Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Sexköpare döms för våldtäkt av traffickingoffer i unik dom

Sexköp och snatteri har länge varit brott med samma straff: Lindriga böter.

Det har gjort att sexhandel med traffickingoffer fortsatt i Sverige – och minnet av den skrämmande filmen ”Lilja 4-ever” har bleknat.

Därför är det bra att en sexköpare som förstod att kvinnan var utsatt nu döms för oaktsam våldtäkt till ett års fängelse – den nya våldtäktslagen fungerar och borde ha en avskräckande effekt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han är företagare som säljer hushållsnära tjänster och titulerar sig verkställande direktör.

Hon lurades till Sverige från Rumänien och tvingades till prostitution av två hallickar som nu döms till fängelse för människohandel. Hon hade nyss fyllt 18 år, kunde varken engelska eller svenska och hade tidigare som längst åkt på en skolresa till Bukarest.

Hennes grymma öde låter som hämtat ur ”Lilja 4-ever” från 2002 som delvis var baserad på ett verkligt fall.

I Uppsala tvingades hon att sälja sex till en rad män som nu döms till mellan 50 och 75 dagsböter för sexköp.  Företagaren straffas extra hårt med ett års fängelse med hjälp av den nya våldtäktslagen.

Han köpte sex av kvinnan två gånger och har själv berättat att kvinnan vid det första sexköpet gick till ett annat rum för att lägga undan pengarna som han gett henne. Han säger också att han förstod att det inte var kvinnan som han messat med före sexköpet med tanke på hennes dåliga språkkunskaper.

Efter det första sexköpet drog företagaren själv slutsatsen att det var några andra personer som låg bakom sexhandeln men det hindrade inte honom från att besöka henne på nytt en vecka senare. Han spelade in hela sexakten och filmen blev bevis mot honom i rättegången.

Senare recenserade företagaren det andra sexköpet på internet:

”Har tydligen jobbat hårt den gångna veckan. Trött, ofräsch, okoncentrerad – trist ny 'lägenhet'.

Misstänkt trafficking. Inget att rekommendera.”

Företagaren döms nu av Uppsala tingsrätt till ett års fängelse för det nya brottet oaktsam våldtäkt vid det andra sexköpet. Han ska också betala 60 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Det är en unik dom och den första i sitt slag.

Tingsrätten motiverar våldtäktsdomen med att ”han insåg att det fanns en risk för att hon var utsatt för människohandel och exploaterades för sexuella ändamål av någon eller några andra personer, och av den anledningen inte kunde medverka frivilligt när han genomförde de sexuella handlingarna med henne”.

Vid det första sexköpet anser tingsrätten inte att det är bevisat att han förstod att kvinnan var utsatt för människohandel och därför döms han bara för köp av sexuell tjänst i det fallet. Vid det andra tillfället döms han också för kränkande fotografering.

Det är bra att den nya våldtäktslagen biter på sexköpare med en människosyn som inte stoppar dem från att utnyttja traffickingoffer och jag hoppas nu att tingsrättsdomen fastställs i högre rätt.

Oksana Akinsjina och Elina Benenson i ”Lilja 4-ever”. Foto: SVT

Åren har gått efter ”Lilja 4-ever” och det har varit stötande att sexhandeln på nätet med kvinnor som utsatts för människohandel har fortsatt. De värsta sexköparna borde avskräckas av att de inte längre riskerar samma straff som en snattare.