Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

”Omänsklig självbehärskning” för Eric Torells familj i rättssalen

Sista dagen i rättegången mot poliserna som sköt ihjäl Eric Torell.
Eric Torell.Foto: PRIVAT

Eric Torells mamma, pappa och syster har tvingats till ”omänsklig självbehärskning” under rättegången om polisskotten som tog Erics liv.

Deras värdiga agerande utan känslosamma utfall mot de åtalade poliserna har jag den största respekt för.

Men jag tycker också synd om poliserna som sitter på de anklagades bänk.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter att Eric Torell sköts ihjäl var tonläget högt. När jag först skrev om fallet kom upprörda mejl med krav om att poliserna borde ställas till svars för mord och det fick mig att undra om folkdomstolen helt tappat fattningen.

Ett år senare har tonläget sänkts och rättegången, som avslutades på måndagen, har varit en respektfull genomgång av vad som hände under den ödesdigra natten.

Eric Torells mamma, pappa och syster har varit på plats under rättegången. Jag har den största respekt för deras värdiga agerande i en situation som, enligt målsägandebiträdet, krävt en ”omänsklig självbehärskning”.

Familjen har inte gjort några känslosamma utfall mot poliserna. Förhören med mamman och pappan under rättegången var starka men inte dömande. Mamman Katarina Söderberg berättade själv att hon ”olyckligtvis” inte slängt den leksak, plastvapnet, som Eric hade med sig.

Polisens rekonstruktion av det första mötet med mannen som de trodde var en farlig pistolman som hotat skjuta poliser.Foto: Polisen

Familjen kräver inte skadestånd av de åtalade poliserna. Deras krav på 30 000 kronor vardera i skadestånd riktar sig i stället mot de åtalades arbetsgivare, polismyndigheten.

Polisens personalansvarsnämnd har också på förhand slagit fast att de tre åtalade poliserna inte kommer avskedas om de döms. Besluten har undertecknats av rikspolischef Anders Thornberg.

Om de döms blir straffet böter och möjligen villkorlig dom för den polis som åtalats för vållande till annans död eftersom han sköt det skottet som träffade Eric Torell i ryggen och var direkt dödande.

De åtalade poliserna riskerar inte att tvingas betala skadestånd om de döms. De kommer ha kvar jobbet och straffet blir lindrigt.

Värre är säkert att för alltid bära med sig att ha varit med i en polisinsats som slutade med att en ung man med autism och Downs syndrom sköts ihjäl. Det måste vara fruktansvärt och när de sitter på de anklagades bänk tycker jag uppriktigt synd om dem.

Flera anklagelser som hörts i den offentliga diskussionen om fallet har inte varit aktuella under den lågmälda och sakliga rättegången:

• Eric Torell bar på ett leksaksvapen men åtalet utgår inte från att poliserna borde förstått det. Poliserna säger att de uppfattade att det handlade om ett riktigt vapen som riktades mot dem och den förklaringen har även åklagaren accepterat.

Polisens förstärkningsvapen överst och under det vapen av plast som Eric Torell hade när han mötte poliserna.

• Det var inte fel att poliserna sköt mot Eric Torell för att träffa honom i bröstet. Påståendet om att de borde siktat på benen har inte varit aktuellt under rättegången.

• Poliserna anklagas inte heller för att de borde förstått att personen de mötte på innergården var en ung man med funktionshinder – och inte en farlig person.

Rättegången har handlat om om två av de 25 skott som under några få sekunder avlossades mot Eric Torell. De 23 andra skotten sköts enligt åklagaren i nödvärn. De två skotten som åtalet gäller träffade i ryggen och då anser åklagaren att det inte längre handlade om nödvärn.

Poliserna som sköt säger att de inte uppfattade att Eric Torell hade vänt ryggen mot dem under det snabba händelseförloppet. Med tanke på åklagarens slutsats om de 23 nödvärnsskotten har jag svårt att tro att de kommer dömas.

LÄS MER: Åklagaren krav på straff för poliserna: Böter
Under måndagen avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt.