Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Orimligt att kriminella får skydda sig med västar

Polisens ingripande efter dödsskjutningen i Dalen i södra Stockholm.Foto: Janne Åkesson/Swepix
En skyddsväst som tagits i beslag av polisen.Foto: Polisen

Skyddsvästar är en förutsättning för att kriminella ska ge sig in i våldsamma konfrontationer – därför tas de nu regelmässigt av polisen i kampen mot kriminella gäng och skjutningar.

Men domstolarna velar tyvärr och nyligen fick en mordhäktad tillbaka sina skyddsvästar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två scenarion som tyvärr inte är otänkbara:

• En beväpnad ung man går mot polisen med ett höjt automatvapen. Han hotar att skjuta och polismannen som är närmast känner sig tvungen att skjuta verkanseld, enligt instruktionen rakt i bröstet. Polisens skott stoppas av en skyddsväst och polismannen skjuts ihjäl av automateld.

• Ett kriminellt gäng bestämmer sig för att mörda en fiende. För att inte möta onödigt motstånd tar de på sig skyddsvästar.

Visst känns det självklart att kriminella inte ska få utrusta sig med skyddsvästar?

Ett exempel från verkligheten: En gängmedlem som var nära att mördas i Östbergagaraget nyligen – skyttens vapen klickade – träffade en polisman i slutet av förra året och berättade att han köpt en skyddsväst som skulle kunna stoppa åtta skott från en kalasjnikov:

”När jag frågar om han inte är rädd och varför han inte har väst på sig så säger han att han det som händer det händer och att han precis beställt en ny väst som ska skydda mot minst 8st 'kalle' innan plattorna spricker”, sammanfattade polisen mötet.

Han har varit nära att mördas – ska han inte ha rätt att skydda sig? Ska polisen ta hans skyddsväst?

Ett annat exempel från år 2000: En man som mördat fyra personer i en konflikt mellan två grupperingar i Stockholm fick låna en skyddsväst av Hallfängelset när han muckade. Det hjälpte inte – han hade inte den på sig när han sköts till döds i en blodshämnd utanför Centralstationen i Stockholm.

Polisens ingripande efter dödsskjutningen i Dalen i södra Stockholm.Foto: Janne Åkesson/Swepix

I offensiven mot kriminella gäng har Stockholmspolisen på senare tid regelmässigt beslagtagit skyddsvästar – med framgång i många fall men polisen har också drabbats av motgång.

Två skyddsvästar fick nyligen lämnas tillbaka till en ung man som sitter häktad för mordet i Dalen i södra Stockholm i december. 21-åringen misstänks ha skjutit ihjäl en tidigare vän i en intern uppgörelse i det kriminella nätverket i Dalen.

I oktober stoppades han två gånger av polis som då beslagtog hans skyddsvästar. Från häktet har han tagit strid för att få tillbaka skyddsvästarna med motiveringen ”en skyddsväst har till syfte att skydda bäraren, inte skada någon annan”.

Nu har han fått rätt av Södertörns tingsrätt som konstaterar att en skyddsväst normalt sett inte ”kan anses vara ett sådant föremål vars särskilda beskaffenhet gör att det kan befaras komma till brottslig användning”.

Samma tingsrätt gav polisen rätt i ett annat fall efter att en skyddsväst hittats i bagaget på en bil. En ung man som nu sitter häktad för mordförsök efter en skjutning i Långbro park fick inte tillbaka sin väst. När han stoppades av polis fanns också den man som i mars sköts till döds på Älvsjö station med i bilen.

En skyddsväst som tagits i beslag av polisen.Foto: Polisen

”Skyddsvästen är en förutsättning för att gängkriminella ska våga lämna hemmet, umgås med likasinnade, fortsätta med sin brottsliga verksamhet och att ge sig in i våldsamma konfrontationer”, motiverade polisen beslutat att ta skyddsvästen.

Det är beklagligt att domstolarna inte har en rak linje – även om det finns risker måste gängmedlemmar lämna skyddsvästen och den kriminella livsstil som västen är en del av om våldsspiralen ska stoppas.