Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Pedofil misstänks ha utsatt 84 barn i populärt hästspel

Straff upp till 10 års fängelse.
En pedofil som dömts tre gånger tidigare misstänks ha kommit i kontakt med 84 offer på Star Stable – ett populärt hästspel för barn.
Star Stable är en svensk entreprenörssaga.

En pedofil som dömts tre gånger tidigare misstänks ha kommit i kontakt med 84 offer på Star Stable – ett populärt hästspel för barn.

Han anklagas för att ha utsatt barnen för allt från virtuella våldtäkter till sexuell posering.

Star Stable har marknadsfört sig med höga säkerhetsambitioner och bilder från när drottning Silvia besökt företaget.

Men barnsajtens skydd mot pedofiler ser ut att vara ihåligt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Star Stable är en svensk entreprenörssaga och i marknadsföringen visas bilder på när kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker företaget. Drottningen är samtidigt engagerad i kampen mot pedofiler på nätet.

Star Stable har på kort tid blivit ett populärt spel för barn. I spelet får barnen ta hand om ett föl som i stallet växer upp till en fullvuxen häst och mot betalning får barnen tillgång till flera av spelets fördelar.

Spelets inkomster har på två år ökat från 132 miljoner kronor till 208 miljoner och i december köpte Nordisk Film en stor andel av företaget som då värderades till 650 miljoner kronor.

Samtidigt har polis och åklagare utrett en av Sveriges största pedofilhärvor där gärningsmannen misstänks ha hittat sina offer på Star Stable. Mannen, som dömts i tre tidigare pedofilhärvor, greps i början av februari förra året och när polisutredningen nu börjar bli klar konstaterar kammaråklagare Marina Chirakova att rättegången kommer att handla om 84 utsatta barn i åldrarna 7 till 14 år.

Brottsmisstankarna handlar om allt från fullbordade våldtäkter, våldtäktsförsök och sexuella övergrepp till sexuella ofredanden och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Totalt har den senaste pedofilutredningen handlat om 158 barn men efter att bevisningen prövats i de fallen kommer rättegången handla om brott mot 84 målsägande. I det värsta fallet handlar det om ett barn som enligt utredningen utsatts för 23 olika sexbrott under en månad. Offren var mellan 7 och 14 år.

Star Stable är ett populärt spel med chattfunktion.

I samtliga fall har mannen fått kontakt med barnen via Star Stable men han har aldrig träffat dem. Övergreppen – även de misstänkta våldtäkterna – ska ha skett via nätet. Enligt svensk rättspraxis är även så kallade virtuella våldtäkter straffbara och förra året dömdes en man till tio års fängelse för flera grova våldtäkter där han via nätet tvingat barn att utföra sexuella handlingar på sig själva.

Han nekar till brott men har gått med på att det finns sannolika skäl för åklagarens påstående om brott som avslöjats med IP-spårning. Åklagaren har krävt att han ska vara häktad med tanke på risken för fortsatt brottslighet och mannen håller med om att den risken finns.

Pedofilen som nu kommer att åtalas för brott mot mot 84 barn har tidigare dömts för sexbrott mot barn i tre olika rättegångar. I den senaste domen från 2017 blev straffet två år och fyra månaders fängelse för övergrepp mot 25 flickor. I några av fallen hade han fått flickorna att gå med på särskilt förnedrande sexuella handlingar.

Tyvärr beslutade tingsrätten att han inte skulle vara häktad efter att det hårresande låga straffet dömts ut och på fri fot misstänks han direkt ha börjat leta nya offer.

I de tre tidigare fallen har han letat efter flickor på sajter som för tillfället varit populära bland barn. Till slut har han avslöjats av sajternas säkerhetsansvariga som också hjälpt polisen att nysta upp de pedofilhärvorna.

I den kommande rättegången kommer fokus riktas mot Star Stable. I början av bevisgenomgången kommer åklagaren göra en presentation av spelet och visa hur Star Stables chattfunktion fungerar eftersom det varit återfallspedofilens brottsverktyg.

Totalt skapade mannen 13 olika Star Stable-konton, enligt åklagarens beskrivning under ett möte inför rättegången.

I marknadsföreningen för spelet talar Star Stable om en ”trygg och säker miljö” men när jag läser om vad som görs blir jag inte imponerad:

Alla användare måste godkänna användarvillkoren, en rekommendation till föräldrar om att ha koll på barnens spelande och ett automatiserat verktyg som ska flagga för olämpligt beteende i chattarna.

Star Stables har hittills valt att inte informera om pedofilhärvan men när jag når bolagets verkställande direktör Johan Sjöberg är han väl medveten om vad saken gäller och säger kort att ”det är självklart något som är oerhört smärtsamt för våra användare som utsatts för det här”.

– Säkerhet är mycket viktigt för oss och vi arbetar ständigt för att kunna erbjuda våra spelare en trygg och säker miljö online. Under det ett och ett halvt år som gått sedan de misstänkta brotten utfördes har vi fortsatt det arbetet, säger Sjöberg.

Varför stoppades inte den här personen tidigare?

– Vi samarbetar fullt ut med åklagare och polis, och enligt deras önskemål lämnar vi inga ytterligare kommentarer innan åtal har väckts.