Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Skandaldomaren inför rätta i sin egen tingsrätt

Expressen rapporterade om hur Solna tingsrätt friade hon en hustrumisshandlare eftersom han kom från ”en bra familj”, där Ebtisam Al Debe var nämndeman. Nu står Ebtisam Al Debe själv inför rätta i Solna tingsrätt.
Foto: SVT / SKÄRMDUMP
Foto: Fredrik Sjöshult

Ebtisam Al Debe har varit huvudperson i två nämndemannaskandaler:

Först friade hon en hustrumisshandlare eftersom han kom från ”en bra familj”.

Och på tisdagen ställdes hon inför rätta anklagad för att ha lurat till sig ersättning vid 138 tillfällen då hon själv dömt i tingsrätten.

Efter den senaste tidens många skandaler måste nämndemannasystemet göras om.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter en rad skandaler ifrågasätts nämndemännen i svenska domstolar och Ebtisam Al Debe har nu varit i centrum av två av de värsta fallen.

I tingsrätten räcker det med att två nämndemän vill fria för att blockera en fällande dom. Lekmannadomarnas röster väger lika tungt som proffsdomare och om röstsiffrorna blir två-två i rätten frias en åtalad.

Ebtisam Al Debe avgjorde tillsammans med en annan nämndeman ett mål i Solna tingsrätt om hustrumisshandel där mannen friades eftersom han kom från en ”bra familj till skillnad från hennes”. Efter den domen fick Al Debe lämna Centerpartiet, där hon bland annat kandiderat till riksdagen, och senare rättades nämndemännen av Svea hovrätt som dömde mannen.

I nästa skandal ställdes Ebtisam Al Debe på tisdagen inför rätta för grovt bedrägeri i Solna tingsrätt, som fått låna in domare och nämndemän från en annan tingsrätt för att undvika jäv. Hon anklagas för att vid 138 tillfällen när hon varit nämndeman ha begärt sammanlagt 152 575 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst trots att hon inte ska haft något arbete utan haft sjukpenning under de aktuella åren.

Ebtisam Al Debe säger själv att hon arbetat på Stiftelsen Kultur och Integration och fått betalt i kontanter eftersom hon har svårt att minnas koden till ett bankkort. Den uppgiften kollade poliserna hos Särskilda utredningar och noterade att hon visst hade både konton och bankkort.

Ebtisam Al Debe dolde sitt ansikte i Solna tingsrätt.Foto: Fredrik Sjöshult

Hon avslöjades när TV4:s ”Kalla fakta” granskade nämndemän och kom fram till att var fjärde nämndeman begärde för mycket ersättning. När TV4 började ställa frågor till Solna tingsrätt om henne skickades misstänkt förfalskade kvitton på löneutbetalningar in till domstolen.

I rättegången hävdade Ebtisam Al Debe att hon under de här åren ”inte hade koll på någonting” och chefsåklagare Martin Tidén från Särskilda åklagarkammaren undrade då hur hon samtidigt kunde vara nämndeman.

Ebtisam Al Debe menade i sitt försvarstal i domstolen att hon anklagades eftersom hon är ”kvinna och muslim” och har en man som är ledande inom muslimska organisationer.

Två nämndemän har under sommaren dömts till fängelse för liknande fiffel. I Eskilstuna fick en lekmannadomare 1,5 års fängelse för grova bedrägerier på en halv miljon och i Stockholm dömdes en nämndeman till fängelse i ett år och åtta månader för att ha lurat till sig 1,2 miljoner kronor. I de två fallen hade chefsåklagare Tidén yrkat på lägre straff men domstolen är fri att döma en åtalad hårdare.

Även i Solna tingsrätt tog Tidén på sig silkesvantarna och förordade att Ebtisam Al Debe skulle slippa fängelse, delvis med tanke på att det handlat om lägre belopp. Villkorlig dom och samhällstjänst tyckte åklagaren var straff nog trots att han pekat på att det handlat om systematisk brottslighet som skadat förtroendet för rättsväsendet.

Ebtisam Al Debe är inte den enda nämndeman som skadat förtroendet för lekmannadomarna på senare tid.

• Nyligen fick en rättegång om ett mordförsök tas om i Nacka tingsrätt eftersom en mobilfilm avslöjat att en nämndeman somnat under rättegången.

• Rättegången mot asylaktivisten Elin Ersson fick tas om efter att det visat sig att en SD-nämndeman före rättegången skrivit ett hätskt inlägg om henne på Facebook.

• I Helsingborg sparkades en nämndeman som pratat om en stor rättegång på bussen.

• En annan rättegång fick tas om efter att nämndemannen stämplats som jävig efter att han sagt att han ”blivit kär i åklagarens nästipp”.

Det finns åtskilliga fler skandalexempel som är grund för att nämndemannasystemet ifrågasätts och på sajten Dagens Juridik har flera tunga jurister skrivit under rubriker som: 

”Om bottenskrapet i partigrytorna fortsätter lär nämndemannasystemets saga snart vara all”

”De båda nämndemannadomarna är ett demokratiskt övergrepp på rättsstaten”

Bedrägerirättegångarna och den senaste tidens skandaler gör att det är dags att på nytt utreda nämndemannasystemet och hitta en bättre modell för att rättsväsendets förtroende inte ska skadas.