Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Skråmo bör välja Sverige – riskerar hårdare straff i Norge

Michael Skråmo är gripen.

Michael Skråmo, som är norsk medborgare men uppvuxen i Sverige, borde akta sig för de hårda norska terrorlagarna om han väljer att återvända till Skandinavien.

Han jagas nu av norsk säkerhetspolis men hans terroruppmaning har varit riktad mot Sverige.

Här är hans chans större att få ett relativt lågt straff.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I jämförelse med Norge framstår de svenska terrorlagarna som oerhört mesiga och tandlösa. Den svenska regeringen har nu till slut vaknat tagit fram ett förslag på att kriminalisera deltagande i terrorgrupper. Den lagen har Norge haft länge och maxstraffet är dubbelt så långt jämfört med det svenska förslaget.

Två exempel på hårda norska domar som får svenska terrorlagar att blekna:

• Ubaydullah Hussain dömdes av norsk domstol till nio års fängelse för IS-rekrytering och medlemskap i terrorgruppen.

• Adam Magomadov dömdes till 7,5 års fängelse för att ha deltagit i IS-terror.

I Sverige har terrordeltagande inte varit straffbart och det enda fall som handlat om stöd till IS var Ahmed Qadan i Skåne som dömdes till sex månaders fängelse för att ha uppmanat andra att skänka pengar till IS.

Inte ens det enda fallet under det senaste decenniet av förberedelse till terrorbrott – Aydin Sevigin som dömdes för att planerat ett självmordsattentat i Sverige – har gett ett hårdare straff än de norska fallen. Sevigin dömdes till fem års fängelse.

Finns det verkligen någon som fortfarande påstår att de svenska terrorlagarna är för hårda?

Norge har också varit hårdare mot IS-terrorister som återvänt från Syrien och Irak. Tack vare en skarpare lagstiftning hade hälften av de 30 terrorister som återvänt fängslats i Norge, enligt en sammanställning som gjordes förra året. Ingen svensk ”återvändare” har åtalats.

Svenske IS-terroristen Michael Skråmo, 33, har uppmanat till terrordåd mot Sverige – nu ska han vara gripen av kurdiska YPG-milisen.

Men Michael Skråmo riskerar att dömas i Sverige och jag utgår från att Säpo är redo att gripa honom om han sätter sin fot på svensk mark. I valet mellan kurdiskt fångläger i laglöst land i Syrien, norska terrorlagar och en relativt mild svensk terrorlagstiftning borde han ta chansen att få komma hem till Sverige.

Han borde också ta sitt ansvar mot sina barn. Flera av dem är födda i Sverige och de har förlorat sin svenska mamma i ett flyganfall i Syrien. De måste tas om hand i Sverige nu.

Michael Skråmo är norsk medborgare men är uppvuxen i Göteborg och det brott som han kan dömas för har riktat sig mot Sverige.

Skråmo skulle kunna ställas inför rätta för uppmaning till terroristbrott i Sverige eftersom han i sociala medier uppmanat svenskar att begå terrordåd:

 ”Gå ner (och) handla på ica gör några bomber .. bam du är mujahid (krigare) 1 man army. Spräng några ställen”, har han skrivit och det gör att han kan straffas i Sverige.

Skråmo ska ha gripits under slaget om Baghouz som pekats ut som IS sista fäste. Här evakueras kvinnor från byn.Foto: FELIPE DANA/AP

Straffet i Sverige kan bli sex års fängelse om domstolen anser att det handlar om ett grovt brott men rättspraxis är osäker eftersom lagen aldrig prövats. Sannolikt skulle det handla om max två-tre års fängelse.

I Norge skulle han tveklöst dömas för samröre med IS och för uppmaning och rekrytering till terror. Straffet hade sannolikt blivit längre än sex års fängelse med tanke på vad andra norska terrorister dömts till.

Därför var det inte förvånande att det var den norska Säkerhetspolisen som på tisdagen var först att tala klarspråk och förklara att Norge vill ställa Skråmo inför rätta

Kurdiska YPG, som nu ska ha tillfångatagit Skråmo, har sagt att de vill lämna över utländska fångar. Till skillnad från andra IS-terrorister som rest från Sverige finns det här en anklagelse om ett konkret brott mot Skråmo – han kommer inte kunna ursäkta sig med att ”bara kört ambulans i Syrien”.