Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Säpo slår larm efter senaste terrordåden

Efter sommarens terrordåd med högerextrema förtecken varnar nu Säpo för en ökad risk för attentat och grova våldsbrott från svenska högerextremister.

– En av våra svårigheter är att de går under radarn för oss, säger Säpochefen Klas Friberg.

Han är orolig för att ett attentat som liknar det som hänt i Texas, norska Bærum och Christchurch ska inträffa i Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sommaren har internationellt präglats av två terrordåd med kopplingar till extremhögern:

I El Paso i Texas mördades 22 personer och ytterligare 26 skadades av Patrick Crusius, 21. Han valde ut sina offer utifrån etnicitet och siktade på mexikaner.

I norska Bærum gick miljonären och högerextremisten Philip Manshaus, 21, till attack mot moskébesökare efter att ha mördat sin lillasyster och uppmanat till ”raskrig”. Ingen skadades allvarligt fysiskt vid attacken mot moskén och terroristen kunde gripas efter att ha brottats ned.

Svensk säkerhetspolis har också tagit intryck av terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland tidigare i år där 51 personer mördades i två moskéattacker med högerextrema förtecken.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CORNELIUS POPPE / AP TT NYHETSBYRÅN

På torsdagsförmiddagen gick Säpo ut med en varning för högerextremister i den svenska vit makt-miljön och i Säpos högkvarter möter jag säkerhetspolischefen Klas Friberg för en Expressenintervju.

– Vi ser en större risk för att personer i utkanten av vit makt-miljön inspireras genom radikalisering att begå våldsbrott. Det kan vara grova våldsbrott eller terrorbrott, säger han.

Säpochefen Klas Friberg
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– En av våra svårigheter är att de går under radarn för oss eftersom det är individer som vi inte tidigare uppfattat som våldsbejakande. Det är fler som sugs in i vit makt-miljön nu som inte tidigare funnits där.

Är du orolig för att något som liknar det som hänt i Christchurch, El Paso och Norge ska inträffa i Sverige?

– Ja det är jag.

Vilka riskerar att bli måltavlor för svenska vit makt-grupper?

– Det är svårt att ha en uppfattning om det eftersom de här individerna inte alltid är helt rationella när de utför sina dåd.

I andra terrormiljöer har flera dåd utförts av personer som agerat ensamma och snabbt bestämt sig för att begå ett attentat genom att exempelvis stjäla en lastbil och köra på människor. Säpochefen varnar för en liknande utveckling inom extremhögern där ensamagerande gärningsmän snabbt kan gå ”från avsikt till handling”.

Nazistledaren Klas Lund i domstol.
Foto: JOHAN FRÄMST / TT NYHETSBYRÅN

I augusti har Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, splittrats och Klas Lund, som dömts för dråp och har en bakgrund som ledare för NMR, VAM och andra nazistgrupper, har bildat den nya nazistgruppen Nordisk styrka. Flera våldsbenägna högerextremister har slutit upp bakom honom.

Splittringen kommer efter att NMR i det senaste riksdagsvalet fick 0,3 promille av rösterna och på senare tid har NMR misslyckats med att samla deltagare på olika manifestationer.

Finns det nu en risk för ökat våld om de hårdföra nazisterna har övergett hoppet om parlamentariskt inflytande?

– Vi följer den utvecklingen. Jag kan inte bekräfta att det som påståtts har hänt men däremot att vi ser rörelser i miljön som har olika uppfattningar om hur de ska agera i fortsättningen, säger Säpochefen Klas Friberg.

I den senaste årsboken varnar Säkerhetspolisen för terrordåd från extremistmiljöerna men hotet anses fortfarande vara störst från extrema muslimer. Vid sidan av det pekas vit makt-miljön och autonoma grupper inom exempelvis extremvänstern ut som de tre stora hoten mot Sveriges säkerhet.

”Det fortsatt mest troliga attentatshotet är ensamagerande aktörer, sannolikt utifrån en våldsbejakande islamistisk ideologi.”

– Den bedömningen ligger kvar, säger Friberg.

Har du tillräckligt med resurser för att avvärja det hotet, hotet från extremhögern men också från extremvänstern och de autonoma grupperna?

– Vi har haft en gynnsam utveckling under några år där vi fått mer resurser men det har varit på grund av att omvärldsläget har försämrats. Nu avvaktar vi vad regeringen kommer fram till i budgeten om den fortsatta utvecklingen för oss.

– Men jag tycker också att samhället måste fundera på vilka resurser som sätts in för att minska polariseringen och attraktionskraften för ungdomar att dras in i, i detta fallet, radikalnationalistiska ideologierna.

Om man ska vara hård kan man konstatera att Säpo under sommaren misslyckats med att avslöja en potentiell svensk terrorist – mannen som nu sitter häktad misstänkt för att ha försökt utföra ett terrordåd i Östersund i förra veckan.

– Efter den händelsen pågår en utredning och därför vill jag inte kommentera om vi kände till honom, säger Klas Friberg när jag påpekar det.