Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Skandal att Eva Engbergs mördare fått vara kvar i Sverige

Amir Zamani har redan utvisats en gång - tyvärr fick han komma tillbaka, skriver Fredrik Sjöshult. Foto: POLISEN

Om det svenska systemet med utvisning efter brott fungerat hade Eva Engberg, 60, inte mördats.

Regeringen, Migrationsverket och domstolarnas hantering av den nu dömde mördaren Amir Zamani är häpnadsväckande slapphänt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Granskningen av Amir Zamanis fall är deprimerande läsning. Han är en notorisk återfallsförbrytare som straffats 18 gånger enligt kriminalregistret - flera gånger för våldsbrott - och har haft ett beslut om utvisning hängande över sig.

Trots det har han sluppit fängelse och gång på gång fått skyddstillsyn under senare år och utvisningen har inte verkställts. Det är en skandal men den riktigt stora skandalen är att han ens kunnat vara i Sverige och begå brott eftersom han redan utvisats en gång.

 

Amir Zamani fick uppehållstillstånd i Sverige 1989. Sex år senare dömdes han för grovt narkotikabrott till fängelse och livstids utvisning – och efter avtjänat fängelsestraff fungerade det svenska systemet.

1997 utvisades han till Iran. Tyvärr kom han tillbaka.

Eva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå i september 2017.

Amir Zamani fängslades i Iran efter utvisningen från Sverige och har berättat att han misshandlades i fängelset, men efter ett halvår släpptes han och åkte då tillbaka till Sverige.

1998 ansökte han på nytt om asyl i Sverige och regeringen gav honom ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det har sedan förlängts gång på gång.

 

2015 fick Amir Zamani på nytt avslag på sin begäran om permanent uppehållstillstånd och då skulle utvisningen verkställts eftersom det enligt Migratsionsverket inte fanns ”något generellt verkställighetshinder gentemot Iran”. Migrationsverket registrerade dock Amir Zamani direkt som avviken och polisen får i uppdrag att verkställa utvisningen.

 

Efter det har den ”avvikne” Amir Zamani fortsatt begå brott. Han har tidigare vid upprepade tillfällen dömts till skyddstillsyn och i domen för mordet på Eva Engberg konstaterar tingsrätten nu att han aldrig dömts till fängelse för något av våldsbrotten.

Skyddstillsynen har uppenbarligen inte fungerat. Eva Engberg blev till slut offret för att straff och utvisning inte fungerade i fallet Amir Zamani.

Nu har han dömts till 16 års fängelse och livstids utvisning för andra gången – och den här gången måste systemet fungera när han avtjänat fängelsestraffet.

 

LÄS MER: Amir Zamani stampade ihjäl Eva Engberg – döms till 16 års fängelse

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!