Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Serierånaren: Jag lurade svensk polis 20 gånger

Värdetransportrånaren Matti Sarén avslöjar nu att han ligger bakom ett 20-tal grova rån i Sverige och berättar om konflikten med gängledaren Danny Fitzpatrick före mordet.

Men han har också varit krögare på Rivieran och en del av en värld av rånare, kokain och svensk kändiselit.

Nu är det över. Han är nymuckad och ska leva ett hederligt liv och berättar för Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om framtiden.

Värdetransportrånens tid är förbi och hans gamla kumpaner söker nya jaktmarker i kidnappningar av rika.
Artikeln fortsätter efter chatten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han kom som barn till Sverige och Stockholmsförorten Bro från Finland och snubblade i tonåren in på brott. Alla snodde bilar, säger Matti Sarén när han nu tänker tillbaka. Det fortsatte med kassaskåpskupper men han höll sig borta från droger.

På Bröderna Ohlssons vitlöksdränkta restaurang på Södermalm i Stockholm träffade han tyngre brottslingar, självaste ”gudfadern” i den undre världen till och med, och den kriminella karriären tog ordentlig fart.

Samtidigt ökade de kriminellas intresse för värdetransporter. Höjd säkerhet gjorde att de som var vana att dra ned luvan och kliva in på banker och postkontor sökte nya ömma punkter i en tid när swish inte fanns och kortbetalningar var undantaget.

En värdetransportör – en insider – var 1994 nyckeln till Matti Saréns första stora rån. Han får det att låta enkelt när vi nu pratar om rånet 25 år senare: Värdetransporten kom till Sollentuna, de hoppade ut med sina ”AK” och tog två väskor med pengar.

Sarén är nymuckad från det senaste straffet och sammanfattar sin tid som yrkeskriminell i boken ”Värdetransportrånaren”, som hittills bara släppts i Finland men nu översätts till svenska.

En tidig bild på Matti Sarén efter ett gripande och en senare bild från en fotokonfrontation efter ett rån.Foto: Polisen

Det blev fem års fängelse för det första Sollentunarånet. Straffet blev extra hårt eftersom domstolen ansåg att Matti Sarén valt kriminalitet före ett hederligt jobb – han hade möjligheter redan då i krogbranschen.

Besvikelsen blev stor när han slussades runt mellan anstalter som Kumla, Norrtälje och Hällby. Han trodde att han skulle få träffa tungt kriminella ”stjärnor på kåken” men ”95 procent visade sig vara pundare”. Sarén utnyttjade situationen och började smuggla in heroin som han sålde på Hällby.

– Jag såg vilken marknad det var, säger han.

– Och du drog ned andra i skiten med ditt heroin, konstaterar jag när vi träffas.

– Det är det som är så sorgligt. Jag såg ned på folk som knarkade. De var drägg för mig. Jag tyckte att det var skillnad mellan att vara yrkeskriminell och pundare. I dag dömer jag inte folk på samma sätt.

En mask som Matti Sarén använt under sitt liv som rånare.

Matti Sarén har inte dömts för rån i Sverige efter Sollentuna 1994 men erkänner nu i boken ett 20-tal rån i Ludvika, Kista, Täby, Uppsala, Örebro, Sigtuna, Bålsta, Sollentuna med mera fram till tidigt 2000-tal. Han har inte dömts för rånen och kan nu erkänna utan risk eftersom grova rån preskriberas efter 15 år.

Rånplanerna byggde på spaning och information inifrån värdetransportbolagen. I Täby var han med och rånade en transport med sedlar från Arlanda som inte riskerade att bli färgade. Det blev 13 miljoner kronor.

– Den svaga punkten för värdetransporten var McDonald's så där smattrade vi på, säger Sarén.

En baksida av rånen var uppgörelserna med andra kriminella. Han är dömd för en skjutning utan dödlig utgång, berättar om andra våldsamma uppgörelser och konflikten med Danny Fitzpatrick som startat gänget Brödraskapet. Sarén och hans lierade hade samma information om olika rånplaner och det ska han ha haft svårt att acceptera.

I en mörk skog krävde Fitzpatrick betalning för ett rån som Saréns gäng utfört och flera andra ska, enligt Sarén, ha  varit i konflikt med Fitzpatrick.

– Vi var osams och hade en fejd. Han tyckte att han skulle ha procent eftersom vi hade samma inside men det var inte en chans att vi skulle betala böter till honom, säger Matti Sarén nu.

Danny Fitzpatrick, ledare för Brödraskapet MC, mördades i Råckstarondellen i juni 1998.
Danny Fitzpatrick
Mordplatsen i Råcksta.Foto: JAN BERLIN

Han hade möten med andra i samma situation och Sarén planerade att mörda Fitzpatrick med en bilbomb. Det föll på att polisen passerade när bomben skulle placeras under bilen.

Men strax därefter sköts Danny Fitzpatrick till döds i Råckstarondellen i västra Stockholm och två kamrater till Sarén dömdes för inblandning i mordet.

– Jag hade inget med det att göra. Jag blev bara glad att han blev borttagen, säger han.

Hur ser du på brottet och att han hade anhöriga?

– Fitzpatrick gjorde sina val. Jag har andra värderingar i dag men vi pratar 1998 och jag var kriminell. Då trampar man inte på folk, stjäl inte från vänner, står för vad du säger… Jag levde tyvärr efter reglerna som fanns.

