Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Polisinformatör och prisad profil – hur blev ”Robinson-Adnan” inblandad i ett mord?

Han blev känd som Robinson-Adnan och prisades senare som ”Årets Profil” i Katrineholm för sitt ”sociala patos”.

Hans kontakter bland ungdomar på glid gjorde att han värvades av polisen som informatör.

Nu har han dömts till 14 års fängelse för medhjälp till mord.

Hur kunde det sluta så illa?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Katrineholms-Kuriren rapporterade för sju år sedan att ”spelarnas jubel kunde ha lyft omklädningsrummet” när Adnan Amedi, som nu bytt till efternamnet Mzori, fick ta emot tidningens pris som ”Årets Profil” i Katrineholm.

”Adnan, som bildade den internationella fotbollsklubben IFC Katrineholm 2009, brinner av ett socialt patos. Han vill leda ungdomar på rätt spår här i livet”, löd motiveringen och hans val att bryta med en stökig uppväxt hyllades.

Lokaltidningen gjorde flera reportage om hans sociala engagemang och slog i en rubrik fast: ”Amedi formar fotbollsspelare till goda samhällsmedborgare”. Riksidrottsförbundet gav honom också möjligheten att utbilda sig inom ”Idrottslyftet”.

 

Adnan Amedi var en lokal kändis efter att han tagits ut till ”Robinson” år 2000 när dokusåpan fortfarande var en lägereld i SVT. Han lämnade tävlingen i det sjätte avsnittet som sågs av 2,4 miljoner tittare eftersom han inte mådde bra.

Mattias Dalerstedt, Edward Lundberg, Adnan Amedi, Linda Häggkvist, Buba Badjie, Charlotta Flyckt och Hildegard Krebbs från “Robinson” 2000.Foto: LARS ANDERSSON

 

På häktet sommaren 2017 ger han en osminkad version av sitt liv för kriminalvårdens personutredare. Chanserna han fick i Katrineholm, priset som ”Årets Profil”, Riksidrottsförbundets utbildning och ”Robinson” är som bortblåst när hans läge sammanfattas i moll: Missbrukare av spel och kokain, han har inte råd att betala hyran och har under det senaste året försörjt sig genom bedrägerier. Hans uppväxt beskrivs som stökig och för personutredaren avslöjar han ett trauma i ungdomen – en släkting mördade en släkting bara fyra år före hans medverkan i ”Robinson”.

Förklaringen till att han inte stannade på rätt spår utan nu dömts för medhjälp till mord finns säkert här. Oavsett hur många chanser han fått har det förflutna kommit ikapp.

Och då känns polisens rekrytering av honom som informatör tveksam.

Han döms nu för att ha kontaktat offret två dagar före mordet, hade kontakt med de som fixade mordvapnet, hjälpte skytten att gömma sig och tog hand om mordvapnet. Samtidigt som han var informatör.

 

Direkt efter mordet på Östra skolan i Katrineholm fick polisens hanterare i uppdrag att aktivera sina källor. 75 minuter efter mordet ringdes Adnan Mzori (tidigare Amedi) upp av sin hanterare. Dagen efter träffade hanteraren honom – intet ont anande om att Mzori var personen som senare skulle dömas för iblandning i mordet. Under mötet försökte han leda in polisen på ett villospår och rikta blickarna mot en man i Norrköping. Han skickade också en bild från Facebook på den utpekade mannen till sin hanterare.

Hos polisen gick han som informatör under kodnamnet ”Aron” och hans roll bekräftas av polisens hanterare i mordutredningen. I mordrättegången berättade Mzori senare att han rekryterades som informatör av en polischef under 2012 efter att han utsetts till ”Årets Profil”. Hans kontaktnät bland kriminella ungdomar ska ha varit eftertraktat. För att öka sin trovärdighet och inte röja sig som informatör ska han ha gjort sig skyldig till narkotikabrott och vapenbrott och enligt hans hanterare lämnade han regelbundet information om olika brott och en hotbild som ska ha funnit mot poliser i Katrineholm. I efterhand har polisen tvekat på om han utnyttjade sin roll som informatör för att sprida desinformation.

Efter att den förre Robinson- och Katrineholmsprofilen dömts för medhjälp till mord riktas fokus på nytt mot den tidigare kritiserade informatörsverksamheten inom polisen.