Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Reglerna för att hemlighålla sanningen om thaisalongen

Hur hittar polisen sexköparna och vilka är kvinnorna som drabbas? Simon Häggström svarar.
Hon säger själv att hon ”köpt god karma i tempel”.Foto: Polisen
Polisens spaningsbilder på paret.Foto: Polisen

Bordellmamman trodde att hon skulle klara sig tack vare list och råd från polismannen som också var hennes make, enligt sexhandelsutredningen.

Han såg hur frun tjänade miljoner men hävdar när rättegången nu börjar att han inte hade en aning om att pengarna kom från sexhandel.

När de nu möts efter fyra månader i häkte hälsar hon vördnadsfullt på mannen och tar på sig all skuld.

Hennes hårda regler på salongen blev hennes fall.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För tio år sedan hittade han kärleken i Thailand och efter ett snabbt bröllop kom kvinnan till Sverige. Han blev polis och hon köpte en egen massagesalong på en klassisk gata i Stockholm.

I rättegången om grovt koppleri beskrivs hon nu som en bordellmamma som för egen ekonomisk vinning sålt kvinnor på sin massagesalong i centrala Stockholm.

När hennes man – polisen – kommer in i rättegångssalen i handbojor hälsar hon underdånigt och respektfullt på honom och några minuter senare tar hon på sig all skuld för bordellverksamheten. Hon erkänner koppleri på thaisalongen.

Kvinnan är tydlig med att hon agerat bakom makens rygg och själv hävdar polismannen att han inte hade en aning om att fruns massagesalong var en bordell.

Det tror inte polis och åklagare på och därför är även mannen åtalad för bland annat grovt koppleri och riskerar flera års fängelse.

Polisens spaningsbilder på paret.Foto: Polisen

Uppgifter i förhör tyder på att han var skeptisk inför att salongen öppnade eftersom han känner till att prostitution är ett vanligt problem på thaimassagesalonger. Han uppges också ha känt till att hustrun bråkat med sina anställda om sexköp.

Polismannen anklagas för att ha skött bordellens administration, hjälpt anställda i kontakterna med Skatteverket och skött bokföringen. Han ska också hjälpt till att handla till salongen.

I ett polisförhör berättar en av kvinnorna på salongen om polismannen:

”Vi kallar honom för typ pappa eller för chefen typ eller för bossen.”

Kvinnan har varit rädd för att bli avslöjad av polisen eftersom en annan thaisalong avslöjades som bordell för tre år sedan.

Kvinnan och mannens lyxliv avslöjas i polisutredningen om bordellen.

Men hon trodde att hon hade en listig plan för att komma undan. Hennes anställda har själva fått slänga använda kondomer efter arbetsdagens slut, hon varnade dem för att polisen kunde göra testköp och från maken fick hon rådet att inte diskutera priser för sexköp i mobilmeddelanden, enligt ett avlyssnat mobilsamtal.

Hon anklagas för att ”hänsynslöst utnyttjat” kvinnorna på massagesalongen och på salongen fanns en lapp med regler på salongen.

Kvinnorna fick bland annat inte uppmuntra kunderna att bara beställa en halvtimme, de fick inte vara kräsna och neka kunder, inte vägra att massera kunder och bara jobba kvällar när det var störst chans att tjäna pengar.

Bilder inifrån massagesalongen.Foto: Polisen

Reglerna var också tydliga med att kvinnorna inte fick prata telefon i stället för att fokusera på jobbet, eller bråka på salongen.

Alla regelbrott straffades ekonomiskt av bordellmamman.

Till slut blev hennes hårda attityd också hennes fall när en av kvinnorna som jobbat på salongen kände sig illa behandlad och tipsade polisen om bordellen.

Totalt misstänks bordellmamman och maken ha sparat ihop två miljoner kronor på ett år som de bland annat använt till lyxliv under flera resor till Thailand. Kvinnans fotoalbum finns med i bevisen mot paret och det visar bland annat hur hon, enligt egen utsago, köpt ”god karma i tempel”.

Rättegången fortsätter under september med bland annat förhör med de utsatta kvinnorna.

Expressens Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet.