Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Risk för en ny konflikt – efter fallet med artisten

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om bilderna som sprids på artisten.
Mordet på en bensinmack i Kungens kurva i januari är ett av fem mord som koppas till gängets konflikter.
Foto: Alex Ljungdahl

Den kända artisten har utsatts för ett misstänkt människorov med förnedringsbilder – i hans bakgrund finns flera år av brott, kopplingar till kriminella gäng och han har också förhörts i en mordutredning.

Det kriminella Vårbynätverket pekas nu ut som misstänkta för att ha förnedrat artisten.

Allt detta gör att utredningen om det misstänkta människorovet borde ha högsta prioritet men tyvärr verkar det gå trögt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Artisten dömdes förra året för en knivmisshandel i Stockholms city. Offret var en kille som han haft en konflikt med och som han mötte av en slump. De började prata om en fredlig lösning på problemen och artisten bad killen vänta på gatan för att han skulle byta skor.

När han kom tillbaka hade artisten beväpnat sig med en kniv och vid sin sida hade han en maskerad vän som också var knivbeväpnad. Artisten högg mot killen och han skadades i armen när han avvärjde attacken – och artisten dömdes därför för misshandel till ungdomsvård.

Socialtjänsten har under flera år försökt hjälpa artisten undan problem och domen innebar en fortsättning på vården. Tidigare har han dömts till vård vid två olika tillfällen för bland annat rån, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Socialtjänsten motiverade vårdbehovet med att artisten varit misstänkt för ett 80-tal brott men han själv konstaterade att de flesta misstankarna lagts ned och bara ett fåtal slutat med fällande dom.

Det har också från socialtjänstens sida i utredningarna funnits en oro för att artisten ”begår brott, har ett kriminellt och normbrytande beteende samt att han umgås med grovt kriminella”.

Själv har han svarat på det och sagt att ”han umgås med ett gäng ungdomar men det rör sig inte om något kriminellt nätverk”.

I polisens underrättelseinformation noteras även att artisten haft kopplingar till ett ökänt kriminellt nätverk från Göteborg.

I en mordutredning har han förhörts av polis eftersom han kände både mordoffret och den misstänkta mördaren. 

– Det var skumt med hela grejen. Alla blev helt bara chockade och förvånade och med hakan nere i marken, berättade han i polisförhöret.

Nu pekas det kriminella Vårbynätverket ut som misstänkta för det misstänkta människorovet, där artisten också ska ha rånats på en Rolexklocka, och spridningen av förnedringsbilderna.

Vårbynätverket har under den senaste tiden kopplats till flera mord, skjutningar och knarkrazzior. Mordet på en bensinmack i Kungens kurva i januari är ett av fem mord som koppas till gängets konflikter.

Artisten ska, enligt Expressens uppgifter, utsatts för utpressning efter kidnappningen i mitten av april och krävts på flera miljoner kronor av Vårbynätverket som hotat med att sprida förnedringsbilderna om han inte betalade.

Allt detta med gänginblandning och förnedring understryker allvaret i fallet.

En vecka efter att bilderna spreds fortsätter polis och åklagare utreda fallet som ett misstänkt människorov och rån. Inga framsteg finns att rapportera om från den utredningen.

Artisten fick i förra veckan ett målsägandebiträde, advokat Martin Persson, till sin hjälp efter beslut i Södertörns tingsrätt.

”Med hänsyn till brottets allvar kan målsäganden antas ha behov av sådant biträde. Målsäganden har själv uppgivit att han inte önskar medverka i utredningen men om ett biträde förordnas så föreslår han advokat Martin Persson”, uppgav kammaråklagare Sara Stolper för tingsrätten.

– Jag kan inte lämna några kommentarer, säger Martin Persson.

Artisten ska själv ha sagt till polis att människorovet inte ägt rum.

Mordet i Kungens kurva.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När jag nu veckan efter att bilderna spreds pratar med Stolper vill hon inte kommentera fallet och vägrar uppge om det finns någon misstänkt. Han säger bara att ”förundersökningen fortsätter” och ansvarig utredare vid lokalpolisen i Skärholmen vill inte säga något med tanke på förundersökningssekretess.

Tystnad råder inom rättsväsendet om fallet – och det är oroväckande. Jag hade hoppats att polis och åklagare var tydliga med att det här är ett högt prioriterat fall.

Inom de kriminella gängen finns en tystnadskultur och en önskan om att göra upp utan inblandning av polis och åklagare. Det kan inte accepteras.

Se bara vad som hände i Rinkeby efter att en artist förnedrades och bilder från händelsen spreds i sociala medier. I dag vittnar flera poliser som sett den konflikten eskalera till ett tiotal mord att förnedringsbilderna ”eldade på konflikten”.

Rättegången om åtalet för olaga tvång efter Rinkebyförnedringen dröjde länge och under tiden hann en av de två ledarna från grupperingen Dödspatrullen häktas för ett dubbelmord i Danmark med koppling till konflikten.

Det är en påminnelse om att det misstänkta människorovet, Rolexrånet och förnedringen av artisten måste utredas snabbt med full kraft för att inte riskera att en ny konflikt eskalerar.

Svensk artist knivhotad och rånad på Rolexklocka.