lön för några av samhällets viktigaste aktörer.

Utredare av grova brott, de främsta experterna i landets bombgrupper och spaningsledarna som knäcker gängen – det är några exempel på elitpoliser som tjänar så dåligt att de blir enkla byten för försäkringsbolag som bygger upp egna utredningsavdelningar, säkerhetsfirmor som behöver livvakter och utredare och andra privata aktörer som kan tjäna stora pengar på att värva en polis.

Polisens låga löner har också öppnat för en statlig rovdrift där Migrationsverket, Skatteverket och andra inom staten rekryterat polisutredare med erbjudande om högre löner. Det är till och med så att poliser som väljer att sluta för att bli lärare på polisutbildningarna kan räkna med högre lön och behagligare arbetsvillkor.

Det är orimligt. De bästa poliserna ska vara poliser inom staten.

4 250 poliser slutade under åren 2014 till 2018. Personalflykten har legat på en konstant hög nivå - under 2018 slutade 885 poliser.

Svensk polis dräneras på kompetens och förklaringen är den usla löneutvecklingen inom polisen. Årets väntade lönehöjning på drygt fem procent kommer inte lösa det problemet.

Polischefer runtom i landet kan inte använda högre löner för att stoppa de mest värdefulla medarbetarna eller locka tillbaka de bästa som slutat med några extra tusenlappar.

Polisjobbet anses fortfarande vara mer lockande och därför handlar det inte om att helt matcha lönen som erbjuds på andra sidan – det skulle i flera fall räcka med några tusenlappar extra hör jag från polishåll.

Parallellt med nyrekrytering, stopp för flykten från polisen och möjligheter att locka tillbaka de som slutat måste förstärkning komma snabbt från fler håll: Polisen behöver få hjälp av privata säkerhetsbolag för att ta över en del arbetsuppgifter och snabbt få rekrytera mer civil personal för att fler poliser ska kunna jobba i yttre tjänst och med kvalificerade utredningar.

Utredningar om mordförsök får inte läggas åt sidan som Dagens Nyheter bland annat rapporterat om. Det gör att risken blir hög för nya skjutningar.

Och det måste finnas tillräckligt med poliser i yttre tjänst för att kunna stoppa och kontrollera potentiella mördare som bär vapen. Två män ska inte kunna cykla till en pizzeria på Möllevången i Malmö för att mörda, Ndella Jack och Karolin Hakims mördare skulle stoppats på väg mot skjutningarna och sprängarna som inom kort riskerar att ställa till med en bombkatastrof måste stoppas i tid.

Det är bra med fokus på segrationen, skolan och arbetslösheten men det löser inte de akuta problemen med polisbristen.

Och utan tillräckligt med bra poliser spelar det ingen roll hur mycket straffen skärps – vapenmännen kommer inte att stoppas och mördarna kommer att gå fria.