Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Staaf har satts i polisens frysbox

ÖB:s stöd till Staaf: ”En person jag tycker väldigt mycket om”.
Tidigare underrättelsechefen på Noa, Linda Staaf, och hennes dåvarande chef, ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Anders Thornberg har bara valt att ge intervjuer till egna medarbetare och till nyhetsbyrån TT.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linda H Staaf, chef för underrättelsenheten på NOA, och rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOVE ERIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Thornberg och polisledningen placerade Linda Staaf i frysboxen efter att hennes relation med Mats Löfving tog slut.

Så ser det ut när jag lägger ihop olika bitar i poliskrisen – och det bekräftas från flera håll.

En uppförstorad hotbild ska också ha använts för att stoppa Staaf efter hennes framgångar i det internationella Anomsamarbetet.

Nu väcks nya frågor om tystnadskulturen inom polisen och rikspolischefens roll.

Varför agerar inte justitieminister Gunnar Strömmer?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rikspolischef Anders Thornberg hukar i en storm som till en början handlade om hans ställföreträdare Mats Löfving.

Löfving har anklagats för att på tveksamma grunder gett jobbet som underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning, Noa, till Linda Staaf som han också haft en relation med.

Efter att relationen avslutats blev Staaf orolig för sin säkerhet och det hon berättade för polisens säkerhetschef fick honom att anmäla misstanke om att hon utsatts för grov fridskränkning, olaga förföljelse eller ofredande.

Åklagare beslutade direkt, utan att förhöra Staaf, att inte inleda förundersökning.

Det var i december 2021 och samtidigt informerades Anders Thornberg av polisens säkerhetschef. Därefter gjorde han ingenting. Löfving fortsatte att jobba på som vanligt.

Brottstiden för grov fridskränkning var angiven fram till november 2021 i säkerhetschefens anmälan vilket tyder på att han uppfattat att dessförinnan funnits en ”nära relation” som det står i lagtexten.

Ny information som jag nu fått från flera håll sätter Thornbergs agerande i ett nytt perspektiv.

Linda Staaf hamnade i rampljuset i juni 2021 när hon på en presskonferens i Europols högkvarter i Haag tillsammans med bland andra FBI berättar om Operation Trojan Shield där grovt kriminella lurats att använda ett chattverktyg som i realtid avlyssnats av polis.

Genomslaget blev enormt. Plötsligt stod en hög polischef på scen och berättade om framgångar i kampen mot grov organiserad brottslighet.

Linda Staaf fick stor uppmärksamhet men inom polisledningen ska hon också börjat möta motstånd.

Flera personer med insyn berättar hur hon fick order om att inte ta så mycket plats.

Ett skäl till att hon inte längre skulle synas var att uppmärksamheten, fick hon veta, gjort att det uppstått en hotbild mot henne. Det fick hon höra från flera håll men när det ifrågasattes visade det sig att uppgifterna var uppförstorade och syftet med det misstänktes ha varit att hon skulle försvinna från rampljuset.

Samtidigt avslutades hennes relation med Mats Löfving – den som slutade på åklagaren och Anders Thornbergs bord med anklagelser om att han förföljt henne i motionsspår, på bageri och badhus.

Anders Thornbergs agerande när Linda Staafs uppgifter om Mats Löfvings beteende blev kända för honom ger bilden av att Thornberg valde Löfvings sida.

Och bilden av att Linda Staaf placerats i polisens frysbox förstärks av det som hänt efter december 2021.

Hennes förordnande som underrättelsechef går ut i början av 2023 och inom polisen finns stelbenta principer som kräver rotation i chefsleden. Därför har Staaf sökt flera jobb men avfärdats direkt.

Mot bakgrund av framgångarna med Anom, Sky ECC och Encrochat ser det märkligt ut att hon ratades.

Men med tanke på att hon verkar ha hamnat i frysboxen efter att relationen med Löfving tog slut blir det mer logiskt att hon möttes av polisledningens kalla hand. 

Det slutade med att hon sökte sig bort från polisen och till justitiedepartementet. I september 2022 blev det klart men formerna kring anställningen var lösa och nu blir hon ändå kvar inom polisen – oklart i vilken roll efter nyår.

Flera av de som stöttar henne är nu frustrerade över att polisledningen fortsätter att försöka tysta henne.

Polisledningen ska försökt stoppa henne från att vara med i TV4:s Nyhetsmorgon i måndags. Hon medverkade ändå för att ge sin version.

En del av frustrationen har handlat om att hennes kompetens och turerna i samband med att hon fick jobbet som underrättelsechef har framställts felaktigt.

Därför har polisens HR-avdelning tagit fram en fullständig redogörelse som klargör hennes meriter vid tidpunkten. I sammanställningen finns även information om att flera kandidater försvann under rekryteringsprocessen på grund av att de fick andra jobb och information om andra chefsjobb som Staaf var aktuell för samtidigt.

Kartläggningen har sekretessbelagts av polisen med hänvisning till den förundersökningen som inletts angående Mats Löfvings utnämning.

Det är självklart trams. I den här soppan borde Linda Staaf och polisledningen kunna klargöra fakta.

Sekretesstramset förstärker bilden av att polisledningen nu vill behålla Linda Staaf i frysboxen för att stormen ska bedarra.

I väntan på det fortsätter Anders Thornberg ducka för frågor.

Krishanteringen med floskler i ett mejl till Ekot med, en ”intervju” med polisens kommunikationsavdelning på intranätet ökar inte förtroendet för rikspolischefen och kommentarer till nyhetsbyrån TT imponerar inte. Han fortsätter ducka frågor från de som granskat poliskrisen.

Hanteringen av Linda Staaf förstärker bilden av en tystnads- och maktkultur inom polisen.

Varför intresserar sig inte justitieminister Gunnar Strömmer för det?

Varför nöjer sig Strömmer med att rikspolischefen beställt en egen utredning av rikspolischefen och polisledningen?

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/harvan-i-polisledningen&theme=spaceblack