Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Skjutningarna måste stoppas – och polisen ställas till svars

Flera personer kontrolllerades av polisen efter skjutningen vid Dalen centrum.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Mannen i 20-årsåldern som sköts till döds i Enskede.

Mord föder mord i ett skuggsamhälle med egna utredningar och dödsdomar – avfärda inte det som ”självsanering” och glöm inte att bödlarna ibland skjuter i blindo.

Polisen har tappat greppet om den spiral av dödligt våld som pågår i Sverige och nu krävs handling – även från politiskt håll där ”skjutningarna” blivit en klyscha.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åtta unga män står uppställda mot en husfasad efter ännu dödsskjutning. De bevakas av piketpoliser och polishundar i timmar samtidigt som mordplatsen vid Dalen centrum i södra Stockholm undersöks av polisens tekniker och dörrknackningen har påbörjats.

Några av männen som kom till mordplatsen vid Dalen centrum
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

I den våldsspiral som nu plågar Sverige handlar mycket om det syfte som sannolikt gjort att de åtta männen sökt sig till Dalen centrum – i skuggsamhället utreds skjutningar av gängen och domar verkställs i trappuppgångar, parker och parkeringsgarage.

Det som en gång började med bråk om kokain i södra Stockholm, ett misslyckat rån i västra Stockholm eller en fejd i taxibranschen i Malmö snurrar vidare i en spiral där mord föder nya mord.


Självsanering kallas det för av kallhamrade cyniker med vidrig människosyn som inte har förmåga att känna empati med de som drabbas – anhöriga som fick ett dödsbud efter skjutningen vid Dalen centrum på söndagskvällen eller andra som genom åren hoppats att deras nära ska lämna ett kriminellt liv.

Dödsskjutningen i morgonrusningen på öppen gata i Malmö tidigare i veckan när Saleh Hadri mördades har kallats för ett gangstermord men den som också tänker i banor av ”självsanering” borde fundera över vad som hade hänt om något av dagisbarnen i närheten träffats av en förlupen kula.

I skuggsamhällets finns ingen rättssäkerhet och det är stor risk för att bödlarna tar fel och inte tar hänsyn till att andra än målet för en attack drabbas:

• Lärarstudenten Shayan Gaff sköts ner i Segeltorp i oktober och polisens slutsats är att mördarna tog fel på person.

• Petar Petrovic kollar på fotboll när han dödas i en gänguppgörelse på Vår Krog & Bar i Göteborg 2015.

• Luna Mandic blev bara fyra år gammal när hon sprängdes till döds i Göteborg samma år.

Listan över liknande fall är tyvärr mycket längre.


Skjutningarna måste stoppas och polisen måste vara snabbare än skuggsamhället att knäcka de kriminella. Det handlar om att få bort de värsta våldsmännen från gatan och då spelar det ingen roll om det landar i långa straff för narkotika- eller vapenbrott.

Sveriges mest lyckade exempel på polisarbete under senare tid är insatsen i Rinkebykonflikten som döpts till ”Team 2022”. Erfarna poliser har fått hjälp av nya krafter som tillsammans jobbat offensivt för att knäcka mordspiralen i konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz.

Två ledare i Rinkebykonflikten poserar med vapen på bilder som polisen kommit över

I veckan dömdes delar av Dödspatrullen till långa fängelsestraff för narkotikabrott och fler åtal är att vänta mot andra ledare i gänget och de tongivande i Shottaz har fått flera års fängelse för vapenbrott efter offensiva polisingripanden.

Saleh Hadri
Foto: LASSE SVENSSON

I Malmö har flera misstänkta gripits efter trippelmordet utanför ett internetcafé i somras men gänguppgörelserna fortsätter plåga staden och efter mordet på taxiföretagaren Saleh Hadri – som pekats ut som ledande kriminella i staden – finns det stor risk för hämndaktioner.

Mordet vid Dalens centrum kopplas till gängkonflikten i södra Stockholm där polisen haft problem att få bort våldsmännen från gatan. Gängen har över tid skiftat i namn som Hagsätra, Rågsved, Botkyrka, Bredäng och Östberga. Det handlar om ett tiotal mord och mordförsök på senare år och åtskilliga andra mystiska skjutningar och konflikten har inte gått att kyla ned på samma sätt som efter Rinkebyinsatsen.

Två polisutredningar om Östberga/Bredäng-konflikten på senare tid är öppna sår:

• I ett parkeringsgarage i Östberga blir tre ledande män i nätverket beskjutna förra sommaren och den med tyngst position avlider. Även ett barn är nära att träffas. I veckan dömdes en man för medhjälp till mordet men polisen har inte lyckats avslöja mördarna eller de som beställt mordet. Den dömde saknar helt koppling till konflikten mellan Östberga- och Bredängnätverken.

Bilen genomborrades av kulor i Östbergagaraget enligt polisens rekonstruktion.
Foto: Polisen

• Bredängnätverkets ledare mördades i Mariehäll några månader senare och flera män med koppling till skjutningen i garaget åtalas men alla frias i hovrätten.

I polisutredningarna finns det spaningsuppgifter som visar hur gängen själva letat efter vapen och spejat med kikare i syfte att förbereda nästa hämndaktion i våldsspiralen.

Samtidigt som sjukvårdarna gett upp hoppet om att kunna rädda livet på offret efter skjutningen vid Dalens centrum och piketpoliserna radat upp männen mot en vägg vid mordplatsen höll Stefan Löfven jultal i Avesta inför en ny vecka av regeringskris.

I riksdagen använder partiledarna ”dödsskjutningarna” som en klyscha att drämma i huvudet på motståndarsidan – det var ett återkommande tema så sent som i fredags.

Men hur många fler kommer att skjutas innan rikspolischef Anders Thornberg får gå från ord till handling?

Han har förslag för ett mer effektivt polisarbete som en ny regering måste genomföra samtidigt som polisen också måste ställas till svars av en riktig regering om polisens resurser verkligen används optimalt.