Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Statsministern gör Morgan Johansson ännu mäktigare

Morgan Johansson.
Foto: OLLE SPORRONG EXP

Morgan Johansson blir Sveriges nya superjustitieminister.

Han blir ansvarig för det som statsminister Magdalena Andersson ägnade en fjärdedel av sin regeringsförklaring åt: Kampen mot de kriminella gängen och mäns våld mot kvinnor.

Och det var ingen hejd på Johanssons beskrivning av sin nya ”mycket stora portfölj” efter att han inte längre behöver dela scen med Mikael Damberg.

Bland superjustitieministerns slagord när den nya regeringen samlades hördes bland annat ”hårt mot hårt” och ”bura in fler”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statsminister Magdalena Anderssons regeringsförklaring dominerades av en kraftsamling mot de kriminella gängen. Det var ingen tvekan om att hennes högsta prioritet som regeringschef och hon ägnade kampen mot brottsligheten 825 av 3 399 ord i regeringsförklaringen.

Gängvåldet dominerade men ett annat tydligt fokus var mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck.

Hennes klarsynthet när hon inledde med att tala om att ”bekämpa den hänsynslösa brottslighet som i dag hotar hela samhällsgemenskapen” var befriande, men när politiken konkretiserades blev jag besviken.

Under de senaste åren har straffen skärpts – viktigast har varit längre straff för grova vapenbrott som hjälpt till att få bort potentiella gängmördare från gatorna – och möjligheterna till avlyssning utökats.

Men det krävs snabbt fler polisanställda för att utnyttja de nya verktygen i kampen mot gängen och det berörde statsministern bara i en kort, rumphuggen mening där hon konstaterade att ”målet om 10 000 fler polisanställda är på god väg att nås”.

Rapporterna om en svensk poliskår som går på knäna verkar inte ha nått fram.

Här behöver regeringen agera snabbare för att fylla på med personal och därför var det oroande att inte mer handlade om den mest centrala frågan.

En liten ljusning hördes ändå på regeringens presskonferens där Magdalena Anderssons nya finansminister Mikael Damberg poängterade att tar med sig utbyggnaden av svensk polis och hela regeringens kraftsamling mot gängvåldet när han blir chef över finansdepartementet.

Det borde göra det enklare för Damberg att öppna plånboken.

Morgan Johanssons glädje över att ensam få spela huvudrollen i kampen mot brottsligheten efter att Damberg lämnat justitiedepartementet gick inte att ta miste på när den nya regeringen samlades. Han är nu ansvarig minister för i princip vart fjärde ord i statsministerns politikgenomgång i regeringsförklaringen.

Nu slipper han slåss med Mikael Damberg om uppmärksamheten. Efter uppmärksammade brott har det varit tydligt att de båda haft bråttom ut i sociala medier med hårda fördömanden och budskap om att skyldiga ska in bakom lås och bom.

Och det var ingen hejd på Johansson under den nya regeringens presskonferens. Efter att Damberg nu lämnat konstaterade han själv att han nu har en ”mycket stor portfölj” i regeringen och räknade upp vad han nu basar över:

Polisen, Säkerhetspolisen, åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, domstolarna, kustbevakningen, Rättsmedicinalverket med mera.

I nästa andetag lade han till att han nu också är ansvarig för stora delar av lagboken.

Superjustitieministerns programförklaring innehöll slagord som ”bekämpa gängen”, ”hårt mot hårt” och ”bura in fler”.

Migrationspolitiken lämnade han över till Anders Ygeman ”med gott samvete”. Johansson konstaterade att han ”mot alla odds” fått en ny migrationslagstiftning på plats i somras och att Ygeman nu kan ta vid.

Den nya migrationsministern på justitiedepartementet fyllde i att ”fler som döms för brott ska kunna utvisas”. Frågan är ändå om Sveriges nya superjustitieminister kommer lämna den frågan helt åt andremannen på departementet.

Regeringschef Magdalena Andersson har satt högsta prioritet på kampen mot brottsligheten inför valet och det är tydligt att Morgan Johansson tänker göra sitt yttersta för att bli en vinnare i det som kan bli den viktigaste valfrågan.