Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Plågsamt att lyssna på Eklunds framtidsplaner

Här är det senaste avsnittet av Brottscentralen!
Anders Eklund förhörs av Polisen i Falun.Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. Tanken på en ensam och farlig Anders Eklund frigiven i en husbil får mig att rysa – hans framtidsplaner är plågsamma att lyssna på.

Därför var det bra att dörren slogs igen med kraft bakom honom när han försökte få sin livstidsdom tidsbestämd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dubbelmördaren Anders Eklund kom till Örebro tingsrätt klädd i svart skinnjacka och en uppknäppt blårandig skjorta med hopp om frihet efter elva år bakom lås och bom. Han ville att livstidsstraffet skulle tidsbestämmas till 21-24 års fängelse men dörren slogs lyckligtvis igen med full kraft i ansiktet på honom.

Det var plågsamt att sitta och lyssna på den dubble sexualmördarens självömkan och bristande insikt. Eklunds advokat Hanna Lindblom fick dra orden ur hans mun och det blev tydligt att han har lång tid kvar inom Kriminalvården innan han är redo för att eventuellt släppas ut.

Eklund berättade att han tänker sig att jobba på lager eller ett jordbruk om han släpps fri. Om han inte råd med en lägenhet funderar han på att skaffa en billig husbil och berättade också att han inte har kvar något socialt nätverk utanför fängelset.

Anders Eklund i Örebro tingsrätt.Foto: Fredrik Sjöshult

Han sitter nu ensam i sin cell på Tidaholmsanstalten eftermiddag och kväll och då kommer tankarna om de vidriga brotten över honom, intygade han för tingsrätten, och lade till att han är ”hemskt ledsen” för det som hänt och känner ”sorg och förnedring”.

En ensam Eklund, farlig och obehandlad, i en husbil – tanken får mig att rysa av obehag.

Därför var det befriande att tingsrätten med kraft markerade att han inte har en chans att få sitt straff tidsbestämt nu och det var skönt att höra att domaren också konstaterade att livstid i grunden är livstid.

För det är tydligt att Anders Eklund riskerar att få sitta på livstid om han inte kommer till insikt om att han är farlig. Han avfärdar nu själv farlighetsbedömningen och menar att den är felaktig.

Anders Eklund i polisförhör.Foto: POLISEN

I tingsrätten fick Eklund direkt en förklaring till beslutet att straffet inte ska tidsbestämmas och det var bland det tydligaste och hårdaste jag hört en domare uttala – om Eklund inte kommer till insikt om sina problem kommer återfallsrisken att vara fortsatt hög och då kommer han inte få straffet tidsbestämt.

Advokat Hanna Lindblom försökte dra en parallell till fallet Mattias Flink där HD slog fast att livstidsdomen för de sju morden skulle stanna vid 30 års fängelsestraff.

Skillnaden är att det finns hög risk för att Eklund återfaller och det är viktigast när en livstidsdom ska omvandlas. Farligheten bedöms av Rättsmedicinalverket i tre steg – låg, medelhög och hög – och det krävs att återfallsrisken är låg för att det ska bli aktuellt med ett tidsbestämt straff. Så var det i Flinkfallet.

Först när återfallrisken är låg kommer tingsrätten ta ställning till längden på straffet för de två grymma sexualmord som Anders Eklund dömts till.

Englas mamma Carina Höglund.Foto: BROTTSCENTRALEN
Engla som mördades i Stjärnsund 2008.Foto: EPA SCANPIX SWEDEN

Han flackade flera gånger med blicken bakåt mot åhörarna i Örebro tingsrätt, väl medveten om att den mördade flickan Englas mamma Carina Höglund satt några få meter bakom honom. Hon har egentligen ingen roll i avgörandet om livstidsstraffets längd eftersom Sverige, till skillnad från exempelvis USA, inte låter brottsoffer komma till tals efter domen i brottmålet.

Carina Höglund, som driver opinion om brott och straff bland annat i sin podd ”Brottsofferperspektivet”, fick inte ens spela in ljud under förhandlingen om livstidsdomen. Normalt är det tillåtet att spela in ljud i domstolar men Eklund ville inte det och därför stoppades hon av tingsrätten.

Hennes dotter har brutalt mördats av Anders Eklund när hon försökte fly efter att hon utsatts för grova sexövergrepp. Hänsynen till honom borde väga lätt men tingsrättens behandling av Carina Höglund säger en del om brottsofferperspektivet i det svenska samhället.