Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Sökandet i Wilmafallet ska fortsätta med full kraft

Expressens utsände Robert Bertzehag rapporterade från minnesceremonin: ”Många är ledsna".
Sökandet efter Wilma måste fortsätta med full kraft, skriver Expressens krönikör Fredrik Sjöshult.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Sökandet i Wilmafallet måste nu fortsätta med full kraft – och det av flera skäl.

Fallet Kim Wall påminner om hur viktigt det är för att en misstänkt mördares bortförklaring ska kunna överbevisas i en mordutredning.

Det är också viktigt på ett mänskligt plan för den drabbade familjen att hela kroppen hittas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polisens fynd av en kroppsdel på torsdagskvällen i sökandet efter Wilma Andersson, 17, innebar att den sista strimman av hopp tyvärr släcktes för familjen. Det finns ingen tvekan i det som polisen först meddelades anhöriga, och sen medierna, efter fyndet: Hon kommer inte att hittas vid liv.

För mordutredningen innebär det att misstankarna som redan fanns om att Wilma var död bekräftades. Det här kommer inte att sluta som andra liknande fall med försvunna kvinnor som misstänkts ha mördats men där familjen lämnats i ovisshet i decennium efter decennium.

Jag utgår från att polisens förhörsledare nu sätter den misstänkta mördaren – Wilmas pojkvän – under stark press. Han var redan häktad på den starkare misstankegraden för mord och det här gör att misstankarna mot honom har stärkts ytterligare.

Om den tidigare ostraffade mannen är skyldig kan fyndet bli det som till slut får honom att lätta på sitt hjärta i förhör och det vore mycket värdefullt för polisens chanser att hitta resten av kroppen.

Det är oerhört viktigt att hela kroppen hittas av två tungt vägande skäl.

Risken är annars stor att en misstänkt gärningsman hittar på en historia om en olycka som slutat med att han i panik gjort sig av med kroppen.

I det danska ubåtsfallet försökte Peter Madsen först hävda att Kim Wall slagit i huvudet och dött i en olycka men efter att även hennes huvud hittats var han överbevisad om att ha gjort sig skyldig till mord.

I Stockholm friades en man förra året efter att han förklarat hustruns död med att hon ramlat i trappen. Han uppgav själv att han styckat kroppen i panik efter det och gjort sig av med en del av kroppen. Eftersom flera kroppsdelar inte hittades gick det inte att motbevisa hans berättelse.

Därför är det oerhört viktigt att sökandet fortsätter med full kraft.

Polisen håller nu mycket kring fyndet för sig själva och det kan jag ha förståelse för. Närområdet kommer att vara intressant i det fortsatta sökandet efter fler kroppsdelar och andra ledtrådar.

Platsen kan också vara viktig på andra sätt: Har den häktade mannen någon koppling till platsen? Kan hans mobil spåras dit under de dagar som gick mellan försvinnandet och gripandet av honom? Har bilar som han haft tillgång till synts i området?

I fallet finns ytterligare en intressant man som är misstänkt för skyddande av brottsling – har han någon koppling till platsen?

I utredningen kommer polisen också söka svar på vilken typ av mord det handlar om och varför kroppen hittats i delar. Det vanligaste skälet är att det gör det lättare att gömma kroppen och undanröja bevis.

Av det som hittills är känt om Wilmamordet och den misstänkte gör att det sannolikt är förklaringen även i det här fallet. Svaret på frågan kan också ha betydelse för sökandet efter resten av kroppen.

Men sökandet måste också fortsätta för den drabbade familjens skull.

De får inte lämnas i en situation där hela kroppen inte hittas.

Kim Walls mamma Ingrid tackade i sitt sommarprogram i Sveriges Radio polisen för att sökandet i Öresund fortsatte tills alla kroppsdelar hittats.

Den svenska polisens hundar som är specialutbildade för att söka efter döda personer fick fortsätta att söka trots att det sista fyndet egentligen saknade betydelse för utredningen konstaterade Ingrid Wall och lade till att hennes tacksamhet för det var ”gränslös”.

”Jag utgår från att alla specialhundar används”

Hör Expressens krimkrönikör berätta om utredningsläget.