Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Sluta skambelägg brottsoffren efter flickmordet

En flicka blev skjuten till döds på söndagen i Norsborg.
”Sluta skambelägg offret och hennes föräldrar efter dödsskjutningen i Norsborg”, skriver Fredrik Sjöshult.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sluta skambelägg offret och hennes föräldrar efter dödsskjutningen i Norsborg.

Och sluta dela in mordoffer i oskyldiga och skyldiga som polisens expert gör.

Nu måste tystnadskulturen i gängvärlden brytas ned och om ett vittne tiger i förhör måste polisen direkt förklara vad ”skyddande av brottsling” innebär.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mikael Rying är kriminolog och expert på dödligt våld. Han är anställd vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, där han tydligen sitter och delar in mordoffer i oskyldiga och skyldiga.

I en intervju med nyhetsbyrån TT efter helgens dödsskjutning i Norsborg säger han:

”I grova drag de senaste fem åren har det varit 170 personer som har blivit skjutna till döds i kriminella miljöer. Statistiskt sett skulle jag säga att det är fem av 170 som är oskyldiga, men det är illa nog.”

Ursäkta, men vad anser polisens expert att de andra 165 hade gjort sig skyldiga till? Vart går gränsen mellan skyldig och oskyldig?

Ndella Jack som sköts ihjäl i Råcksta och Karolin Hakim som mördades i Malmö förra året hade båda kriminella pojkvänner? Var de skyldiga eller oskyldiga i polisens statistik? Ingen av kvinnorna antas ha varit måltavlor för mördarnas kulor.

När tycker polisens expert på dödligt våld att ett mordoffer inte längre är oskyldig? Varför ska det göras skillnad på förlust av ett människoliv?

I vissa delar av samhället sprids uppfattningen att dödsskjutningar i förorterna inte är något att bry sig om eftersom det handlar om ”självsanering”. Det är en vidrig människosyn som tyvärr får näring av att mordoffer delas upp i oskyldiga och skyldiga.

Efter mordet på den tolvåriga flickan vid McDonald's och Shell i Norsborg har jag också reagerat på hur offret och hennes föräldrar indirekt skuldbelagts.

Frågan om varför hon var på platsen när klockan passerat tre på natten verkar vara lika viktig som hur vettlösa galningar saknar spärrar och skjuter utan kontroll mot en plats med relativt mycket folk. Frågan tangerar också det märkliga resonemanget om skyldiga och oskyldiga.

För det första: Det finns ungdomar som smiter ut på natten för att umgås med kompisar på sommarlovet när dygnet ibland vänds upp och ned, träffar sommarkärleken på McDonald's eller fyller på näringsförrådet efter en natt med tv-spel. Den typen av ”bus” betyder inte per automatik att barnet knarkar och umgås med kriminella.

Jag säger inte att det är bra att ungdomar hänger ute på nätterna men det händer.

Och vad säger det om vårt samhälle om vi accepterat att det är så vanligt med brott att trygghet och säkerhet inte längre är en självklarhet vid vissa tidpunkter och platser.

Vad är nästa steg? Ska en kvinna som tar en genväg i en mörk park också skuldbeläggas?

Skjutningarna följer inte några givna mönster: Det skjuts även morgon, middag och kväll och både i stad och land.

Frågan som nu måste får svar är vilka som fanns i mördarbilen och förutom traditionellt polisarbete var det bra att Stockholmspolisen på tisdagen offensivt spred bilder på den förmodade mördarbilen.

Polisen är ofta alldeles för defensiv med att ta hjälp av allmänheten tidigt. Fallet med utredningen efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö är ett exempel där mordutredarna först efter tre månader släppte ett antal filmer på mördarna och vädjade om hjälp. Det var alldeles för sent.

Förhoppningsvis känner någon igen bilen och hör av sig. Alla uppgifter är viktiga även om de till en början kan tyckas vara banala.

Och förhoppningsvis gäller inte längre den förbannade tystnadskulturen som skyddar mördare i utredningar om gängbrott. Det finns självklart personer som vet vilka som sköt ihjäl flickan i Norsborg och är de inte ärliga i polisförhören eller tiger hoppas jag att polisen direkt förklarar innebörden av brottet ”skyddande av brottsling”.