Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Samtyckeslagen kan fälla fotbollsprofilen

I rättegången mot fotbollsprofilen kommer frågor om två våldtäkter samma natt och den 42 minuter långa bandinspelningen från natten vara centrala.

Den nya samtyckeslagen blir avgörande i fallet:

Förstod fotbollsprofilen att kvinnan inte deltog frivilligt?

Eller var han i vart fall ”grovt oaktsam” när han inte försäkrade sig om att det var frivilligt sex?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bevisningen mot fotbollsprofilen liknar många andra våldtäktsmål: Kvinnans berättelse får stöd av två vänner som hon hörde av sig till direkt efter att hon lämnat lägenheten och fotbollsprofilen och deras berättelser styrks av utdrag från chattkonversationer som de haft under natten.

Polisutredarna har gjort en djupdykning i detaljerna från natten och jämfört hennes berättelse om vad som hände efter att hon lämnat lägenheten med filmer från övervakningskameror i området.

Både kvinnan och den åtalade mannens promillehalt har kontrollerats och används av åklagaren som bevisning. Kvinnan har också fått göra en skiss av lägenheten där våldtäkten ska ha ägt rum för att visa att hon har bra minnesbilder från kvällen som började med en middagsbjudning.

 

Mest pikant i bevisningen är en 42 minuter lång ljudinspelning som ska bevisa att kvinnan inte ställde upp på sex frivilligt och att fotbollsprofilen därmed gjort sig skyldig till våldtäkt. Den är omstridd redan före rättegången. Fotbollsprofilens försvarsadvokat gör en helt annan tolkning av ljudet från inspelningen och menar att det bevisar att den våldtäktsåtalade mannen är oskyldig.

Fotbollsprofilen har åtalats för två fall av våldtäkt under samma natt. Beskrivningen av våldtäkterna är identiska – det rör sig inte om olika sexuella handlingar utan förklaringen till att han åtalas för två brott är att det var en paus mellan handlingarna.

Det öppnar för frågor från försvaret under rättegången om varför kvinnan inte lämnade lägenheten samtidigt som det finns frågor om hur inspelningen kom till.

 

Våldtäktsanklagelserna bygger på att fotbollsprofilen ”med kraft” ska ha dragit av kvinnan byxorna vid det första tillfället och att han ”betvingat henne med sin kroppstyngd” vid det andra tillfället. Båda åtalspunkterna utgår från att kvinnan ”inte deltog frivilligt”.

Fotbollsprofilen riskerar därmed att fällas med den nya samtyckeslagstiftningen som började gälla i somras – och frågor om frivillighet och oaktsamhet kommer att vara i fokus under rättegången.

I brottsbalken står det nu:

”Den som, med en person som inte deltar frivilligt, genomför ett samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt.”

Tidigare var kraven högre för att en åtalad skulle dömas för våldtäkt och skrivningen om frivillighet fanns inte med i brottsbalken.

Kammaråklagare Daniel Suneson garderar åtalet med den nya brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt” som gör att en person som ”är grovt oaktsam beträffande omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt döms för oaktsam våldtäkt”.

Skillnaden i straffskalorna är att en våldtäkt ska ge mellan två till sex års fängelse. För brottet oaktsam våldtäkt har lagstiftaren satt maxstraffet till fyra år men inte preciserat någon nedre gräns för fängelsestraffet.