Fredrik Sjöshult

Polisen låter drogköpare på darknet komma undan

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om det uppmärksammade fallet.
Fallet med ”Lilla hjärtat” har väckt mycket uppmärksamhet under våren.
Foto: PRIVAT
Flugsvamp på darknet
Foto: Polisen

Polis och åklagare låter 10 000 narkotikaköpare på darknet komma undan och riskerar därmed att fler barn till drogberoende föräldrar råkar illa ut.

Ett fall som borde få polisen att tänka om är den treåriga flickan ”Lilla hjärtat” som tvingades leva sina sista månader i drogmisär hos föräldrar som handlade på darknet.

På torsdagen kom ytterligare ett bakslag i kampen mot narkotikahandeln på darknet – mannen som pekats ut som administratör för sajten Flugsvamp 2.0 friades från den anklagelsen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sveriges största narkotikahärva handlar om handel på sajten Flugsvamp 2.0 på Darknet som av grundarna beskrevs som ett ”Systembolag för knark” när den lanserades för fem år sedan. Säljare och köpare utlovades total anonymitet på den dolda del av internet som döpts till darknet.

Men svensk polis lyckades med hjälp av bland annat FBI och Europol släcka sajten i en razzia i slutet av 2018. Enligt polisen hade sajten då använts av 600 narkotikasäljare för att komma i kontakt med 17 000 svenska köpare.

All handel har utnyttjat den svenska postgången som gjort att leveranserna skyddats av svenska postlagar. Posten får inte kontrolleras och brevbärare utnyttjas därför flitigt som narkotikakurirer.

I razzian greps också en svensk man som pekades ut som administratör för Flugsvampsajten på darknet. Han anklagades för att ha tagit tre procent i avgift vid alla försäljningar på Flugsvamp 2.0. Totalt ska narkotika för 370 miljoner kronor sålts på sajten och eftersom administratören ska fått betalt i kryptovalutan bitcoin som ökat kraftigt i värde ska han ha kunnat kvittera ut runt 100 miljoner kronor.

Bilder från polisutredningen mot den utpekade huvudmannen.
Foto: Polisen

Den gigantiska narkotikarättegången handlade både om mannens roll men ett led i bevisningen var hans lyxvanor och bilder på sedelbuntar. Han har miljonshoppat hos Lamborghini och Louis Vitton och skickat bilder från lyxhotell världen över till sina vänner.

Rättegången mot honom slutade med ett magplask för polis och åklagare som krävt 14 års fängelse.

Han friades på torsdagen av Stockholms tingsrätt från anklagelsen om att han varit administratör för Flugsvamp 2.0 och är nu på fri fot med miljoner på fickan, enligt polisens kartläggning.

Enligt tingsrätten har det sålts narkotika ”i stora mängder” på Flugsvamp 2.0 men åklagarens bevisning för att mannen ansvarat för sajten var inte ”tillräckligt robust”. Han döms för att ha sålt cannabis på darknet tidigare men straffet har han redan avtjänat under tiden som häktad.

Den friande domen kommer efter att svensk elitpolis vid den nationella operativa avdelningen, Noa, har ägnat fem år att avslöja den ansvariga bakom Flugsvamp 2.0 och tagit hjälp av polis i 24 andra länder. I flera andra rättegångar har säljare dömts till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott på Flugsvamp men den utpekade huvudmannen frias nu från misstanken om att ha administrerat sajten.

Samtidigt fortsätter narkotikahandeln på darknet och polisen har tyvärr skickat ut en signal om att det är riskfritt att köpa narkotika där.

Efter tillslaget mot Flugsvamp 2.0 identifierade Noa 10 000 köpare av narkotika. Normalt skulle de straffats för åtminstone ringa narkotikabrott och fått böter, skyddstillsyn eller fängelse.

Trots att deras köp har avslöjats och polisen har köparnas identitet drivs inte fallen vidare, meddelade Noa i juni, eftersom det var ”svårt att motivera resursmässigt”.

Det väcker också frågor om varför polis och åklagare tycker det är ”motiverat resursmässigt” att bötfälla andra personer för det som kallas för mängdbrott men låter narkotikabrottslingar komma undan.

”Lilla hjärtats” mamma under en rekonstruktion av dotterns död.
Foto: Polisen

Det viktigaste är dock inte att ”straffa missbrukare”. Ett rättsligt avgörande som dokumenterar ett narkotikainnehav kan vara starten på en behandling men det kan också rädda barn som lever i drogmisär hos föräldrar som döljer sitt missbruk för socialtjänsten.

Ett konkret exempel är ”Lilla hjärtats” föräldrar som fick tillbaka sin dotter efter att kammarrätten trodde att de var drogfria.

Hon lämnades att dö hos föräldrar som missbrukade droger och därför inte kallade på hjälp när hon var döende.

När polisen bröt sig in i föräldrarnas hem hittades en dator med darknet-uppkoppling som använts för att köpa droger.

Om föräldrarna tidigare straffats för sina narkotikaköp hade ”Lilla hjärtat” sannolikt räddats med en ny familjehemsplacering eftersom kammarrättens slutsats var fel.

Berättar dagen efter treåringens död – därför ringde hon inte 112.