Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Oförsvarligt att polisen inte går ut med bild

Att polisen inte går ut med bild på den jagade mördaren är oförsvarligt, skriver Fredrik Sjöshult. Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT
En man jagas efter att ha rymt från en transport. Foto: Christian Vargahed
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

Det är oförsvarligt att polisen inte direkt gått ut med en bild på Kristofers Kastellanoss, 25, som rymt i Laxå och varnat för honom.

Felbeslutet har försatt människor i fara – särskilt med tanke på att polisen faktiskt beskrivit mannen som desperat och farlig.

Hur skulle polisen försvara en situation där han lyckats stjäla en kniv, lyckats närma sig en person som varit obekant om hans utseende och tagit gisslan?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den ökände polismördaren hade utnyttjat tillfället att rymma under ett besök hos fängelseprästen när han avtjänade sitt livstidsstraff på Kumlafängelset år 2000 och samtalet till mig kom direkt från polisens stab som ledde jakten på Jussi Ondin. Han hade tidigare skjutit i trängda lägen och nu var polisen angelägen om att snabbt varna allmänheten via medierna.

Polisen var lika offensiv med bilder när våldsmannen Ioan Ursut rymde gång på gång.

Korrekta polistaktiska beslut: Polisen ska skydda allmänheten och i det uppdraget ingår att varna för farliga brottslingar på rymmen.

Det finns åtskilliga exempel när polisen gått ut med en bild för att snabbt kunna gripa en farlig brottsling. Det mest talande fallet på senare tid är bilden på terroristen Rakhmat Akilov som spreds under en presskonferens och gjorde att han snabbt kunde gripas eftersom ett vittne kände igen honom i Märsta.

Det är helt rätt att den personliga integriteten får stå tillbaka för allmänhetens säkerhet när det handlar om att efterlysa och varna för grova brottslingar.

I fallet med Kristofers Kastellanoss, 25, som rymde i Laxå på torsdagen i samband med en fångtransport var det fel av polisen att inte snabbt efterlysa honom med bild på samma sätt som med Akilov, Ursut och Ondin.

 

Ursut, Ondin och Akilov

Polisen har varnat för att han kan vara farlig och desperat och uppmanat folk i området att gömma undan bilnycklar.

Då borde också allmänheten varnas med en bild på den dömde mördaren som har rymt.

Jag har läst för många polisutredningar om desperata brottslingar som rymt och kapat bilar och utfört vansinnesdåd. Det finns för många avskräckande exempel på vad som sker när person på rymmen tvingas till en sista utväg.

Även om mannen hade handbojor när han rymde kan han göra ett inbrott i en sommarstuga och stjäla en förskärare, närma sig en person med bil med kniven gömd och kapa bilen för att fly vidare med en gisslan i bilen.

Eller knacka på ett hus, be om vatten och ta gisslan.

Erfarenheten säger att detta inte är otänkbara scenarier.

Hur lyder då polisens försvar om offret inte kände igen mannen och därmed inte förstod faran när han närmade sig? Polisen kommer sannolikt gå ut med hans bild efter ett tag om han inte grips – allt annat vore oförsvarligt ur ett polistaktiskt perspektiv.

Men det försvarar inte den fara de utsatt allmänheten för under mannens första timmar på flykt.

 

Läs mer om polisen sökande efter den dömda mördaren som rymt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!