Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Så luras kvinnorna hit av rumänska hallickar

Prostitution i Sverige: ”Är ju organiserad brottslighet”.
En kvinna får betalt av en sexköpare.
Foto: Polisen
Fönstret har skymts med svart plast.
Foto: Polisen
Kondomer.
Foto: Polisen
En av kvinnorna.
Foto: Polisen
Bild från en av polisens utredningar.
Foto: Polisen
Annan bild från utredningen.
Foto: Polisen
Bild från en av polisens utredningar.
Foto: Polisen
Bild från en av polisens utredningar.
Foto: Polisen
En av hallickarna.
Foto: Polisen
En av kvinnornas inkorg från den svenska sajten.
Foto: POLISEN
Bild från en av polisens utredningar.
1 / 12

Drömmar om ett nytt liv och flykt undan fattigdom gör kvinnorna till lätta offer för hallickarna.

De rumänska männen jobbar både med falsk kärlek i loverboy-roller och med brutala dödshot när kvinnorna isoleras i svenska lägenhetsbordeller.

Det här är verkligheten bakom sexhandeln som tv-stjärnan Paolo Roberto och Kungsbackas kommunalråd Hans Forsberg blivit en del av.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rumänien är det land som dominerar inom svensk sexhandel – det vittnar polisens experter på människohandel om men det blir också tydligt när jag läser domar och polisutredningar om människohandel och koppleri.

Paolo Roberto och Kungsbackas kommunalråd Hans Forsberg (M) köpte sex av kvinnor från ”de fattigaste delarna av Europa”. I lägenhetsbordellerna i de välbärgade stadsdelarna Östermalm i Stockholm och Örgryte i Göteborg som Roberto och Forsberg besökt har kvinnor från Rumänien tagit emot sexköpare på löpande band – och i bakgrunden misstänks hallickar ha agerat.

I polisutredningar om människohandel och koppleri från de senaste åren läser jag om verkligheten bakom sexhandeln med kvinnor från Rumänien – här är några berättelser från kvinnorna som tyvärr är typiska:

# TONÅRINGEN

Hon var bara 15 år och levde under svåra förhållanden när hon rekryterades av hallickar i Rumänien som samarbetade med en svensk fotograf och porrfilmsproducent i en kopplerihärva där rättegången just nu pågår. Flickan lockades med att tjäna lika mycket på en dag om hon jobbade som ”escort” i Sverige som ett cafébiträde tjänar på en hel månad i hemlandet.

Hon sålde sex på ett hotell nära Centralstationen i Stockholm men även i lägenhetsbordeller på Östermalm. Hon berättar om hallickar som pressade henne att utföra avancerad sex för att tjäna mer pengar.

När hon var i Sverige tog olika hallickar hand om hennes inkomster och hon tvingades betala för resor vilket gjorde att hon bara fick behålla en liten del av sexköparnas pengar.

# KVINNA 1

Hon träffade en känd rumänsk sångare på en restaurang och trodde att de blev ett par. Kvinnan åkte till Sverige och från Rumänien organiserade sångaren hennes och två andra kvinnors sexhandel i en lägenhetsbordell i Stockholm med hjälp av annonser.

Polisens utredning visade att kvinnorna skickat hem hundratusentals kronor till hemlandet. När sångaren kom till Sverige greps han och dömdes till fängelse för koppleri.

Bilder från en polisutredning där en av hallickarna i mars dömdes till 3,5 års fängelse.
Foto: Polisen

# KVINNA 2

I Rumänien har hon en liten son som är funktionsnedsatt och har tagits till barnhem. Hennes hallick utnyttjade den situationen och lockade henne med pengar i Sverige.

När hon kom hit organiserade han hennes sexhandel i olika städer, tog hennes pengar och var mycket våldsam med ”slag mot huvud och kropp, stryptag, hårdragning, vridning av fingrar, omkulldragning och sparkar mot ryggen”. 

Den rumänska mannen stoppades flera gånger i tullen eftersom han reste in i Sverige med unga kvinnor som inte kunde berätta vad de skulle göra i landet och främst hade kondomer och våtservetter i packningen.

Till slut dömdes han i mars för grovt koppleri till tre och ett halvt års fängelse. Tidigare hade han dömts till fängelse för koppleri i Italien och en överfallsvåldtäkt i Norge när han körde svarttaxi.

# KVINNA 3

Hon tröttnade på livet som servitris i Rumänien med en månadslön på 4 500 kronor och åkte först till Spanien med en man för att sälja sex på klubbar men åkte vidare till Sverige eftersom det här finns sidor på nätet för sexhandel.

Mannen organiserade bordellverksamheten i en lägenhet i Norrköping: Han bokade kunder och instruerade hur mycket hon skulle ta betalt, köpte kondomer och speciella trosor som hon hade på sig på annonsbilderna.

Han dömdes för koppleri. Kvinnan hävdade att han var hennes pojkvän men polisen vittnade om att hon var offer för ett ”loverboy-syndrom” där han med falsk kärlek lurat henne in i prostitution.

Två hallickar på väg mot Sverige och fynd polisen gjort efter ett tillslag i en lägenhetsbordell.
Foto: Polisen

# KVINNA 4

Hon var 18 år gammal när hon togs till lägenhetsbordeller i Stockholm och Uppsala av två hallickar.

– Jag hade över 200 kunder, berättade hon senare i ett polisförhör.

Den äldre hallicken var brutal mot henne, den yngre lockade henne med ett liv i lyx och en ljusare framtid än den hon hade i Rumänien. Hennes mamma dog tidigt, hennes pappa satt i fängelse och barnet hon fick som tonåring togs ifrån henne.

De två rumänska hallickarna dömdes i november till fängelse för människohandel, en av kvinnans kunder dömdes för oaktsam våldtäkt eftersom han skrivit en recension där han visade att han förstod att det var ”misstänkt trafficking”. I recensionen beskrev han också sexhandeln på hallickarnas lägenhetsbordell, med en lång kö av kunder, som en ”rea på Elgiganten”.

# KVINNA 5

Hon hade precis gift sig i Rumänien när hon träffade en annan man som lovade henne en ljus framtid. Han tog henne till Uppsala och flera andra svenska städer och sålde henne som prostituerad på en lägenhetsbordell med två andra kvinnor.

Hallickarna var brutalt hotfulla mot kvinnorna och i kopplerirättegången lästes ett meddelande upp där hallicken hotade kvinnan med ”att jag kommer att krossa ditt huvud, den som du inte har någonting i”.

I polisutredningarna avslöjas hur hallickarna säljer kvinnorna på nätet.
Foto: POLISEN

I förhören med kvinnorna är det tydligt att de vet att det är lagligt att sälja sex i Sverige men olagligt att organisera sexhandel. I flera fall har kvinnorna utsatts för påtryckningar efter att i ett första förhör berättat om människohandel till att senare vittna om att männen bara varit med som skydd och inte varit deras hallickar.

I flera rättegångar på senare tid har polisen vittnat om ”loverboy-syndromet” där hallickarna använder falska kärleksförklaringar för att lura kvinnorna in i sexhandeln – och senare också ljuger för att skydda de män som lovat dem en bättre framtid.

Det spelar ofta mindre roll.

Polisutredningarna är fulla av dokumentation av inköp av flygbiljetter, mobilmeddelanden, bokningar av hotell och lägenheter där kvinnorna sålt sex – och det räcker för att döma hallickarna till fängelse i Sverige.

Hur hittar polisen sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Polisen Simon Häggström svarar.