Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Damberg har fel – avslöjas av polisen

Sanningen om inrikesministerns sliriga uppgifter om jackan.
Inrikesministerns felaktigheter skapar tyvärr hets mot polisen och flyttar fokus från ett viktigt arbete mot livsstilskriminella.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Mikael Damberg slirar på sanningen om polisen som tog en jacka från en kille och det är olyckligt på flera sätt.

En intern redogörelse från polisen på plats avslöjar att ministern hade fel på flera punkter: Mannen visade faktiskt upp ett kvitto på köpet av jackan och han var inte misstänkt för narkotikabrott.

Inrikesministerns felaktigheter skapar tyvärr hets mot polisen och flyttar fokus från ett viktigt arbete mot livsstilskriminella.

Mikael Dambergs inlägg på Instagram har väckt stor uppståndelse i sociala medier och en rad missuppfattningar sprids nu. Grunden för cirkusen är Dambergs uppgifter som visat sig vara fel på flera punkter och därefter har missförstånden staplats på varandra:

Det handlade inte om att jackan togs på grund av att killen inte kunde visa ett kvitto på inköpet som Damberg först hävdade, det var inget ingripande på grund av misstanke om narkotikabrott och tolkningen att mannen lämnades kvar i kylan på stan utan jacka är fel.

Polisinspektör Viktor Adolphson i Stockholmspolisens trygghetsgrupp, känd på Twitter med kontot @YB_Sodermalm, har under förmiddagen samlat på sig fakta i frågan. Han har tagit del av en skriftlig redogörelse från polisen som gjorde ingripandet och kan nu berätta vad som egentligen hände:

Poliserna såg killen med jackan utanför McDonald's på Vasagatan i Stockholm på fredagskvällen. De visste att han tidigare dömts för narkotikabrott och stöld och noterade nu att han hade en jacka som kostar 10 499 kronor på sig, enligt redogörelsen som Viktor Adolphson tagit del av.

Poliserna noterade också att mannen inte har någon inkomst utöver socialbidrag och mannen ska själv ha sagt att det handlar om 2 000 kronor i månaden att leva på.

Adolphson, inlägget och Damberg
Foto: OLLE SPORRONG

Poliserna frågade då hur han kunde köpt jackan och han förklarade att han hade ett kvitto från när han köpte den för drygt två månader sen. Kvittot fanns i hans hem en dryg kilometer bort och polisen följde med honom för att kolla på kvittot som visade sig finnas i hemmet. Han misstänktes därför inte för stöld eller häleri.

När polisen frågade honom varifrån pengarna till jackan kom blev det ”tjafs” och han vägrade svara. Eftersom han inte ville uppge varifrån pengarna till köpet kom ifrån skrevs en polisanmälan om brottet ”ringa penningtvätt” och jackan togs i beslag i väntan på fortsatt utredning. Mannen är inte misstänkt för narkotikabrott.

Så långt polismannens redogörelse som polisinspektör Viktor Adolphson tagit del av.

Inrikesminister Mikael Damberg hade alltså fel om att mannen ”inte kunde bevisa inköpet på” jackan.

Den slutsatsen öppnade också för en felaktig kritikstorm mot polisens arbete – och fortsättningen på kritiken om att polisen tar jackor på stan och lämnar lättklädda kvar i kylan visade sig vara en missuppfattning.

Upprinnelsen handlade inte heller om att jackan skulle vara en brottsvinst från narkotikahandel. Mannen misstänktes inte för narkotikabrott i fredags kväll, enligt Viktor Adolphson.

Mikael Dambergs inlägg var olyckligt på flera sätt. Det har till och med han själv och hans politiska stab erkänt.

Hans sliriga uppgifter gör att förtroendet för honom naggas i kanten. I regeringen tävlar två ”justitieministrar”, Mikael Damberg och Morgan Johansson, om att vara hårdare än ”batonghögern” i olika utspel och klavertramp kommer utnyttjas av kritikerna mot den tuffare rättspolitiken.

Viktor Adolphson konstaterar också att inlägget skapat hätska spekulationer och rena felaktigheter om polisens arbete.

Dambergs inlägg gör att polisens arbete mot livsstilskriminella hamnat i fel fokus.

Under delar av fredagskvällen arbetade polisen ihop med Kronofogden i insatsen ”Krog 2022” och tog en Rolexklocka, en BMW, en Mercedes och kontanter i beslag för utmätning av skulder.

Tidigare under hösten har guldkedjor, dyra klockor och kontanter tagits av andra brottsmisstänkta i krogmiljö.

Det är viktiga insatser som slår hårt mot kriminella och det borde Damberg sätta fokus på i stället för att slira runt på sociala medier med felaktiga uppgifter.


YB Södermalm släpper bok:

Twitterpolisen Viktor Adolphson berättar om sitt twittrande.

Kritikstorm mot Damberg – jacka togs ifrån person

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har mötts av stark kritik efter att han skrev på Instagram om när en jacka togs från en person på Sergels torg.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.