Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Sprängningarna ökar kraftigt – straffen för bombdåd är låga

Kaftig detonation utanför flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm. Polisen fortsätter arbeta på platsen under dagen.
Bilder från explosionen på Östermalm i Stockholm i dag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stora skador vid entrén efter explosionen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mirakel efter mirakel har räddat Sverige från en katastrof när sprängningarna ökat lavinartat till över 200 på ett år.

Samtidigt är straffen för bombmännen låga och det är få fall som klaras upp.

Efter nattens sprängning är det viktigt att måltavlan för attacken snabbt identifieras.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige vaknar upp till ännu ett sprängdåd och återigen är det ett under att ingen dog. Under det senaste året har jag reagerat på hur det rycks på axlarna efter varje dåd.

Det är klart att sprängningarna river upp öppna sår i husfasader och i medvetandet hos de närmast drabbade men det verkar finnas en attityd i samhället i stort som går ut på att det handlar om ”kriminella uppgörelser som drabbar andra”.

Inget kan vara mer fel. Det går inte att hoppas på mirakel efter mirakel.

Nästa gång kan det vara du som råkar passera explosionen på väg hem från en middag.

Nästa gång kan det vara ditt barn som börjar leka med en blindgångare i en trappuppgång – en bomb som inte exploderat vid rätt tidpunkt.

Nästa gång kan det vara din lägenhet som rasar samman.

Tro inte att sprängningarna utförs med klinisk precision av proffs. Det är tvärtom.

Det är inga genier som tänder på stubintrådarna om nätterna och de som bygger bomberna verkar ha begränsade kunskaper om sprängverkan.

Se bara på bomben i Linköping i somras som skadade ett 20-tal människor och blåste ut stora delar av ett hyreshus. Bomben innehöll 15-20 kilo sprängmedel och var kraftigt överdimensionerad för att riktas mot en part i en ”kriminell uppgörelse”. Det var allt annat än klinisk precision.

Förödelsen på Östermalm efter nattens dåd pekar i samma riktning.

Sprängningen på Östermalm .
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Under 2019 ökade antalet bombdåd kraftigt i Sverige. Fram till november handlade det om 236 sprängningar jämfört med 162 dåd under hela 2018.

Samtidigt ligger skjutningarna kvar på ungefär samma nivå – drygt 300 – som under de senaste två åren. Antalet skjutningar med döda och skadade minskade till och med under förra året och det har rapporterats som en framgång av somliga politiker och poliser.

Men för att få en helhetsbild av gängvåldet måste sprängningar och skjutningar summeras. Kriminella som tidigare använde skjutvapen i konflikterna använder nu bomber. Det går inte att blunda för.

I Danmark har polisen sett en liknande utveckling inom gängkonflikterna. Där har skjutningarna också planat ut samtidigt som sprängningarna ökat kraftigt. 

Det finns också samband mellan flera av sprängningarna.

Tyvärr har kunskapen om bombtillverkningen fått stor spridning vilket gör att gängen inser att det räcker med en termos, några hekto sprängdeg och en stubin för att tillverka en bomb.

Svensk och dansk polis har också noterat att det är samma typ av sprängmedel som använts vid flera bombdåd vilket talar för att ökningen kan förklaras av att någon kommit över ett större parti som säljs relativt billigt. Det borde vara högsta prio att stänga av den kranen.

Underrättelsearbetet måste också bli bättre. I Stockholm misstänks en konflikt om ett gym ha varit bakgrunden till flera bombdåd under hösten. I Malmö dömdes en bombliga i förra veckan efter en långvarig konflikt.

Inblandade i konflikter ska inte kunna planera bombdåd. Deras gömmor ska tidigt avslöjas av polis och på sin väg att placera ut sprängmedel ska bombmännen stoppas av polis.

Efter sprängningen på Östermalm i Stockholm är det viktigt att polisen snabbt skapar sig en bild av vem som var måltavla för bomben. Dels för att motivet kan vara nyckeln till att klara upp fallet men också för att undvika fler dåd och försätta den utsatta i säkerhet. Det är också viktigt för att andra boende i fastigheten, som kanske känner oro av något slags diffus hotbild, ska kunna känna trygghet igen.

En förklaring till att sprängningarna ökat kraftigt kan vara de låga straffen.

En gängkriminell som grips med ett vapen döms i dag till tre-fyra års fängelse. Om det handlar om en skjutning där vapnet avlossas mot en person är rubriceringen mordförsök och straffet hamnar runt tio års fängelse.

De låga straffen blev tydliga i ett av få fall som klarats upp på senare tid och där bombmännen fick sina straff i slutet av förra veckan i Malmö tingsrätt. Det handlar om en långvarig konflikt med ett kriminellt familjenätverk i centrum.

Förödelsen efter ett av sprängdåden i Malmö där bombmannen skadades själv.
Foto: Polisen

På en vind hittades ett kilo sprängmedel, två kulsprutepistoler och ammunition. Polisutredningen visade också att ligan köpt termosar som misstänktes vara för bombtillverkningen.

Straffet för huvudmannen blev fyra år och två månaders fängelse. Han dömdes bland annat för grovt vapenbrott, förberedelse till bombdåd (på juristspråk används tyvärr den abstrakta formuleringen ”allmänfarlig ödeläggelse”) och medhjälp vid en sprängning.

Jämför det med straffen för vapenbrott ovan och det borde stå klart att förra veckans rubriker om ”långa straff” falnar.

Med automatisk villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet innebär det i praktiken att han bara är inlåst i drygt 2,5 år – längre skyddas inte samhället från honom.

Malmö tingsrätt slår också fast att 3,5 års fängelse ska vara straffet för en sprängare som utför ett bombdåd i ett hyreshus. De misstänkta friades för flera sprängningar men i ett fall dömdes en ung man som utfört en sprängning i ett hyreshus med en termosbomb. Måltavlan för konflikten bodde i huset men det var bara bombmannen själv som skadades vid detonationen.

Han fick straffrabatt på grund av att han bara var 18 år vid brottet och skadades av sin egen bomb. Han kom därför undan med två års fängelse.

Se bilder inifrån huset precis efter explosionen

Filmar kaoset i trapphuset.