Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Plakatpolitik stoppar inte mord på flickor

En 12-årig flicka i Norsborg sköts till döds av en förlupen kula. Fredrik Sjöshult skriver om misslyckandet med polisens operation Rimfrost.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I skuggan av Rimfrostmisslyckandet fortsätter gängkrigen med vettlösa skjutningar – och nu ett nattligt mord på en flicka där andra ska ha varit måltavlor.

Hon sköts ihjäl i centrum av flera röda gängkonflikter i Stockholms södra förorter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Föräldrarna till en flicka som bara fick leva i 12 år fick tidig söndag morgon bud om att deras dotter mördats på en bensinmack under natten. Inget tyder på att hon varit måltavla för skjutningen – hon var på fel plats vid fel tillfälle när två gängkriminella i skyddsväst besökte macken.

Flickan gick samma grymma öde till mötes som Karolin Hakim i Malmö och Ndella Jack i Råcksta.

I svensk kriminalhistoria finns fler andra exempel: Petar Petrovic var inte måltavla för gängattacken på Vårväderstorget i Göteborg 2015 och kvinnorna som mördades utanför Sturecompagniet i Stockholm 1994 träffades av kulor som var avsedda för en dörrvakt.

Vittnesuppgifterna från Norsborg om skott som avlossades från en bil som passerade förbi Shellmacken natten mot söndag ger en bild av en i raden av brutala uppgörelser i kriminella kretsar men stanna inte i tanken där.

Det var ett barn som sköts ihjäl i Norsborg. Det är en flickmördare som nu ska gripas och dömas till strängast möjliga straff.

Svaret på vem som var den egentliga måltavlan blir avgörande för att hitta mördaren i Norsborg.

Motivet kan så klart vara ett svartsjukedrama, en uppgörelse om narkotika eller något helt annat men det går inte att bortse från att skjutningen ägde rum i centrum av flera pågående gängkonflikter som varit aktuella under det senaste året – en konfliktsituation som av polisen klassats som ”röd”. Två unga män i skyddsväst med koppling till Botkyrkanätverket.

Mordet är ännu ett exempel på att Operation Rimfrost inte stoppade skjutningarna – de har i stället ökat och nu krävt ytterligare ett offer i en vettlös skjutning.

Stockholmspolisen började förra hösten att fokusera på ett 30-tal gängkriminella under Operation Rimfrost men fokuslistan utökades snart till 68 gängledare som skulle ”punktmarkeras”. Enligt polisens operationsledare ska de ligga bakom en stor del skjutningarna i Stockholm.

30 av gängledarna på den senare Rimfrostlistan kommer från södra Stockholms län och kopplas till nätverk i Vårberg, Skärholmen, Sätra, Bredäng, Vårby, Flemingsberg, Östberga, Dalen, Årsta, Botkyrka, Jordbro, Fagersjö, Farsta, Hagsätra och Södertälje.

Mordplatsen i Norsborg är en skärningspunkt för de två största grupperingarna i Stockholm syd: Botkyrkanätverket, som fått namn efter kommunen där Norsborg ligger längst norrut, och Vårbynätverket som har sin bas några kilometer norrut.

I området finns också nätverket May som ligger i konflikt med en rad grupperingar efter flera skjutningar, bland annat Vårby, och antogs vara måltavla för dödsskjutningen vid Circle K i Kungens kurva i januari. Då dödades en man och en ung kvinna skottskadades men gängledaren från May-nätverket som satt i den beskjutna bilen klarade sig oskadd.

Flera mordutredningar efter skjutningar i den kriminella gängmiljön har dock visat att motivet ofta är mer komplicerat än att grupp A skjuter mot B: Interna splittringar i de kriminella gängen, hämndmotiv och nätverk med flera olika konfliktytor gör att gängkrigen inte följer givna mönster.

Nya grupperingar med unga män som snabbt vill sätta sig i respekt med våld och vapen uppstår också hela tiden och flera exempel finns just i Stockholms södra förorter där ingen längre pratar om före detta gäng som ”Fittja Boys” eller ”Fucked for life”.

Vad är lösningen? Hur ska nästa skjutning stoppas?

Justitieminister Morgan Johansson twittrade på söndagsmorgonen vidare skryt om framgångarna för Operation Rimfrost i Malmö där polisen snickrat ihop siffror som passar politikernas behov av att visa ”handlingskraft”.

Justitieministern blundar för helheten och det faktum att poliser skickats från Stockholm till Malmö samtidigt som skjutningarna ökat i Stockholm och totalt i Sverige under Rimfrostmisslyckandet. Johansson hade vid 14-tiden inte twittrat om flickmordet i Norsborg men inrikesminister Mikael Damberg har beklagat sorgen efter flickan.

Skjutningarna stoppas inte av plakatpolitik, twitterskryt och polisoperationer med fantasifulla namn.

Polisen måste snabbt identifiera nya konfliktytor och inte agera som en trögnavigerad oljetanker, fler poliser måste finnas ute på fältet och de kriminella gängen måste punktmarkeras så hårt att de stoppas med vapen på väg mot en mack i Norsborg.

FLER KRÖNIKOR OM OPERATION RIMFROST

En flicka född 2007 har dött efter en skottlossning i Norsborg i Stockholm.