Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Snabbt svar krävs om det finns hatmotiv bakom mordet på Gica

Drevs mördarna av hat mot EU-migranter? skriver Fredrik Sjöshult. Foto: Mikael Good/ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under den här bryggan i Smedbyparken i centrala Huskvarna bodde Gica och det var här som hans döda kropp hittades av förbipasserande den 8 augusti. Foto: Mikael Good / Mikael Good
Ljus vid grönområdet och platsen där den hemlösa mannen från Rumänien bodde och även mördades i början av augusti. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finns det ett hatmotiv bakom mordet på EU-migranten Gica i Huskvarna? Handlar det om ett ungdomsgäng som påverkats av hatet mot tiggare?

I mordutredningen måste polis och åklagare snabbt ge svar om motivet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mordet på EU-migranten Gica i Huskvarna är oerhört upprörande. En skyddslös man som levt på samhällets skuggsida har mördats. Han lämnade sitt Rumänien där han jobbat som typograf och sökte sig till Sverige med hopp om en bättre tillvaro men hamnade i ett elände.

EU-migranter som försöker få ihop några slantar på tiggeri i Sverige möts av kyla och hat. Tiggare utsätts för våld, hot och trakasserier.

I valrörelsen har Moderaterna slutit upp bakom Sverigedemokraterna och kräver ett nationellt tiggeriförbud samtidigt som andra partier öppnar för lokala förbud. På hatsajterna hetsar extremhögern mot tiggare och hatet sprids vidare i sociala medier.

Har det hårdare samhällsklimatet haft betydelse för mordet i Huskvarna?

Det behöver vi få svar på snabbt. Åklagare Linda Schön har fel när hon efter häktningsförhandlingen mot en av de mordmisstänkta pojkarna avfärdar motivfrågan med att den inte är så viktig just nu och slår fast att utredningen främst ska söka svar på ”var, när och hur?”.

I vanliga fall har hon rätt men det här är ingen normal mordutredning.

 

 

Gicas vän Mikael Good vittnar om att han hade ett starkt civilkurage och inte drog sig för att ”ryta ifrån mot ungdomar som gjorde dumma saker”.

Om det startade ett bråk mellan ungdomarna och Gica – och det går att slå fast att det är hela bakgrunden till mordet – behöver polis och åklagare berätta om det så snart som möjligt för att lugna ned all ryktesspridning som kan leda till mer skada.

 

 

Men om det finns andra motiv, om mördarna drevs av hat mot EU-migranter, behöver det blottläggas i mordutredningen.

Finns hatets inspiratörer i någon av de lokala Facebook-grupper som ofta fylls av avsky, misstänksamhet och falska anklagelser?

Handlar det om ungdomar som hetsats av hatsajternas propaganda?

Har det skrivits om Gica i ungdomarnas Snapchat-grupper i Huskvarna?

För att dra rätt slutsatser av mordet behöver sanningen snabbt upp på bordet – hur illa det än är.