Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Rättsväsendets svek mot polismannen Ted Eriksson

”Ted Eriksson har all rätt att vara rätt att vara besviken på stödet han fick efter mordförsöket”, menar Expressens Fredrik Sjöshult. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Polismannen Ted Eriksson utsattes för mordförsök i tjänsten. Foto: POLISEN / POLISEN

VISBY. Polisen Ted Eriksson utsattes för ett mordförsök i tjänsten – efteråt sveks han av rättsväsendet och sin arbetsgivare.

Av den dåvarande rikspolischefen, när han lämnades ensam i hovrätten och senare också i rättsprocessen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polismannen Ted Eriksson utsattes för ett mordförsök när en knivbeväpnad man gick till attack mot honom på Medborgarplatsen. Situationen på Medborgarplatsen var infekterad under de utvisningshotades sittdemonstration och Ted Eriksson ingick i en mindre kommendering av fotpatrullerande poliser när han attackerades bakifrån.

Han har blivit en symbol för våldet mot blåljuspersonal eftersom han ställt upp i ett hundratal intervjuer – helt utan hjälp från arbetsgivarens resurser med presstjänst – och till Visby och Almedalsveckan kom han för att dela med sig av sina erfarenheter.

 

Ted Eriksson har all rätt att vara rätt att vara besviken på stödet han fick efter mordförsöket. Han berättade att han lämnades ensam och inte fick någon uppbackning av chefer i hovrätten.

Det är häpnadsväckande.

Det borde vara självklart för en arbetsgivare som har ansvar för personal som jobbar i utsatta yrken att stötta sin personal när de tvingas möta förövarna i rättegångar.

 

Rättsprocessen brast också eftersom polis och åklagare inte lyckades reda ut gärningsmannens ålder.

Den ensamkommande afghanen fick straffrabatt eftersom han påstod att han var under 21 år men redan i förundersökningen fanns det flera konkreta uppgifter om att han egentligen var 25 år gammal.

Blåljusutredaren Bengt Ivarsson, Ted Eriksson, Polisförbundets vice ordförande Anna Nellberg Dennis och Stockholms regionpolischef Ulf Johansson på seminarium under Almedalsveckan om hot och våld mot poliser. Foto: Fredrik Sjöshult

Expressen träffade senare mannens familj som bekräftade att han var 25 år gammal och visade upp ett examensbevis som styrkte den uppgiften.

Därmed skulle han inte fått ungdomsrabatt på straffet. Men polis och åklagare som utredde mordförsöket agerade tafatt och slappt och därmed tvingas Ted Eriksson nu konstatera att hovrättens dom inte går att ändra.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

 

Redan från början blev det fel i högsta polisledningens agerande. Efter mordförsöket undrade Ted Eriksson själv varför den dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson inte hörde av sig och uttryckte sitt stöd. Det slutade med att han själv efter några veckor kontaktade upp rikspolischefen och förstod då att Eliasson inte hört av sig på grund av hierarkin och att han utgick från att Ted Erikssons närmaste chefer skött kontakten.

– I extrema situationer borde man kanske gå på det mänskliga i stället, konstaterade Ted Eriksson under Almedalsseminariet.

Det är för väl att Sverige nu bytt rikspolischef.

När Anders Thornberg tog över som högste polischef kontaktade han Ted Eriksson direkt för att höra hans tankar om hur poliser som utsätts för hot och våld kan tas om hand på ett bättre sätt.

– Det är viktigt med en bra förbundskapten och det har vi fått nu, säger Ted Eriksson.

Förhoppningsvis har han rätt – och förhoppningsvis dras lärdomar av hans fall.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!