Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Polisens nödrop – barn får vapen i nya konflikten

Rinkebypolischefen: ”Rinkeby är plågat”.
Foto: Polisen
Husbyledaren.
Foto: Polisen
Husbyledaren.
Husbyledaren.
Foto: Polisen
Husbyledaren.
Foto: Polisen
Husbyledaren.
Foto: Polisen
1 / 7

En ny blodig konflikt med fyra mord på kort tid har plötsligt blossat upp runt Järvafältet i Stockholm.

Det är den extremt vapenfixerade grupperingen ”Husbys hyenor” som nu ligger i krig med Rinkebynätverket ”Filterlösa grabbar”.

I den nya konflikten har barn fått pengar och vapen för utföra våldsbrott.

Samtidigt kommer nödrop från poliser ute på fältet som vittnar om resursbrist i kampen mot gängen i konfliktområdet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De två senaste månadernas mordvåg runt Järvafältet saknar motstycke. På kort tid har fyra unga män skjutits ihjäl och internt inom polisen slås fast att det nu ”sannolikt” kommer inträffa nya våldsdåd i konflikten mellan Husbys hyenor och den nya grupperingen Filterlösa grabbar, FLG, från Rinkeby.

FLG är en grupp unga män som också kallats för ”Shottaz yngre”. I Rinkeby har Shottaz i flera år haft en konflikt med ”Dödspatrullen” – ett gängkrig som krävt ett tiotal dödsoffer.

Nu har ledarskiktet i Dödspatrullen slagits ut. I Danmark har en av ledarna, Mohamed Ali, dömts till livstids fängelse för dubbelmordet på två ledande Shottazmän och de tre andra ledarna sitter inlåsta för grova narkotikabrott.

Samtidigt har flera av de äldre i Shottaz lämnat Sverige efter att ha avtjänat långa straff för grova vapenbrott. Enligt uppdateringar i sociala medier ägnar de sig åt musikskapande i skivbolaget Madeniggamusic med artisten Yasin som frontfigur.

I skuggan av Rinkebykonflikten har de yngre Shottazutbrytarna i FLG växt sig starka.

Polisen har noterat att FLG tjänat stora pengar på narkotikahandel och oroväckande spaningsuppgifter tyder på att de gett pengar och vapen till barn för att utföra våldsbrott. De ska också använda pengarna för att köpa information om rivaler.

Polis och socialtjänst i Rinkeby har länge varnat för att gängen rekryterar barn för att utföra brott. Dödspatrullen har bland annat använt 15-åringar som narkotikakurirer – och nya uppgifter tyder nu på att FLG använder hantlangare ännu längre ned i åldrarna.

På grund av Sveriges generösa ungdomsrabatter och systemet med ungdomsvård har det varit effektivt för att inte riskera hårda straff.

Rinkebygrupperingen FLG har sedan i juli legat i konflikt med Husbys hyenor på andra sidan Järvafältet.

Husbyledaren poserar med vapen.
Foto: Polisen

Husbynätverket är ingen ny gruppering. Polisen försökte redan 2017 stoppa gänget med ett stort vapentillslag. Ledaren greps och dömdes för flera grova vapenbrott, narkotikabrott och en rad andra brott.

Trots att han straffats flera gånger tidigare och att det handlade om brott kopplade till ett kriminellt nätverk blev straffet bara tre månaders fängelse i kombination med skyddstillsyn. Om han inte fått skyddstillsyn hade fängelsestraffet blivit ett år.

Åklagaren ville straffa Husbyledaren hårdare för vapenbrotten med motiveringen att han ”ingår i en kriminell gruppering som är involverad i konflikter”. Bland bevisen fanns bilder från sociala medier där gängledaren poserade med automatvapen och där avsändaren var Husbys hyenor.

I en polisrapport som togs fram inför rättegången konstaterades:

”Hyenorna skyltar öppet med att de hanterar vapen samt diverse brottsvinster i form av märkeskläder och klockor. Det är tydligt att hyenorna vill ”komma upp” och göra karriär.”

