Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Otroligt hur Engström kunde sorteras bort

Expressens kriminalkrönikör: ”Frapperande svagt bevisläge”.
Olof Palme.
Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES
Brottsplatsen.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Presentationen av Stig Engström som Olof Palmes mördare blev ett antiklimax – och åklagarens egna ord avslöjar hur svag bevisningen är.

Vapen och DNA-bevis saknas och motivbilden är så diffus att mordutredarna inte kommer längre än att beskriva Engström som ”Palmekritisk”.

Samtidigt är beslutet en förödande kritik mot den första spaningsledaren Hans Holmér som på felaktiga grunder avfärdade Skandiamannen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bevisen som chefsåklagare Krister Petersson nu presenterat imponerar inte. Underlaget för att komma fram till slutsatsen att Stig Engström är skyldig till mordet är svagt och det kommer inte att stoppa fortsatta spekulationer om mordet.

Palmegruppen kan inte sätta ett vapen i händerna på Stig Engström utan åklagaren säger bara att man ”misstänker” att han kan haft ett vapen under mordkvällen. Palmegruppen har provskjutit en revolver som tillhört den så kallade vapensamlaren – Engströms vän – men den går inte att binda till mordet även om det inte heller går att utesluta.

Det finns ingen ny teknisk bevisning i form av exempelvis DNA som styrker påståendet att Engström är skyldig.

Motivbilden som presenterades var också diffus.

Mordutredarnas slutsats är att Stig Engström var ”Palmekritisk” och det är en beskrivning som i olika utsträckning skulle passa in på hälften av den svenska befolkningen vid tiden för mordet.

Även om Palmegruppen gjort en gedigen analys av Engströms agerande under mordkvällen och granskat vittnesmålen runt brottsplatsen med öppna ögon blev presentationen ett antiklimax.

Palmemordet kommer att fortsätta vara ett öppet sår.

Chefsåklagare Krister Peterssons ordval under presentationen av slutsatserna var också talande för hur svagt bevisläget är. Jag noterade att han använde formuleringar som ”enligt vår uppfattning”, ”vårt antagande” och ”det finns inget stöd för en konspiration men det kan inte avfärdas”.

Åklagarens egna ord avslöjar osäkerheten och gör att dörren fortfarande står vidöppen för privatspanare.

Petersson var också i slutet av presentationen tydlig med att han ”inte är dummare” än att han förstår att skuldfrågan inte skulle vara ”styrkt” med den bevisning som ligger på bordet. Han konstaterar bara att uppgifterna sannolikt skulle räckt för att Engströms skulle häktats.

Samtidigt: Om Palmegruppen och chefsåklagare Krister Petersson nu tror att Engström är mördaren hade det inte varit försvarligt att fortsätta utredningen.

Det var dags att sätta punkt nu och lägga ned utredningen med tanke på den slutsats som nu dragit – och med tanke på att motiveringen ”misstänkt avliden” används kommer det bli svårare att återuppta förundersökningen om något nytt framkommer.

Beskedet om att Skandiamannen Stig Engström pekas ut som Palmes mördare var ändå väntat. Alla de förhör som gjorts med folk som fanns i hans närhet, DNA-undersökningarna och sökandet efter vapnet i hans omgivningar har pekat mot att han varit huvudspåret under Palmeutredningens final.

Samtidigt är dagens besked ett förkrossande underbetyg till mordutredningens första decennier.

Engström har hela tiden funnits i utredningen men på grund av olika irrfärder har tidigare mordutredare missat honom.

Beskrivningen av hur Palmegruppen under ledning av Hans Holmér sorterade bort Stig Engström är häpnadsväckande och var kanske det starkaste under onsdagens presskonferens.

Ett nyckelvittne behandlades ”styvmoderligt” och en promemoria som avfärdade Stig Engström innehöll uppgifter som ”inte stämde med verkligheten”, enligt åklagare Petersson.

Sammanfattningen av Hans Holmérs misstag med Stig Engström under tiden som ansvarig spaningsledare blir nu åter aktuell. Han missade en misstänkt mördare som borde gripits och utretts i botten direkt när det fanns en chans att spåra vapen, teknisk bevis och förhöra personer i hans närhet.

Bilden av den usla starten av mordutredningen blir tyvärr nu ännu tydligare.


Engströms pik mot polisen: ”Inte så bra på att lägga pussel”

Se tv-bilderna på den utpekade mördaren – visades upp under pressträffen.