Fredrik Sjöshult

Samhället har bränt flera chanser att stoppa ligan

I dag föll domen mot 16-åringarna som misshandlade och rånade en 18-åring.
Gärningsmännen följde brottsoffret från tunnelbanan.
Foto: Polisen
16-åringen har förklarat varför rånet skedde: ”Min kompis tyckte att han hade en bra Iphone”.
Foto: Polisen
16-åringen har i förhör sagt att han skrattade när brottsoffret tog av sig kläderna under hot.
Foto: Polisen
I förhör har 18-åringen berättat att 16-åringen urinerade på honom i slutet av rånet.
Foto: Polisen
I förhör har 18-åringen berättat att 16-åringen urinerade på honom i slutet av rånet.
Foto: Polisen
Den andre av 16-åringarna har varit fåordig i förhör, men erkänner brottet.
Foto: Polisen
1 / 7

Tonåringarna som nu dömts för rånet där offret förnedrades med urinering samtidigt som han filmades borde stoppats tidigare.

Socialtjänsten har gång på gång fått larm om pojkarna.

Och rättsväsendet borde ingripit snabbare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två 16-åriga pojkar har under de senaste veckorna varit i centrum för debatten om förnedringsrånen. En av dem döms nu för rånet den 1 december i södra Stockholm, för att ha urinerat på rånoffret och filmat förnedringen för att sprida klippet på Snapchat. Den andra döms för det rånet och två andra ungdomsrån.

En granskning av deras väg in i kriminalitet avslöjar ett slappt agerande från socialtjänsten och rättsväsendet.

Rånaren som döms för flest rån är uppvuxen med föräldrar som legat i en konflikt under en uppslitande vårdnadstvist och har under flera år varit aktuell hos socialtjänsten. Skolan har gjort flera orosanmälningar men de resulterade bara i samtal med pappan och ett konstaterande att det verkade gå åt rätt håll för pojken.

I en orosanmälan till socialtjänsten för fem år sedan larmade skolan om att pojken har en våldsam konflikt med en annan pojke men pappan intygade att konflikten var löst, enligt socialtjänstens notering.

Han har tidigare dömts för bedrägeri och ringa stöld till ungdomstjänst men inte skött det och begått nya brott.

I mars förra året misstänktes han för ett första personrån. I juli fick socialtjänsten information från polisen om att han på nytt var misstänkt för rån och det är det första i den serie av rån som han nu dömts för. Han tvingade en kille att ta ut pengar och fastnade på bild vid en bankomat. Hans säregna utseende gjorde det enkelt för polisen att identifiera honom.

Men han greps inte utan fortsatte råna.

I november utförde han ett brutalt personrån och i början av december var han med om rånet där hans kumpan urinerade på rånoffret, filmade förnedringen och delade klippet på Snapchat.

Kumpanens kriminella livsstil eskalerade under 2019.

Enligt modern styrs han av ett kriminellt gäng och han berättar själv att han sålt narkotika och begått brott som en springpojke åt andra. Socialtjänsten har fått flera orosanmälningar om mannen under året och det har bland annat handlat om en händelse där en skolkamrat blev knivskuren. Han säger själv att han då ”tog saken i egna händer”.

Efter förnedringsrånet satt han häktad i sex dagar i december och placerades sedan på ett behandlingshem. Men han rymde därifrån och kom tillbaka narkotikapåverkad.

De två förnedringsrånarna döms nu båda till ungdomsvård på förslag från socialtjänsten. Sluten ungdomsvård under en viss tid hade varit ett hårdare straff men nu tycker tingsrätten att det räcker med ungdomsvård på obestämd tid. De dömda har i ett ”ungdomskontrakt” gått med på att under en tid vara på behandlingshem.

För pojken som dömdes för flest rån beräknas vården ta sex månader och förutom behandlingshem handlar det bland annat om familjesamtal.

Åklagaren krävde att han skulle dömas till sluten ungdomsvård men tingsrätten tycker att det mildare straffet är ”tillräckligt ingripande i förhållande till brottslighetens allvar”. 

Rånaren som kissade och filmade har redan tvångsomhändertagits enligt LVU och placerats på ett behandlingshem. Straffet innebär nu att han ska få fortsatt vård på ett låst hem och det tycker tingsrätten också är ”tillräckligt ingripande”. Om han varit över 21 år hade straffet blivit fängelse i två år och åtta månader.

Socialtjänsten och rättsväsendets hantering är häpnadsväckande slapp:

• Unga rånare ska gripas och ställas inför rätta direkt. Ungdomsärenden ska ha förtur och får inte dra ut på tiden i flera månader.

• Socialtjänstens agerande i de två pojkarnas fall präglas av godtrogna tankar och brist på skarpa beslut. Det gjorde att båda pojkarna föll djupare in i kriminalitet.

Nu kan vi bara hoppas att ungdomsvården hjälper men jag är orolig. Några månader tillsammans med andra kriminella ungdomar blir alltför ofta en skola i brott som leder vidare till fortsatt elände när dörrarna öppnas om några månader.

Förhoppningsvis har jag fel.