Fredrik Sjöshult

Runars planer kraschade – riskerar långt fängelsestraff

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Runar Sögaard planerade att tjäna tiotals miljoner på betong i Iran, en konstaffär och lansering av en modekedja i Brasilien.

Så blev det inte.

Nu riskerar han ett långt fängelsestraff i en ny ekobrottsrättegång.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Runar Sögaard är en sorgenfri man och det märks i Ekobrottsmyndighetens utredning. Samtidigt som utredarna hittade meddelande till en affärskontakt där han beklagar sig över att han måste kapitulera, att han förlorar allt, att huset ska gå på exekutiv auktion och att kronofogden hämtat hans hyrbil hittades också en positiv framtidsplan på hans hemmakontor.

Hans plan för 2017 gick ut på att han skulle ge sig in i betongbranschen i Iran och det skulle lågt räknat ge fem miljoner om året, han skulle tjäna ytterligare fem miljoner på att introducera modebutiker i Brasilien och sälja en tavla med fem miljoners vinst. En annan mer hemlig affär var nära att ge honom 30 miljoner kronor.

Runar Sögaard, som nekar till brott, är nu åtalad för ekobrott i ett företag där en släkting varit formell företrädare – målvakt enligt åklagaren. Eftersom bolaget sålt Sögaards tjänster och han själv i ett sms skriver om ”mitt bolag” anser Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Jonas Svanfeldt att han varit ”faktisk företrädare” för bolaget.

Runar Sögaard samt advokaterna Johan Åkermark (tv) och Leif Gustafsson (th)
Foto: Fredrik Sjöshult

Rättegången fick ställas in i somras eftersom släktingen inte kom till förhandlingen och när han nu lyser med sin frånvaro igen tröttnar tingsrätten och beslutar att rättegången mot Runar Sögaard ändå ska genomföras.

Då blir han sur. Han vägrar att svara på åklagarens frågor. Han förbjuder advokat Gustafson att uttala sig – och låter åklagaren spela mot ett mål i Nacka tingsrätt.

Ett ekobrott är mer bekvämt och riskfritt i jämförelse med ett bankrån och bytet blir ofta större. I fallet Runar Sögaard är det påstådda brottsupplägget inte särskilt komplicerat:

• Företaget fakturerar för Runar Sögaards tjänster och lägger på 25 procents moms. Det handlar om att tjänster i samband med asylboenden där han anlitats av Bert Karlsson till medverkan i TV4-programmet Stjärnkusken och olika ledarskapsutbildningar. Momsen ska egentligen betalas vidare till Skatteverket men så görs inte.

• Inkomsterna i bolaget skickas vidare till bland andra Runar Sögaards privata konto för att användas till allt från lyxliv till skuldavbetalningar. Totalt handlar det om 1,5 miljoner kronor som ska gått rakt ned i privata fickor utan avdrag för skatt eller sociala avgifter.

Runar Sögaard i "Stjärnkusken" i TV4 - fakturan för hans medverkan är nu en del av brottsutredningen.
Foto: KANAL 75

Runar Sögaard uppger att det handlat om återbetalning av lån men åklagaren menar att det inte finns något belägg för det och pekar också på att Sögaards skulder till Kronofogden visar att han inte haft några tillgångar att låna ut. När den tre dagar långa rättegången inleddes på onsdagen hade han 3,8 miljoner kronor i skuld hos fogden. 

Runar Sögaard och hans släkting har åtalats för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott eftersom intäkter och utgifter i företaget inte bokförts.

Sögaard har tidigare dömts till två månaders fängelse för bokföringsbrott och det straffet avtjänade han med fotboja i hemmet. Nu riskerar han ett betydligt längre fängelsestraff.

Men när jag pratar med honom kort utanför tingsrätten är han inte särskilt bekymrad och är övertygad om att han kommer frikännas i hovrätten.