Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Rättsväsendet fortsätter dalta med dödsföraren

20-åring har begått brott i flera år efter att dömts till vård i stället för fängelse.
Vansinnesföraren fångas av en övervakningskamera i ett tidigare fall.
Bilen som kördes på i Bandhagen.Foto: Polisen

Vansinnesföraren har erkänt att han körde ihjäl en familjefar i södra Stockholm i januari.

När rättegången mot återfallsförbrytaren inleds fortsätter rättsväsendets daltande med honom.

Tyvärr kommer straffet för dödskörningen bli stötande lågt med tanke på ungdomsrabatt och rättspraxis för grovt dödsvållande i trafiken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag älskar dig bror!

Vansinnesförarens vänner har sökt sig till rättegången om grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik som slutade med att en familjefar dödades i sin bil i Bandhagen i södra Stockholm i mitten av januari. Föraren haltar ut ur rättssalen vid en första paus men hinner först blinka och vinka till vännerna som utanför beklagar sig över att ”media har hajpat” fallet.

Han är en notorisk återfallsförbrytare som själv sagt att han började med brott när han var nio år gammal. När han var tolv år gammal blev han tvångsomhändertagen och under åren som gått har 20-åringen dömts för en rad brott men fått ungdomsvård eftersom straffrabatten räddat honom undan fängelsestraff. Snabba bilar och vansinneskörningar har varit hans signum.

SVT:s ”Uppdrag granskning” har tidigare skildrat samhällets misslyckande i hans fall.

Senast dömdes han för ett brutalt rån till två och ett halvt års fängelse. Domstolen konstaterade att han skulle fått fem års fängelse om han varit över 21 år gammal men straffet halverades på grund av ungdomsrabatt.

Därför var han inte inlåst i januari när mannen kördes ihjäl och hans fru och hennes son skadades svårt. Den unge mannen körde på nytt vansinnigt fort i 180-200 kilometer i timmen på 70-väg vid dödsolyckan.

Vansinnesföraren och bilen han körde när familjefadern kördes ihjäl i Bandhagen.Foto: Polisen
Foto: Polisen

Riskerna med honom har varit kända. I en personutredning från två år före dödskörningen står det att han ”har tagit stora risker i samband med bilkörning”.

När rättegången startar i Södertörns tingsrätt är offrets familj och hans vänner på plats för att visa sitt stöd. Mannen som kördes ihjäl var en omtyckt släkting och populär idrottsledare.

Men tingsrätten kör direkt ut vännerna och de flesta av släktingarna. Bara de närmaste får vara kvar.

Beslutet att stänga dörrarna under rättegången motiveras med ”lagen om unga lagöverträdare” som ska skydda kriminella under 21 år från ”uppmärksamhet”.

Bilder på vansinnesföraren från tidigare polisutredningar.Foto: Polisen

Rättens ordförande säger att han normalt värnar om öppenhet men förklarar att han måste rätta sig efter lagen.

Fram till 21-årsdagen fortsätter rättsväsendet att dalta med honom.

Vansinnesföraren kommer också få ungdomsrabatt när han nu döms. Han har erkänt att han kört bilen och orsakat dödsolyckan. Den värsta typen av dödskörningar ska straffas med tre års fängelse, enligt en dom från Högsta domstolen, HD, efter att en bebis körts ihjäl av ett rattfyllo.

Straffet ansåg HD var ”extra hårt” – i mina ögon var det ”stötande lågt”.

Rättspraxis gjorde att föraren som körde ihjäl Elsa, 14, bara fick två och ett halvt års fängelse. Hans brott ansågs inte vara lika allvarligt som det i HD-fallet.

Vansinnesföraren i södra Stockholm kan få ett något högre straff eftersom han också är åtalad för att ha stulit bilen – hur sjukt det än låter att en bilstöld skulle ha någon betydelse i jämförelse med ett människoliv – men han kommer också få straffrabatt på grund av att han är under 21 år.

Den hårt ifrågasatta ungdomsrabatten gör att hans straff kommer sänkas med en fjärdedel.

Rättsväsendet och socialtjänstens misslyckande i fallet med vansinnesföraren som nu skyddas bakom stängda dörrar under rättegången borde granskas – och leda till förändring på flera punkter.