Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Säpos offensiv mot imamer är unik

Abo Raad togs av Säpo i Gävle.
Foto: GEFLE DAGBLAD
Fekri Hamad togs av Säpo i Västerås.
Säpos offensiv mot imamer är unik, skriver Fredrik Sjöshult.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetspolisens offensiv mot de tre imamerna i Gävle, Umeå och Västerås är unik – på senare år har det varit ovanligt att personer terrorstämplats, utvisats och tagits i förvar.

Säpo skickar nu ut två tydliga signaler:

Verktygslådan med övervakning, spaning och avlyssning används nu mot utpekade terroruppviglare.

Och den som inte är nöjd med behandlingen kan lämna Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är ovanligt att Säkerhetspolisen tar i med hårdhandskarna genom att ta personer som pekas ut som ett hot mot rikets säkerhet i förvar och begär att Migrationsverket ska utvisa de terrorstämplade personerna.

Bakgrunden till att Säpo terrorstämplar en person är hemligstämplad. Sekretessen är så stark att inte ens den utvisade får veta vad anklagelserna går ut på och det motiveras med att underrättelsetjänstens källor, kunskaper och arbetsmetoder måste skyddas.

Om den utvisade överklagar är det regeringen som avgör frågan och under de senaste tio åren har regeringen avgjort 17 fall – det är alltså ovanligt och gör offensiven mot de tre imamerna Fekri Hamad i Västerås, Abo Raad i Gävle och Hussein Al-Jibury i Umeå unik. Det krävs allvarliga anklagelser för att terrorstämpla och ta en person som ska utvisas i förvar.

Regeringsbesluten om terrorstämplade personer är strikt hemligstämplade.

LÄS MER: Västerås-imamen Fekri Hamad tagen i förvar 


Ett exempel är imamen Ali Berzengi i Rinkeby. 2005 dömdes han mot sitt nekande för förberedelse till terrorbrott till fem års fängelse och utvisning. I Säpos utredning fanns redan då starka kopplingar till Gävlemoskén som är aktuell på nytt.

Utvisningen av Berzengi har inte gått att verkställa med tanke på riskerna för hans liv och hälsa om han utvisas till hemlandet Irak men han har enligt Säkerhetspolisen fortsatt att vara terroraktiv.

Trots det har han fått vara på fri fot. Han har inte tagits i förvar.

Säkerhetspolisen har nöjt sig med att ge honom anmälningsplikt fyra gånger i veckan. Berzengi har klagat på det men både tingsrätt och hovrätt har under det senaste året bekräftat att han ska ha anmälningsplikt fram till 2021.

I tingsrätten motiverades det av Säpo i början av förra året med att Berzengi ”upprätthåller kontakt med ett flertal personer som kan misstänkas ha kopplingar till terrorrelaterad verksamhet samt att han spridit våldsbejakande budskap med klar avsikt att påverka andra personer.”

Säpo konstaterade också att det ”står klart att det kan befaras att Ali Kamal Berzengi kommer att begå eller medverka till terroristbrott.”

Besluten att ta imamerna i Gävle, Umeå och Västerås i förvar ska ses mot bakgrund av fallet Berzengi. Skälen att ta Fekri Hamad i Västerås, Abo Raad i Gävle och Hussein Al-Jibury i Umeå i förvar måste vara allvarligare än i det fallet.

Offensiven skickar ut en tydlig signal om att Sverige inte tänker vara en fristad för terrorplanering och att Säpo har riktat in spaningen mot uppviglarna.

I Säpos verktygslåda finns avlyssning av mobiler, datakommunikation och buggning av rum, kameraövervakning, infiltration och andra åtgärder som ska stoppa terror. Förhoppningsvis används alla verktyg nu för att stoppa ett nytt terrordåd.

Offensiven är också en tydlig signal om att de som stämplas som säkerhetsrisker borde lämna Sverige.

Det motivet framskymtar i Säpos logg över kontakterna med en terrorstämplad man som i väntan på att utvisningen kan verkställas har haft anmälningsplikt och varit missnöjd med det.

”Jag meddelade att det inte var aktuellt och att han är fri att lämna Sverige om han inte är nöjd”, skriver Säpos handläggare av utvisningsärendet i en logganteckning.