Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Skönhetsdirektörens psykiska ohälsa i fokus i mordutredningen

Driver ett framgångsrikt bolag inom skönhetsbranschen.
Polisens agerande när det första larmet prioriterades bort utreds.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Skönhetsdirektören har en framgångsrik karriär inom näringslivet bakom sig.

Ett till synes kärleksfullt förhållande som snabbt spårade ur på grund av psykisk ohälsa och slutade med att den framgångsrika skönhetsdirektören misstänks ha mördat sin sambo.

En månad efter att direktören greps blodig på en gata på Södermalm i Stockholm är det mordutredningens bild av fallet – och det sätter fokus på hålen i skyddsnäten som ska fånga upp psykiskt sjuka.

Samtidigt utreds polisens agerande när det första larmet prioriterades bort på grund av ett annat larm om ett pågående drama som visade sig vara en filminspelning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skönhetsdirektören har en framgångsrik karriär inom näringslivet bakom sig. Hans företag har omsatt hundratals miljoner kronor och han har bland annat samarbetat med en känd influencer.

Nyheten om att han misstänks ha mördat sin sambo på Södermalm i Stockholm kom därför som en chock. Han greps blodig ute på gatan och kvinnan hittades död i lägenheten i slutet av augusti.

När en månad nu har gått har bilden klarnat något av bakgrunden till mordet. Skönhetsdirektören sitter häktad och har på grund av psykiska problem varit svår att förhöra. Andra i hans närhet vittnar om psykisk ohälsa som snabbt blev värre och slutade med att han mördade sin sambo.

I utredningen finns också uppgifter om ett diffust motiv som bygger på att skönhetsdirektören känt sig lurad före mordet. Det finns dock inget belägg för att så var fallet och slutsatsen hittills är att hans tankar snarare bottnar i sjukdomsbilden. 

Kammaråklagare Christina Voigt leder mordutredningen och hon konstaterar att paret haft ”ett till synes kärleksfullt förhållande”. Hon konstaterar också att det inte finns några uppgifter om tidigare problematik med våld eller droger i förhållandet.

Hon säger att det finns misstankar om en ”kortvarig” psykisk ohälsa före mordet men i övrigt är åklagaren förtegen om fallet med tanke på förundersökningssekretessen.

Fallet sätter fokus de farliga personerna som inte syns i samhället. De som inte vandrar runt med vapen och ställer till med skjutningar.

Skönhetsdirektören mådde dåligt före mordet. Han var sjukskriven i några dagar och hans vänner och kolleger tog med honom för att söka vård så sent som två dagar före mordet, har den norska tidningen VG rapporterat.

I en första, mindre, psykundersökning har läkaren kommit fram till att det finns misstankar om att skönhetsdirektören led av en allvarlig psykisk störning vid mordet och rekommenderar en stor psykundersökning.

Sekretessen inom psykvården är stark men jag utgår från att mottagandet av skönhetsdirektören kommer att utredas i botten.

Tyvärr syns alltför ofta hål i de nät som ska fånga upp psykisk ohälsa i samhället.

Till en början nekade skönhetsdirektören till brott och vid den första häktningsförhandlingen krävde han genom sin försvarsadvokat att bli släppt från häktet.

I förra veckan bad kammaråklagare Christina Voigt om mer tid för att bli klar med mordutredningen och då gick han med på att sitta fortsatt häktad även om han fortsätter att neka till brott.

Samtidigt utreds polisens hantering av ett första larmsamtal under dagen när kvinnan mördades. Ett vittne ringde polisen efter att ha hört skrik och sett en kniv kastas ned på innergården men polisen kom inte till platsen. Polis kom till platsen först två timmar senare samtidigt som ambulans fått larm om en blodig man på adressen. Det visade sig vara skönhetsdirektören.

Hanteringen har anmälts och särskilda åklagarkammaren har startat en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

Hittills har utredning visat att det första larmsamtalet prioriterades bort med motiveringen ”resursbrist”. Förklaringen ska ha varit att stora delar av Stockholms polisresurser samtidigt skickades på ett larm om ett pågående drama som senare visade sig vara en filminspelning.

Chefsåklagare Henrik Rasmusson vill inte kommentera den pågående tjänstefelsutredningen men säger att han just nu samlar in fakta för att få en bild av vad som pågick samtidigt som larmsamtalet från Södermalm kom in och varför det prioriterades bort under två timmar.