Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Skjutne advokatens mardröm: Polisen hittar inte torpeden

Mannen ska ha känt sig hotad av kvinnan i flera år.
Det var på fredagsförmiddagen som en känd advokat sköts på Kungsholmen i centrala Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under de första viktiga 48 timmarna lyckades polisen inte lösa gåtan med den misstänkte torpeden som försökte mörda advokaten Henrik Olsson Lilja på Kungsholmen i Stockholm i fredags.

För Olsson Lilja måste det vara en mardröm att skytten är på fri fot.

Den misstänkta uppdragsgivaren – toppjuristen som han haft en lång konflikt med – tiger i polisförhör och analysen av hennes mobil och dator har inte gett omedelbart resultat.

Förhoppningsvis kan DNA lösa fallet med tanke på skyttens agerande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Senast vid lunch på måndagen säger kammaråklagare Lucas Eriksson att han måste fatta beslut om den anhållna toppjuristen ska begäras häktad eller om hon ska släppas.

På söndagen har jag fått en del insyn i utredningen och fått veta att hittills har den misstänkta kvinnan valt att tiga om anklagelserna. Hon nekar till brott och samarbetar inte med polisen.

Hon är en speciell förhörsperson.

Under drygt två decennier har hon haft tunga jobb inom rättsväsendet och har därmed en unik kunskap om åklagare Eriksson och polisutredarnas möjligheter.

Polisutredningen har två fokus nu: Kartlägga toppjuristens roll och att avslöja den torped som hon misstänks ha lejt.

Jakten på torpeden har hittills varit resultatlös enligt de uppgifter som jag tagit del av. Skytten är okänd och hade varken efterlysts eller gripits på söndagen. De första 48 timmarna i en polisutredning om ett grovt våldsbrott beskrivs som ytterst viktiga och i fallet med den skjutne advokaten har de inte gett resultat.

Under drygt två decennier har kvinnan haft tunga jobb inom rättsväsendet. Foto: Fredrik Johansson / Fredrik Johansson

Skytten är på fri fot och för advokaten måste det vara fruktansvärt att veta att någon där ute har ett uppdrag att skada honom. Henrik Olsson Lilja har under flera år haft en konflikt med toppjuristen och vann så sent som för några dagar den senaste rättstvisten mot henne.

Till en början stod hoppet till att den gripna toppjuristens mobil, dator eller anteckningar skulle avslöja om hon gett uppdraget till en torped och dennes identitet.

Jag utgår från att stor kraft har lagt på analys av all hennes kommunikation – när det handlar om ”vanliga” misstänkta brukar det vara en guldgruva – men när nu 48 timmar har gått och skytten är okänd drar jag slutsatsen att det inte gav något omedelbart resultat.

Om kvinnan är skyldig är det inte förvånande: Hon om någon vet vikten att sopa igen den typen av spår.

Det innebär inte att det är kört för åklagare och polis. Spår kan hittas senare om det handlar om stora mängder av information och det kan ha handlat om krypterad kommunikation där det kan krävas hjälp från utländsk expertis för att låsa upp koderna.

Det finns också hopp om att skytten lämnat DNA-spår i trapphuset. Advokaten försökte avvärja attacken och det blev tumult på platsen före skottlossningen. Det räcker med lite spott på en vägg eller att advokaten lyckades riva mannen och fick lite hudavskrap under naglarna för att skyttens DNA-profil ska vara säkrad.

Den misstänkta kvinnan och polisens tekniker på brottsplatsen.

DNA-spårningen kan dock ta tid och om skytten inte finns i något register blir det ingen omedelbar framgång.

Ett annat tidsödande arbete som jag utgår från att polisen nu ägnar sig åt är att söka efter bilder på den svarta SUV som ska ha lämnat brottsplatsen:

Syns den på några övervakningskameror i närheten? Eller har den fastnat på bild hos någon av Stockholms alla vägkameror?

Om toppjuristen hyrt en torped utan att lämna några spår i exempelvis mobil eller dator ser det ut som om tumultet i trappuppgången blir polisens största chans att klara upp fallet eftersom skytten har tvekat och då kan ha lämnat spår.

Agerandet på plats gör att polisen lutar åt att det inte handlar om någon erfaren gärningsman och att det snarare skulle kunna handla om någon som kvinnan fått kontakt med på en krog.