Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Polisen struntade i larmet om pedofilen

Sammanställning av BRÅ:s senaste rapport.

Hon förstod att dottern träffat en pedofil och polisanmälde den namngivna mannen för sexbrott.

Men trots att mamman också berättade för polisen att han tidigare dömts för liknande brott greps han inte.

Under månaderna som gick när polisanmälan blev liggande misstänks återfallspedofilen ha utsatt ytterligare ett 40-tal flickor för sexbrott.

Fallet avslöjar en häpnadsväckande inkompetens hos polisen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Stockholms tingsrätt pågår just nu rättegången mot en av Sveriges värsta återfallspedofiler. Han har dömts i tre tidigare pedofilrättegångar och nu har han åtalats för sexbrott mot 84 nya flickor.

Återfallspedofilen släpptes av Stockholms tingsrätt den 7 juni 2017 efter att dömts till fängelse i två år och fyra månaders fängelse för 43 sexbrott mot 25 olika flickor. Trots att han tidigare dömts för sexbrott mot flickor som han kontaktat i olika barnappar och sociala medier tyckte tingsrätten i juni 2017 att han kunde vara på fri fot i väntan på att fängelsestraffet skulle avtjänas.

Jag har tidigare konstaterat att tingsrättens beslut ser ut som ett stort misstag: Tolv dagar efter att han försattes på fri fot misstänks han ha startat en ny serie av sexbrott mot totalt 84 flickor från juni fram till gripandet i februari 2018.

I den fjärde rättegången har han nu åtalats för barnvåldtäkter, våldtäktsförsök mot barn och andra sexbrott mot de 84 flickorna. Han nekar till brott.

Fallet liknar ett av de tidigare värsta fallen med sexbrott mot barn via internet – Husbypedofilen – som nyligen skildrades i en stark P3 Dokumentär.

En granskning av fallet med den nu aktuella återfallspedofilen avslöjar nu rättsväsendets andra stora misstag:

Polisen i Östergötland tog inte en anmälan i september 2017 mot mannen på tillräckligt stort allvar.

Detta trots att mamman till en drabbad flicka till och med gav polisen hans namn.

Under de månader som polisanmälan samlade damm hos polisen i Östergötland utsattes ett 40-tal flickor för sexbrott, enligt åtalet. I flera fall är övergreppen så vidriga att de inte går att beskriva i text.

Foto: Polisen

Den tioåriga flickans mamma reagerade på att dottern betedde sig underligt när hon fick ett meddelande i mobilen. Hon kollade då i flickans mobil och insåg att den så kallade ”Alexandra 11 år” som kontaktat dottern i själva verket var en pedofil.

Han hade kontaktat flickan i det populära hästspelet Star Stable Online och fortsatt kontakten via sms. Trots att återfallspedofilen ställts inför rätta tre gånger tidigare var han inte mer försiktig än att han använde sitt eget nummer när han messade med flickan.

Med hjälp av numret tog mamman reda på hans namn på Hitta.se och via en tjänst på nätet fick hon information om att han tidigare dömts för sexbrott.

Mamman gick till polisen i Östergötland och gjorde en brottsanmälan den 15 september 2017. Hon gav också polisen namnet på mannen som kontaktat hennes dotter, hans personnummer och uppgift om den tingsrättsdom som hon hittat på nätet.

Utdrag från polisanmälan.

Samma dag inledde en polisinspektör en förundersökning om sexbrott men återfallspedofilen gick fri. Ett förhör hölls med flickan men den tidigare dömde återfallspedofilen greps inte.

Först i slutet av januari fick Stockholmspolisen specialgrupp mot nätpedofiler kännedom om polisanmälan i Östergötland.

Då hade östgötapolisen konstaterat att mammans uppgifter var korrekta – men under månaderna som gick förstod inte utredarna att hennes uppgifter handlade om en återfallsförbrytare som borde gripits för att stoppa nya brott.

En polisoperation startades direkt i Stockholm för att samla bevis mot mannen och tre veckor senare greps han. Flickan från Östergötland är nu målsägande i rättegången.

Star Stable Online är ett populärt barnspel med chattfunktion.Foto: Star Stable

Återfallspedofilen, som varit häktad och avtjänat det tidigare fängelsestraffet efter gripandet, misstänks ha använt spelet Star Stable Online för att hitta de 84 flickorna som den nya rättegången handlar om.

De var mellan 7 och 14 år gamla när han misstänks ha utsatt dem för olika ”virtuella” övergrepp – han har inte träffat något av offren men fått dem att utföra olika sexuella handlingar. I de flesta fallen har övergreppen också innehållit extra grovt förnedrande inslag.

Kammaråklagare Marina Chirakova radar upp hundratals sexbrott som de 84 flickorna ska ha utsatts för. En gärningsbeskrivning som är typisk för fallet lyder:

”Brottet bör bedömas som grovt då det inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av målsäganden med tanke på målsägandens låga ålder, NN:s ihärdiga försök att övertala målsäganden genom bland annat löften om belöning i spelet, att NN utgett sig för att vara ett barn i ungefär samma ålder samt att (…).”

Den sista delen av gärningsbeskrivningen är så avskyvärd att den inte går att beskriva i den här krönikan.

Kammaråklagare Marina Chirakova bekräftar att den åtalade anmäldes i september 2017 och att polisen fick hans identitet men att inget hände förrän ärendet kom till Stockholmspolisen i januari 2018. Hon säger att hon har en uppfattning om hur ärendet hanterades innan en det kom till Stockholmspolisen men hon ”vill inte dela med sig av den”.

Jörgen Skarin, som är tf chef för utredningssektionen i polisens region öst, säger att polisen mellan september och januari höll ett förhör med målsägande och kontrollerade hennes mobil. När de i januari såg att uppgifterna om den utpekade personen stämde lämnades anmälan vidare till Stockholmspolisen.

Han säger att det är ”jättetragiskt” att polisen inte såg vem det handlade om tidigare och förklarar det delvis med ett annat liknande ärende prioriterades.

Jag anser inte att polisen kan skylla på resursbrist i det här fallet. Att kontrollera personnumret som mamman gav polisen i september i kriminalregistret hade gått på några sekunder – och om det gjorts hade ett 40-tal flickor kunnat räddas från att kontaktas av mannen under månaderna som gick fram till gripandet. Han skulle gripits direkt i september och häktats med tanke på de tidigare domarna.

Den här inkompetensen hos polisen borde granskas både av justitieombudsmannen och av polisens internutredare under ledning av Särskilda åklagarkammaren.