Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Obegripligt att polisen missat Nyqvist i 16 år

Han misstänks för de två morden i Linköping 2004.
Daniel Nyqvist och mordplatsen.

Polisen misslyckades i 16 år med att hitta Daniel Nyqvist.

Ett främlingsfientligt motiv utreds nu efter hans förklaring till dådet men polisen har tidigare inte öppet visat något större intresse för rasismen i Linköping 2004.

Och Nyqvist fastnade inte i masstopsningarna trots att han på punkt efter punkt stämmer in på gärningsmannaprofilen som styrt polisens arbete genom åren.

Inte ens när en barndomsvän hörde av sig med ett konkret tips hämtades han in till förhör och topsning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Linköping har under flera decennier haft problem med nazism, rasism och främlingsfientlighet. På 1990-talet startades nazistgrupperingen Riksfronten i staden och problemen fortsatte med flera våldsdåd.

Samma år som dubbelmordet inträffade, och Daniel Nyqvist tog studenten, rapporterade lokaltidningen Östgöta Correspondenten om en kraftig ökning av våld i de södra delarna av staden. Enligt polisen var en del av förklaringen bråk mellan rasistgäng och invandrare och antifascister.

Samtidigt dömdes en känd högerextremist i Linköping till tio månaders fängelse efter ett rasistöverfall på en afrikansk man.

Daniel Nyqvists gamla högstadieskola Nya Munken i södra Linköping hade så stora problem med främlingsfientlighet att polisen kallade skolan för ”en pesthärd”.

Frågan om hur Daniel Nyqvist präglades av stämningen i Linköping vid tidpunkten för dådet blir nu intressant efter att han erkänt och lämnat en förklaring som gör att ett främlingsfientligt motiv enligt Expressens uppgifter utreds. Samtidigt konstaterar polis och åklagare att det just nu inte finns någon känd koppling mellan offren och Nyqvist.

Det var åttaårige Mohamad Ammouri som först knivhöggs till döds under oktobermorgonen 2004 och när Anna-Lena Svensson, 56, ingrep dödades även hon.

Ett eventuellt främlingsfientligt motiv har polisen talat tyst om under den 16 år långa mordutredningen – året efter mordet avfärdades till och med tankarna på ett ”rasistdåd” av spaningsledningen.

Det är anmärkningsvärt med tanke på vad som nu framkommit och de problem som fanns i staden 2004.

Polisen har talat om att familjen Ammouri möjligen kunde varit måltavla men närmare än så har man inte varit det som nu ser ut som huvudspåret för ett motiv.

Mohamad Ammouri, 8, och mordplatsen 2004.
Mordplatsen 2004.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: FAMMILE BILD

Polisen har missat Daniel Nyqvist trots att fler än 5 000 män DNA-topsats i jakten på den skyldige. Även om gripandet är en stor framgång för den nya kriminaltekniken med släktforsknings-DNA är det obegripligt att en ung man som gått i en skola som polisen klassat som en främlingsfientlig ”pesthärd” inte blir aktuell tidigare.

Särskilt med tanke på hur väl han stämmer in på gärningsmannaprofilen som mordutredarna använt sedan november 2004.

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp åkte direkt till Linköping efter dådet och efter en månads arbete presenterades en rapport som blev vägledande för vilka män som fått lämna DNA-prov under de kommande årens masstopsningar. På brottsplatsen hade flera DNA-spår säkrats.

Gärningsmannaprofilen slog fast att det handlade om en impulshandling och att det sannolikt inte fanns någon koppling mellan offer och gärningsman.

Den slutsatsen finns kvar även efter gripandet av Nyqvist.

Mördaren beskrevs som en yngre ensamvarg, en enstöring, med ”låg social kapacitet”. Polisen antog med stöd av gärningsmannaprofilen att han levde ett isolerat liv och att han hade någon form av problematik.

Det stämmer in på det som nu är känt om Nyqvist.

Samtidigt konstaterade polisen att ”gärningsmannen är en person som man bör kunna lägga märke till. Det rör sig förmodligen om en udda person.”

Ett tvetydigt budskap: En isolerad enstöring som var så udda att omgivningen borde lagt märke till honom.

Bilden av Daniel Nyqvist är nu att han har stuckit ut genom att inte sticka ut. Han har varit anmärkningsvärt osynlig och levt under samhällets radar.

Polisens huvudspår i början var att dubbelmördaren bodde i Linköping och hade bra koll på staden. Han beskrevs som en medellång man i 20-30-årsåldern som antingen bodde ensam eller hemma hos sina föräldrar.

Det stämmer också in på Nyqvist.

Knivmannens mössa och Daniel Nyqvist.
Foto: POLISEN
Foto: Privat

Polisen har jobbat aktivt med att sprida bilder på knivmannens mössa och kniv och tillsammans med gärningsmannaprofilen är det märkligt att det var först i januari som polisen ska ha fått ett första konkret tips om Daniel Nyqvist.

Fallet har fått massiv publicitet tack vare mordutredarnas kloka strategi med maximal öppenhet för att få in tips.

Men det gav resultat först i januari i år när en barndomsvän till Nyqvist hörde av sig och berättade att han kände igen mössan, att Nyqvist ofta gick med en kniv som liknade den som användes vid brottet och att han ibland uttryckte sig konstigt om våld.

Efter tipset kallades Daniel Nyqvist till förhör i januari där han med all sannolikhet även kunde räkna med att bli topsad av polisen. Han kom aldrig till förhöret och det, i kombination med några enkla kontroller av hans bakgrund, borde gjort att varningslamporna blinkat rött hos mordutredarna.

Personer som inte kommer till förhör i ärende där det är känt att det finns stark DNA-bevisning borde snarast hämtas av polis. Risken är stor att kallelsen från polisen utlöser en krisreaktion som kan få katastrofala följder.

Nu löstes fallet lyckligtvis ändå ett halvår senare men det faktum att det tog 16 år att hitta Daniel Nyqvist trots den träffsäkra gärningsmannaprofilen gör att mordutredningen inte bara kan beskrivas som en succé.

Svar måste också ges på varför Nyqvist inte topsades tidigare, om tidigare tips som kan ha handlat om honom verkligen har följts upp tillräckligt noga och varför han inte hämtades in till förhör redan i januari.

Daniel Nyqvist häktad misstänkt för morden 2004 – hör utredningsledaren om arbetet.