Det korta straffet gjorde att Husbyledaren kunde fortsätta bygga upp sitt nätverk och det har nu blivit en farlig aktör som enligt polisen har ett ”högt våldskapital”.

Bilder från polisutredningen om gängledarens vapen.
Foto: Polisen

En känd svensk rappare pekas också ut som en av de ledande inom Husbynätverket. Han har miljoner spelningar på Spotify och har prisats som artist men i en färsk kartläggning av Husbynätverket pekas han ut som en av sex ledande personer inom nätverket.

Han är också misstänkt för vapenbrott efter ett polistillslag i slutet av maj. Det var en del av kampen mot de kriminella nätverken runt Järvafältet och det har visat sig att det handlade om ett skarpt vapen som hittats hemma hos rapparen.

Men trots att han nu också pekas ut som en ledande gängaktör har han inte gripits.

Polisen har inte haft utredningsresurser att ta hans fall vidare, enligt en polis jag talat med, och jag ska återkomma till resursbristen som har varit slående i skuggan av tjusiga namn på nya polisoperationer och politikerbesök i det drabbade området.

Polisinsats efter det senaste mordet i Husby.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Konflikten mellan Filterlösa grabbar från Rinkeby och Husbys hyenor började med en knivskärning i början av juli. En ung man hittades svårt skadad i Tensta och avled senare. Han kopplas till Husbynätverket.

I en park i Rinkeby bland lekande barn och mammor med barnvagn kom den misstänkta hämnden den 13 augusti när en FLG-ledare skjuts ihjäl.

Nästa mord som kopplas till konflikten är mer diffust. En man som tidigare kopplats till Husbys hyenor men som ska tvingats bort från gänget mördas en vecka efter mordet i parken.

En vecka senare kommer nästa misstänkta hämnd: En ung man med täta band till ledarna inom Husbys hyenor mördas i Husby.

Strax efter mordet kommer Husbyledaren, som polisen försökte stoppa redan 2017, till platsen tillsammans med en annan ledare i gänget. Båda är klädda i skyddsvästar.

Internt slår polisens fast att mordet sannolikt är en hämnd för mordet i parken och Rinkebygänget FLG pekas ut som misstänkta för det senaste mordet i Husby den 27 augusti.

Rinkeby i augusti
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

En riskbedömning talar om ”sannolik” risk för nytt våld i konflikten. Stockholmspolisen använder internt en skala i bedömningen av konfliktläget i regionen som sträcker sig från ”tveksam”, ”möjlig”, ”trolig” upp till den rödmarkerade klassningen ”sannolik” risk för fortsatt gängvåld i en aktuell konflikt.

Konflikten mellan Husbys hyenor och FLG är markerad som röd men i området finns också oro för att andra konflikter blossar upp.

Stockholmspolisen har därför också startat en särskild händelse som döpts till ”Portia” för att fylla på med polisresurser till Järvaområdet och behoven verkar vara akuta. Polisens kommunikatörer har slagit på stora trumman för att lansera insatsen och politiker har i veckan besökt området för att bländas av beslutskraften.

Men utifrån fältet har jag under senare tid hört nödrop som vittnat om saknade polisresurser och en organisation som ”gått på knäna” i Rinkeby, Tensta, Husby och andra konfliktområden i Järva.

Tillslag likt vapenbeslaget hos Husbyrapparen har gjorts men det har inte funnits utredare som tagit fallen vidare till åklagare och domstol.

Det gör att våldsaktörerna har blivit kvar på gatan med allt vad det inneburit i form av fortsatt risk för nya skjutningar och nya mord.

Förhoppningsvis blir Portia nu en rejäl förstärkning i ett hårt drabbat område – och inte bara ytterligare ett fantasifullt namn på en insats som snabbt dras tillbaka.

Fler krönikor om Rinkebykonflikten

Statsministern intervjuas av Expressens Maggie Strömberg.