Fredrik Sjöshult

Pedofil släpptes – misstänks nu för övergrepp mot 100 nya barn

Stockholms tingsrätt
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Tre gånger har han dömts för sexbrott mot barn som han kontaktat på sociala nätverk för barn på nätet – trots det släpptes han ur häktet av Stockholms tingsrätt efter den senaste domen.

Nu misstänks han ha utsatt 100 barn för sexövergrepp på ett nytt socialt nätverk.

Fallet gör det tydligt att polisen måste få övervaka frigivna nätpedofiler och att domstolar inte ska släppa ut pedofiler i väntan på vård i fängelse.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I juni 2017 dömdes nätpedofilen för tredje gången inom loppet av fem år för sexbrott mot barn. Åklagarna ville ha honom fortsatt häktad med tanke på risken för fortsatt brottslighet, men Stockholms tingsrätt var av motsatt uppfattning och valde att släppa mannen trots att han dömdes till fängelse i två år och fyra månader.

”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att tillräckliga skäl i övrigt inte längre föreligger för att kvarhålla NN i häkte”, skrev tingsrätten i en protokollsanteckning i det som nu ser ut som ett ödesdigert felbeslut.

På fri fot ska han direkt ha börjat begå övergrepp mot barn och följt samma mönster som tidigare. I de tre tidigare fallen har han sökt sig till ett socialt nätverk som just då varit populärt bland unga flickor för att leta upp nya offer.

I den första domen från 2012 letade han upp sina offer på sajten Kamrat.com. Två år senare fortsatte han att begå sexbrott mot flickor. Den här gången via Moviestarplanet, ett socialt nätverk främst för flickor. I domen från 2017 döms han till fängelse för första gången och då handlade det om övergrepp mot flickor som han träffat via barnappen Momio.

”På Momio kan barn chatta, dela tankar och bilder, se videoklipp och skapa outfits till sina virtuella avatarer i en säker miljö som är skapad speciellt för dem. Momio är en fantastisk plattform för nybörjare på sociala medier”, står det i reklamen för appen.

Nätpedofilen har tidigare sökt upp sina offer på Momio, Moviestarplanet och Kamrat.com.
Nätpedofilen har tidigare sökt upp sina offer på Momio, Moviestarplanet och Kamrat.com.
Nätpedofilen har tidigare sökt upp sina offer på Momio, Moviestarplanet och Kamrat.com.

Det var Momio som avslöjade mannens brottslighet och lämnade över hans IP-adress, chattar och bilder till polisen. Även Moviestarplanet uppger att de hjälpt polisen att avslöja mannen.

Totalt handlade det om 43 fall av olika sexövergrepp mot 25 flickor som var mellan sju och tretton år gamla. De flesta var under elva år. Enligt tingsrätten följde chattarna samma mönster där han fick barnen att utföra sexuella handlingar och skicka fotografier till honom. I en del fall fick han även barnen att gå med på djursex.

Straffet blev bara fängelse i två år och fyra månader – ett hårresande lågt straff.

Stockholms tingsrätt hävdade i domen att det var ett hårt straff med motiveringen att en försvårande omständighet var ”att brotten har begåtts mot mycket unga målsäganden på en internetsajt riktad mot intet ont anande barn”.

Stockholms tingsrätt
Foto: LISA MATTISSON

Men än värre var att nätpedofilen i juni 2017 inte fick stanna kvar i häkte i väntan på att straffet skulle avtjänas.

Han har varit väletablerad i samhället med bostad i Hammarby sjöstad i Stockholm och fast arbete som kökschef. Han har inte bedömts lida av en allvarlig psykisk störning i lagens mening och därför har han inte dömts till sluten psykvård.

Men han har varit i behov av vård och i den andra domen fick han skyddstillsyn eftersom han ”ville anstränga sig att bli fri från sitt sexmissbruk”. Han vårdades inom ”påverkansprogrammet relation och samlevnad” för män som är dömda för sexualbrott.

Vården fungerade inte och den tredje domen visar att hans brottslighet i stället accelererade efter vårdförsöket. Därför borde han fått vara kvar i häkte och inte släppts ut i väntan på att avtjäna straffet.

En av rådmännen som fattade beslutet att släppa mannen säger i dag att hon inte kan förklara det mer än vad som står i beslutet. Domaren vill inte heller kommentera det faktum att mannen direkt misstänks ha begått nya brott mot barn.

Efter att ha släppts letade han sommaren 2017 upp ett nytt socialt nätverk på nätet – ett spel med chattfunktion – för barn och enligt de nya misstankarna mot mannen ökade hans brottslighet i en rasande takt. Han greps till slut på Coop i Hammarby sjöstad i början av februari förra året i en tumultartad polisinsats som sannolikt syftade till att få tag på hans mobil utan att han skulle kunna förstöra bevis.

Mannen greps på Coop i Hammarby sjöstad.

Efter att mannen nu suttit häktad i ett år uppger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk att utredningen handlar om 100 målsägande – barn som utsatts för brott som rubriceras som bland annat våldtäkt, grova sexuella övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Det handlar om barn mellan 7 och 14 år.

Det värsta fallet handlar om ett barn som från juli 2017 och under en månads tid ska ha utsatts för totalt 23 sexbrott.

I samtliga fall handlar det om sexuella övergrepp som skett via nätet utan att mannen träffat barnen fysiskt. Precis som i tidigare rättegångar nekar mannen till alla anklagelser.

Utredningen fortsätter hela tiden att växa och åklagaren tror inte att den kommer vara klar före sommaren. Hon vill inte uppge vilket socialt nätverk pedofilen nu använt sig av eftersom flera barnförhör återstår och företaget bakom tjänsten hjälper till i utredningen.

Fallet kan bli ett av de värsta i svensk kriminalhistoria.

Nyligen dömdes en man i Borås för sexbrott mot 63 flickor till sex års fängelse och i en annan principiellt viktig dom dömdes en man i Uppsala till tio års fängelse för att ha utsatt 30 flickor för övergrepp via nätet. I samtliga fall hade övergreppen skett via nätet och i fyra av fallen dömdes mannen för grov våldtäkt.

I Sverige döms varje år 200 personer för sexbrott mot barn och tio procent av dem återfaller i brott. Polisen har därför efterlyst en lagändring som ska göra det möjligt att övervaka frigivna nätpedofiler.

Med tanke på vad 100 barn ska ha utsatts för efter att Stockholms tingsrätt försatte den notoriska återfallspedofilen på fri fot låter det rimligt.