Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Nytorgsmannen avslöjad av egna troféer i mobilen

Den 34-årige misstänkte serievåldtäktsmannen upptäcktes av en slump. Det var när mannen misstänktes för ett narkotikabrott som hans mobiltelefon tömdes.

Nytorgsmannen misstänks ha våldtagit 26 kvinnor och sparat filmer från övergreppen som troféer.

Slutsatsen av filmerna är att kvinnorna förmodligen varit drogade.

Han kan vara en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

Det handlar om en tidigare ostraffad man som är uppvuxen i en stabil Stockholmsfamilj.

Han jobbade som vakt vid olika publikevenemang, gillade att röra sig ute i Södermalms partyliv och hade en flickvän när hans greps.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladets kriminalreporter Linda Hjertén avslöjade på fredagen att polisutredningen om den så kallade Nytorgsmannen nu handlar om 26 utsatta kvinnor. Det handlar om kvinnor som han ska ha våldtagit i sin lägenhet i närheten av Nytorget i de hippa Sofo-kvarteren på Södermalm i Stockholm.

Nytorgsmannen avslöjades av sin egen mobil. Han greps av en slump för narkotikabrott men när poliserna kollade i hans mobil fattade de misstankar om att han var en serievåldtäktsman.

Han hade samlat på sig filmer från olika misstänkta övergrepp i något som för tankarna till en digital trofésamling.

Det har hänt tidigare att våldtäktsmän samlat på sig minnen av övergrepp. Ett exempel är Hagamannen i Umeå som bland annat tog handväskor av sina offer.

Nytorgsmannen, som nekar till brott, ska ha filmat ett 10-tal av de misstänkta våldtäkterna. Filmerna har också varit avgörande för att hitta de kvinnor som han ska ha våldtagit.

När han greps för narkotikabrottet förra hösten och polisen började nysta upp våldtäktshärvan fanns först inga identifierade brottsoffer. Ganska snart kopplades han dock till våldtäktsfall som tidigare anmälts.

På hans filmer fanns fler kvinnor som misstänktes ha varit utsatta för våldtäkter och polisen har därför flera gånger i TV3:s ”Efterlyst” vädjat att kvinnor som varit i kontakt med honom ska höra av sig. Bilder från hans lägenhet har bland annat visats upp.

När jag nu pratar med åklagaren Helena Nordstrand säger hon att alla kvinnorna som finns på filmer i mobilen är identifierade.

Men fortfarande hör andra kvinnor som varit i kontakt med honom av sig till polisen och därför har härvan av misstänkta övergrepp vuxit så sent som i veckan efter fler anmälningar.

Sannolikt finns här också ett mörkertal med kvinnor som av olika skäl inte anmält vad de varit med om.

Filmerna är viktiga bevis i utredningen men i flera fall har kvinnor också kunnat visa meddelande som de skickat till mannen i efterhand där de anklagat honom för övergrepp. Andra har berättat för vänner om vad de varit med om och det samlas nu in som stödbevisning i utredningen.

Nytorgsmannen.
Foto: EFTERLYST/VIAFREE

Nytorgsmannen kan bli en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. Han är misstänkt för att ha utsatt fler kvinnor än både Hagamannen Niklas Lindgren och Örebromannen Niklas Eliasson men det har också funnits härvor som varit större. Alexandramannen Atheer as-Suhairy utsatte ett 50-tal kvinnor för sexuella övergrepp.

En sak har de gemensamt: När övergreppen börjat har de inte kunnat sluta.

Nytorgsmannens serie av våldtäkter hände mellan 2018 och 2020.

Polisen har visat upp den här bilden i ”Eftterlyst” från mannens lägenhet för att söka efter fler utsatta kvinnor.
Foto: EFTERLYST/VIAFREE

Den 34-årige mannen är tidigare ostraffad och uppvuxen i en Stockholmsfamilj med sin mamma och pappa och flera syskon.

När han greps har han själv berättat att hade han en flickvän sedan något år tillbaka.

Han har jobbat som säkerhetsvärd vid olika publikevenemang men även pluggat på Komvux. I en personutredning har han berättat att han att brukar dricka några öl om dagen och bilden av honom som en man som gillade att vara ute i Södermalms partyliv bekräftas i polisutredningen.

Kvinnorna som anmält honom har berättat att de träffat på honom när de varit ute på krogen. Senare har de fortsatt till hans lägenhet där flera av dem i efterhand har trott att de blivit drogade.

Även filmerna gör att åklagaren drar slutsatsen att droger varit inblandade men eftersom våldtäkterna anmälts först i efterhand har det inte gått att ta några prover för att bekräfta det.

I en liten rättspsykiatrisk undersökning drar professor Marianne Kristiansson slutsatsen att Nytorgsmannen inte var allvarligt psykiskt störd när brotten ska ha begåtts.

Ett åtal och rättegång mot mannen kommer dröja i flera månader.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet.