Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Sms:et och miljonerna kan avslöja mördaren

Polisen vädjar om hjälp efter dubbelmordet.
Suzanne och Lars mördades i Vallentuna. Foto: Privat / Privat
Lars hade i augusti förra året sålt en del av fastigheterna för sammanlagt 14 miljoner kronor.Foto: Privat / Privat
Villan där Lars och Suzanne hittades. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dubbelmordet på Lars, 61, och Suzanne, 52, i Sursta utanför Vallentuna ser ut som ett svårlöst fall.

Lars förmögenhet med ett bankkonto som hastigt fylldes på förra året och Suzannes mystiska sms dagarna före mordet är två intressanta spår.

Samtidigt pågår ett metodiskt polisarbete med mobilspårning, ekonomisk kartläggning och sökande efter spår på mordplatsen.

Hittills har polisen varit för långsam med efterlysningar – mordutredarna måste ta hjälp av allmänheten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sursta utanför Vallentuna är en lantlig idyll med skogsdungar som bryter av odlingslandskapet. Här har Lars, 61, bott under många år. Han har ägt en mindre lantegendom som varit i släktens ägo i decennier.

I augusti förra året sålde han en del av fastigheterna för sammanlagt 14 miljoner kronor.

Lars var hemlighetsfull och i grannskapet har ingen som Expressen pratat med hört honom berätta vad han skulle göra med pengarna. Hans enda släktingar kvar i livet var två kusiner.

Lars har tidigare jobbat på Skatteverket och Kronofogden men på senare år har han drivit ett eget företag som sysslat med växtodling och levt på kapitalinkomster från skogen och annat.

En kvinna har också funnit i hans liv men hon har inte varit folkbokförd på gården även om hon haft sin post skickad till Sursta – hon hette Suzanne och hittades mördad tillsammans med Lars i Sursta onsdagen den 15 januari.

Suzanne, 52, har också levt ett tillbakadraget liv. Hennes stora fritidsintresse verkar ha varit tennisen och i Vallentuna tennisklubb utsågs hon förra året till ”Årets glädjespridare”.

Mordplatsen i SurstaFoto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I tennisklubben finns också det sista kända spåret: På lördagen innan Suzanne och Lars hittades mördade skickade hon ett sms till sin dubbelpartner om att hon inte kunde vara med på helgens finalspel.

Klubbmedlemmarna reagerade på att det var kortfattat formulerat och tyckte det var skumt. I klubben finns det misstankar om att det inte var hon som skrev meddelandet.

Det mystiska meddelandet är ett viktigt frågetecken som polisen måste reda ut.

Lars förmögenhet är också intressant i polisutredningen. Försäljningen gjorde att det plötsligt kom in en stor summa pengar på hans bankkonton och den typen av information sprids snabbt på landsbygden.

Var det miljonerna som drev mördarna till Sursta? Aftonbladet har rapporterat om att Lars och Suzanne utsattes för ett brutalt våld som för tankarna till ett rånmord.

Stockholmspolisen har gett några av de bästa mordutredarna uppdraget att lösa mordet. Utredningen leds av Christer Axling som under de senaste åren varit spaningsledare efter flera uppmärksammade gängskjutningar och det är en tydlig signal om att polisledningen prioriterar fallet trots att flera utredningar om gängskjutningar pågår samtidigt.

Dubbelmordet ser ut att vara svårlöst. Pengarna och det mystiska mobilmeddelandet är de mest uppenbara spåren hittills men avsaknaden av andra avtryck från Lars och Suzanne gör att det ser ut som ett svårt fall:

Bekantskapskretsen ser ut att ha varit begränsad, det finns inga spår av tvister eller andra kontakter med rättsväsendet, båda beskrivs som rekorderliga människor och så vidare.

När det nu gått drygt två veckor sedan dubbelmordet ställs hoppet till det så kallade metodiska polisarbetet med frågor som:

• Vilka mobiler har varit uppkopplade mot masterna under de aktuella dagarna?

• Har det gjorts försök att ta ut pengar från Lars eller Suzannes konton?

• Finns det något på mordplatsen som mördaren tagit med sig?

En liten bit från en engångshandske med Edvin Gyllensvaans DNA fanns på tejpen runt Tor Lekander.

Dubbelmordet i Mantorp är ett fall som klarades upp tack vare ett skickligt polisarbete: En nitisk polisman letade upp köparen av Biltematejp som hittades på mordplatsen – och tack vare det kunde dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan gripas. Han var verkligen en ”nål i en höstack” utan koppling till det mördade paret i Mantorp.

Efter dubbelmordet i Sursta måste polisen också ta hjälp av ”detektiven allmänheten” men tyvärr görs det ofta alldeles för sent.

Först efter två veckor efterlyser polisen nu tips om en mörk Jeep Cherokee som ska setts i närheten av mordplatsen. I efterlysningen publiceras också namn och bild på Lars och Suzanne.

Två veckor är lång tid. Minnet falnar snabbt och fallet är inte längre lika uppmärksammat.

Det är skäl till att polisen borde vara snabbare med att efterlysa hjälp från allmänheten.

Polisen var också långsam med att efterlysa tips om Suzannes bil som användes efter mordet och senare hittades i Norrtälje. Där borde Stockholmspolisen också agerat snabbare.