Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Sanijes son: Därför högg pappa ihjäl min mamma

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Strax före klockan elva kommer Sanije fram och mannen tar då några snabba steg fram mot henne i gångtunneln under järnvägsspåren.
Den vuxne sonen hörde en släkting diskutera med pappan om att mamman Sanije skulle ”sprättas upp”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

LINKÖPING. Den vuxne sonen hörde en släkting diskutera med pappan om att mamman Sanije skulle ”sprättas upp”.

När sonen nu vittnar i mordrättegången tvekar han inte när han får frågan om varför hans pappa dödade mamman:

– Han störde sig på att hon klarade sig bättre.

Efter mordet tog exmaken en bild på Sanije Dubrani – ett av fem dödsoffer för mäns våld mot kvinnor under tre veckor i våras.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sanije har precis fått jobb på en förskola och livet ser till slut att ordna upp sig för henne. Tidigt en morgon i mitten av april tar hon tåget till Linköping för att träffa barnen som några år tidigare placerats i familjehem. Hon har med sig en påse med presenter.

I Linköping väntar hennes exman som också ska träffa barnen samma dag.

Hon vill inte att de träffar barnen ihop efter att han varit hotfull och kallat henne ”hora”.

Den här morgonen har han tagit med sig en stor kniv till Linköping.

Klockan 10.01 fångas han av en övervakningskamera på Systembolaget när han köper en flaska vodka och tre extra starka starköl.

Han väntar sedan på resecentrum, dricker och kollar på ankomsttavlorna.

Strax före klockan elva kommer Sanije fram och han tar då några snabba steg fram mot henne i gångtunneln under järnvägsspåren. Han tar fram kniven och börjar hugga henne.

Filmen från resecentrum spelas upp på stora skärmar när mordrättegången börjar i Linköping på torsdagen och i rättssalen finns familjens äldsta son på plats. Sanije och exmannen hade ytterligare sju barn.

Mannen tittar på filmen med uttryckslös min under rättegången.

Efter attacken med ett 40-tal knivhugg ses han gå runt – bredbent och med kniven framme – i den tomma gångtunneln där Sanije ligger döende. Till slut går han fram och tar en bild på henne, lägger sig ned och väntar på polisen.

Polisen filmar gripandet och han säger då att han har skadat Sanije med en kniv. Han förklarar det med en släktfejd när han ligger på marken i gångtunneln. Han mumlar också något om att han är ”full”.

Utanför resecentrum väntar parets äldsta son. Han ska skjutsa mamman till träffen med de andra barnen när han får veta att hon mördats av pappan.

Han springer ner i gångtunneln där han stoppas av polis.

Sanije.
Foto: Privat

När den vuxne sonen på torsdagen sitter fem meter från pappan i mordrättegången undviker han att möta hans blick. Det har gått fem månader och han saknar sin mamma.

– Hon verkade må bra men jag visste att hon var rädd, berättar sonen om sista samtalet med mamman på morgonen före mordet.

Han berättar om en uppväxt med våld från pappan i hemmet. Han säger att Sanije en gång misshandlades så grovt att hon bröt armen, men våldet anmäldes aldrig och pappans skuld har inte prövats rättsligt.

Hans pappas problem blev svårare med åren.

– Jag tror det var alkoholen, säger sonen i rätten.

I mordrättegången är motivfrågan fortfarande oklar. Det har funnits uppgifter om hedersproblematik i familjen men åklagaren driver inte det som en motivbild. Exmannens egna ord om en släktfejd har inte heller gått att styrka.

Han erkänner i rättegången att han dödat Sanije men förnekar att han gjort sig skyldig till mord och skyller mordet på röster som sagt till honom att döda.

– Det här har varit planerat. Det är inget psykiskt. Det är skojeri. Han gör det för att få rättspsyk, komma på sjukhus och sen komma ut.

Pappan protesterar över den vuxne sonens ord i rättssalen och får tystas.

– När han var full har han flera gånger sagt att han skulle döda mamma, lägger sonen till.

Han hörde också en släkting prata med pappan om att Sanije skulle ”sprättas upp”.

– Han störde sig på att hon klarade sig bättre medan han bara drack och förstörde allt, är sonens förklaring till mordet.

Hans sista ord till pappan i rätten blir att han aldrig mer vill se honom. Han är vänd mot honom när han säger det med bestämd röst.

Åklagaren beskriver mordet som en ”avrättning”.