Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Skamligt låga skadestånd efter terrordådet

Ebba Åkerlund är en av de fem som dog i terrordådet i april 2017. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det är skamligt att förlusten av Ebba Åkerlund och de andra som dödades under terrorattacken på Drottninggatan bara värderas till 60 000 kronor.

Politikerna måste öppna sina ögon i den här frågan och ge domstolarna möjlighet att döma ut högre skadestånd.

Samtidigt hoppas jag att den välmotiverade terrordomen var tillräckligt tydlig för att Rakhmat Akilov ska ge upp och inse att det är lönlöst att överklaga livstidsstraffet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ebba Åkerlund skulle fyllt 13 år samma dag som hennes föräldrar fick veta att förlusten av henne inte går att värdera till ett högre skadestånd än 60 000 kronor i domen mot Rakhmat Akilov. 

– Skadeståndsersättningen är en sådan förolämpning att jag inte finner ord, sa Ebbas pappa Stefan efter att domen offentliggjorts.

När jag pratade med domare och försvarsadvokat i Stockholms tingsrätt efteråt var det slående att båda vad överens om att nivån är för låg.

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson kom direkt från ett möte med honom på häktet och kunde ägnat sin kraft åt att förklara varför livstidsdomen var fel men valde att beklaga de låga skadestånden till efterlevande.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov får livstids fängelse för terrorbrott 

 

En nära anhörig – förälder eller syskon – får regelmässigt 60 000 kronor i skadestånd för sitt lidande efter ett mord. Högsta domstolen slog så sent som i december fast den nivån.

Och som om det låga beloppet inte är stötande nog ska man veta att schablonen nyligen höjts från 50 000 kronor.

 – Det är ett belopp som man skäms att berätta om för en person som till exempel förlorat sitt barn. Men det är en fråga man borde ställa till svenska politiker som haft den här frågan på sitt bord gång på gång, konstaterar Johan Eriksson som förutom att vara försvarsadvokat också har uppdrag som målsägandebiträde.

Även rådman Carl Rosenmüller, som skrivit Akilovdomen i skadeståndsdelen, konstaterar att ”många uppfattar schablonen som låg”.

Stefan Löfven på Drottninggatan där Ebba Åkerlund mördades

Varför tar politikerna som var snabbt framme och lade blommor på Drottninggatan inte tag i frågan om högre skadestånd till brottsoffer?

Det finns inga pengar i världen som kan ersätta förlusten men symboliken i de låga nivåerna är skamlig.

Men det var bra att skadeståndet till de 119 personer som utsattes för ett mordförsök på Drottninggatan höjdes.

Och när det gäller Rakhmat Akilovs ansvar och straff för dådet på Drottninggatan var Stockholms tingsrätt befriande tydlig i en välmotiverad dom:

• Det finns ingen tvekan om att Akilov gjort sig skyldig till ett terroristbrott. De lagvrängare i debatten som ifrågasatte om morden verkligen var en terrorhandling kan inte missförstå tingsrättens tolkning av lagen som går i rak linje från den påverkan som dådet hade på samhället till IS-sympatisören Akilovs motiv att agera mot svenskt deltagande i kampen mot terrorsekten.

• Livstids fängelse var också självklart för tingsrätten. Förvisso finns det förmildrande omständigheter med tanke på att han ska utvisas och att han hjälpt till i utredningen men fem mord och 119 mordförsök ”motiverar otvivelaktigt livstids fängelse”, enligt Stockholms tingsrätt.

 

När Rakhmat Akilov fått hela domen översatt borde han fråga sin försvarsadvokat Johan Eriksson om han har någon chans att få sitt straff sänkt till 18 års fängelse.

Rakhmat Akilov Foto: POLISEN

Johan Eriksson vill själv inte avslöja sina tankar om detta offentligt men eftersom han är en förnuftig och oerhört kompetent advokat utgår jag från att han kommer säga till Akilov att han är chanslös i hovrätten.

Och därmed hoppas jag att Stockholms tingsrätts sammanfattning av terrordådet blir slutpunkt i prövningen av ansvar och straff.

 

LÄS MER: Därför kan Akilov släppas efter 20 år – och slippa utvisning