Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Släkt och vänner bakom grymma våldet i Rinkeby

Krimkrönikör Fredrik Sjöshult: "De lurades in i en fälla"
Mördarna fångades på bild.
Foto: Polisen
Rinkebykonflikten har utvecklats till våldsspiral.
Den mordmisstänkta ledaren för Dödspatrullen och brottsoffret var släkt.

KÖPENHAMN. I Sveriges blodigaste gängkrig finns släktingarna som tycker att blod är tunnare än vatten och tidigare vänner som hamnar på olika sidor av dödsskjutningarna.

Rinkebykonflikten har utvecklats till våldsspiral där familjeband slitits isär av oklara konfliktlinjer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ledaren för Dödspatrullen förstår först inte frågan från åklagaren under rättegången om dubbelmordet i Danmark. Han känner alla i Rinkeby säger han, det är ju bara 15 000 personer som bor där.

I gängkrigets grymhet har det också under de senaste åren handlat om att släktingar och gamla vänner i Rinkebytrakten begår grymma våldshandlingar mot varandra. Det gör gängkonflikten unik.

Blodsband har varit tunnare än vatten

För ett tag sedan pratade jag med ett brottsoffer från grupperingen Shottaz. Han hade utsatts för ett grovt våldsbrott och jag frågade vad han kände inför ledaren i Dödspatrullen som var den skyldiga.

– Han är ju min kusin…

I Rinkeby finns det inte gäng med västar eller medlemskort.

Det handlar i stället om släktingar och vänner som hamnat i olika grupperingar och hamnat i en våldsspiral som tycks vara omöjlig att stoppa.

Vad konflikten handlade om till en början har sakta fallit glömska. Det skjuts snarare enligt logiken ”hämnd för hämnd för hämnd” och i gatans rättegångar räcker några förflugna ord som skäl för att utmäta straff i en ny skjutning.

Före detta vänskapsband är också påtagliga i rättegången om dubbelmordet i danska Herlev förra sommaren. 

Den mordmisstänkta ledaren för Dödspatrullen och brottsoffret var vänner. De har vuxit upp nära varandra och mordoffret var vän med den misstänkta mördaren innan konflikten startade.

Mordoffret släpptes från fängelset 2017 och då hade kompisgänget i Rinkeby splittrats efter ett rån som följdes av flera mord. Hans före detta vänner blev hans fiender när han själv hamnade i Shottaz.

I rättegången berättar mordoffrets syster, som kallats som vittne av åklagaren, att brodern alltid bar skyddsväst på grund av hotbilden. Hon berättar också om broderns vänskapsrelation till den mordmisstänkta ledaren som nu misstänks ha lurat honom i en dödsfälla.

Han sitter bara några meter bort när hon vittnar.

Om mordet på brodern säger systern att ”hon vet vem som ville se honom död”.

Ett tiotal unga män har mördats i spåren av Rinkebykonflikten – och det är den i särklass blodigaste av alla gängkonflikter i Sverige på senare år. 

Under den pågående rättegången om dubbelmordet i Danmark sköts en ung man till döds i Rinkeby i förra veckan – och på nytt blottas de oklara konfliktlinjerna:

Mordoffret i Danmark var släkt med mannen som nu sköts ihjäl i Rinkeby. Deras föräldrar är syskon och delar nu sorgen över att ha förlorat ett barn.

Offret i Rinkeby kopplas till Shottaz men han har också gripits tillsammans med den mordmisstänkta Dödspatrulledarens lillebror efter en vansinneskörning.

Och i samband med pizzeriamordet i Rinkeby, där en ung man som kopplades till Shottaz sköts ihjäl, hade den nu mördade mannen flera gånger kontakt med mördaren från Dödspatrullen.

Men nu talar mycket för att mordet inte kopplas till de senaste årens Rinkebykonflikt utan kan handla om en ny konfliktlinje med andra grupperingar.

Det är en härva av mord som nästan är omöjlig att reda ut och jag lider med de inblandades föräldrar som finns kvar i området.

Många av föräldrarna har flytt från inbördeskrigets Somalia och nu har de hamnat mitt i ett gängkrig där deras söner spårat ur i en värld med vapen och våld.

Det finns inga enkla lösningar och det går inte att backa bandet för att rätta till en misslyckad uppväxt som slutat med brott. De allra flesta av de inblandade sönerna är födda i Sverige och kan därför inte utvisas när de begår brott.

Gängkriget har blivit en infekterad varböld i Rinkebytrakten som det inte går att sticka hål på

Medlingsförsök har gjorts men hittills misslyckats.

Nya försök måste göras för att få släktbanden att läka och de unga män som fortsätter att begå brott måste låsas in för att kyla ned konflikten. Det skapar möjligheter till läkning bland alla de som inte vill något annat än att Rinkebykonflikten ska vara över.

Fler krönikor om Rinkebykonflikten

FÖRTYDLIGANDE: Det råder delade meningar om ett släktskap som tidigare återgavs i artikeln. Vi har därför ändrat den uppgiften.