Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Oroväckande hemlighetsmakeri om terrorstämplade i Säpos imamoffensiv

Foto: GEFLE DAGBLAD

Tunga hemligstämplar vilar över fall med terroranklagade som ska utvisas från Sverige.

Inte ens den terrorstämplade har rätt att få information om Säpos anklagelser.

När muslimer nu samlas till demonstrationer mot Säpos offensiv mot imamer riskerar hemlighetsmakeriet att bli grogrund för konspirationsteorier och hets–- och det gör mig orolig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Säkerhetspolisen har gått till offensiv mot religiösa ledare som anses vara ett hot mot rikets säkerhet och nu har en femte radikal islamist – Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi i Göteborg – tagits i försvar.

Eller ”försvunnit” som en talesperson från Gävlemoskén konstaterar.

I Gävle togs imamen Abo Raad och hans son i förvar av Säpo för tre veckor sedan och därefter har hans imamvänner i Västerås och Umeå gått samma öde till mötes.

Allt om fallen är hemligstämplat. Säkerhetspolisen har möjlighet att ta en person som bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet i förvar om Säpo anser sig ha belägg för att personen ”kommer att begå eller medverka till terroristbrott” enligt lagen om särskild utlänningskontroll, LSU.

Anklagelserna är så hemliga att Säpo inte ens behöver informera den terrorstämplade om vad informationen handlar om. Det har kritiserats eftersom det också innebär att den anklagade inte kan försvara sig.

Efter att den terrorstämplade tagits i förvar begär Säpo att personen ska utvisas av Migrationsverket och det beslutet kan överklagas till regeringen.

Regeringen har i år fått in tre överklaganden om beslut enligt LSU. I två fall har regeringen avgjort fallen men besluten har hemligstämplats i sin helhet. Det handlar sannolikt om två män som åtalats i terrormålet som nyligen avgjordes i Solna tingsrätt - och där flera av de åtalade bara fick kortare fängelsestraff.

Ett tredje fall överklagades till regeringen i början av april – innan Abo Raad togs i förvar. Det fallet väntar på beslut av regeringen. De fem senaste fallen har hittills inte nått regeringen.

Hemlighetsmakeriet gör mig orolig.

I helgen ska en demonstration hållas på Norrmalmstorg i Stockholm mot ”frihetsberövandet av fyra imamer och en broder”. Den muslimska organisation som står bakom manifestationen, som har fått tillstånd av polisen, arrangerar också busstransport från Gävle och Göteborg till Stockholm.

Regeringens beslut i ett av de senaste fallen med terrorfallen, som undertecknats av inrikesminister Mikael Damberg, är helt sekretessbelagt.

Hemligstämplarna på fallen lämnar fältet fritt för spekulationer och vänner till de förvarstagna kan hävda att Säpo och regeringen förföljer muslimer och religiösa ledare. Det skapar en grogrund för hetspropaganda som går ut på att oskyldiga ”försvinner” utan bevis.

Det hade varit bättre om Säpo och regeringen kort förklarat varför de fyra imamerna och den femte personen tagits i förvar. Jag förstår att Säpo inte kan avslöja källor, spaningsmetoder eller samarbeten med andra säkerhetstjänster men en kort motivering till besluten hade minskat utrymmet för konspirationsteorier.

Hittills har Säpo gett en generell uppdatering om att LSU nu används som en åtgärd för ”minskad tillväxt i extremistmiljöerna” men kommenterar inte enskilda fall.

Säpos dilemma är att det kan bli svårt att verkställa utvisningarna om terrorstämpeln blir offentlig. I flera länder riskerar terrorister tortyr och dödsstraff och det är så kallade verkställighetshinder när en utvisningsdömd ska skickas tillbaka till sitt hemland av Säpo.

I de fem fall som nu är aktuella och i samband med terrormålet har terroruppgifterna ändå blivit kända och därför är det inte ett tungt vägande skäl.

Beslut om utvisning av terrorister är svåra att verkställa på grund av riskerna för tortyr och dödsstraff. Rakhmat Akilov hade exempelvis inte gått att utvisa till Uzbekistan i dagsläget. I flera fall har det också handlat om terrorstämplade som varit statslösa.

Det gör att risken är stor för att de kommer vara klar länge i förvar i Sverige eller rentav röra sig fritt i samhället med anmälningsplikt hos polisen.

Därmed kommer deras fall vara fortsatt aktuella och i behov att Säpo och regeringen bringar lite klarhet i fallen bortom alla hemligstämplar.