– Jag känner inte igen mig själv när jag ser tillbaka och har ångest över det som varit. Jag hoppas att mina barn lever tvärtemot.

Matti Sarén har nu kommit ut med boken ”Värdetransportrånaren”. Den ska översättas till svenska och även bli tv-serie.

Matti Saréns bok är full av ”gig” och det ”smattras på”. Den finska svordomen ”vitto” förekommer flitigt. Hans bok heter ”Värdetransportrånaren” och det finns en nedärvd kriminell logik i det – det hade inte varit lika fint för en våldtäktsman, gråtjuv eller hustrumisshandlare att döpa en bok efter sin kriminella bana.

Rånare har en cool kriminell aura över sig i en del kretsar – och brottsoffren glöms bort.

– Det är inget personligt. Jag har bett människor att öppna valvet eftersom det varit ett hinder för mig. Sen förstår jag att de mått dåligt men det är inget jag kunnat tänka på, då hade jag inte kunnat gå vidare med nästa rån, säger värdetransportrånaren Sarén när jag frågar hur han såg på sina offer.

Under de senaste 25 åren som journalist har jag träffat för många rånoffer som fått sina liv förstörda för att tycka att rånare är coola. Jag har hört offrens berättelser om hur de känt förnedringen av att kissa ned sig under ett rån, att de slungats tillbaka till helvetet när de hört ett högt ljud flera år efteråt och jag var i Malexander några timmar efter att polismännen Robert Karlström och Olle Borén skjutits till döds av rånare i maj 1999.

Tre år efter Malexander skjuter rånare flera gånger mot polisen efter ett värdetransportrån i Sollentuna och i Matti Saréns bok är det uppenbart att han vill ge sken av att han var med.

Värdetransporten som rånades i Sollentuna 2002. Under flykten sköt rånarna flera gånger mot polisen och lämnade kvar en bombattrapp vid värdetransporten.Foto: ULF KARLSSON
Expressen dagen efter Sollentunarånet

I svensk rånhistoria är det viktigt eftersom rånarna ska, enligt Saréns bok, ha fått med sig en rekordsumma efter Sollentunakuppen. Polisen har sagt att det bara blev 20 miljoner till gärningsmännens förtret och det gör att rånbytet på 44 miljoner efter Arlandarånet 2002 fortfarande beskrivs som ”rekordrånet”. Rånet mot Gotabanken 1990 gav mer men i obligationer och helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga gav ”bara” 39 miljoner.

Skotten mot polisen gör att rånarna i Sollentuna inte kan räkna med att gå fria. Rånarna riskerar att dömas för mordförsök som har längre preskriptionstid.

I början av sin bok beskriver Sarén en tid när rånare inte behövde frukta att åka dit på DNA-bevisning och när jag nu undrar om han inte är rädd för att polisen har säkrat DNA-spår efter Sollentunarånet 2002 flackar han till med den annars fasta blicken. Skrattar nervöst.

– Sätt mig inte i den situationen, svarar han.

Han köpte en krog på gågatan i Borgholm, ett nöjesetablissemang i Karlskrona och peakade med en krog i St Tropez som han köpte med en av Sveriges mest kända brottslingar. Krogarna blev också tvättomater för pengar från brott, enligt boken.

Sarén reste i Asien med en flickvän som kom från en förmögen familj men kände sig tvingad att åka hem för ett välplanerat rån. Hon reste senare vidare och nu är hon gift med en av Sveriges mest kända direktörer.

I Stockholm umgicks han med andra rånare, maffialedare – och kändisar. Skådespelare som gillade kokain och rånare.

– Vi gick in på en krog och köpte champagne och det är klart att vi skilde ut oss från andra. Tjejerna kom. Skådespelarna var också speciella och vi drogs till varandra men det var inte djupare än så.

Jetsetlivet fortsatte vid franska rivieran.

– Vi körde på i St Tropez. Livet lekte, vi hade kvinnor, kokain… Men det var väldigt ytligt. Det går inte att leva ett familjeliv och vara yrkeskriminell samtidigt. Jag förlorade mig själv mellan 20 och 30.

Matti Sarén har nyligen muckat efter att ha dömts för det som kallats Finlands största rån, mot en värdedepå i Åbo, samt ett misslyckat värdetransportrån på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors. Han utförde Åborånet ihop med bland andra Anders Adali, som skrivit flera böcker om livet som rånare, men var inte nöjd med att bytet inte ens blev 20 miljoner kronor.

Maskeringen vid rånet i Åbo där en hel del sedlar lämnades kvar.Foto: Polisen

Därför planerade han ”en sista kupp” – och rånet på motorvägen skulle gett 40-60 miljoner kronor.

Så blev det inte och nymuckad försäkrar Matti Sarén nu att han lagt av. Han säger att han inte vill fortsätta att vara självisk, att han har blivit ”gammal” och att han vill ge sina barn en framtid. Han saknade själv en far under sin uppväxt.

Han beskriver också en ny tid där vilsna värdetransportrånare inte ser någon framtid och söker nya jaktmarker. Enligt Matti Sarén handlar det om att kidnappa förmögna personer för att tjäna pengar på utpressning och lösensummor. Det har blivit enklare i en tid med kryptovalutor och bitcoin.

– Hade jag fortsatt hade jag lätt kört på kidnappningar, säger han.

Se Brottscentralen 13 maj här: