Fredrik Sjöshult

Nya vardagen: Utegångsförbud, skyddsväst och inställd fotboll

Två män sköts i Hjulsta natten till måndagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
En av männen har dött av skadorna från skjutningen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

HJULSTA. Rapporter om fotbollsträningar som ställs in av rädsla för att ungdomarna ska råka illa ut på väg till eller från träning.

Föräldrar som accepterat att deras barn bär skyddsväst.

Barn som inte får leka ute.

Det är några bilder av ett Sverige där skjutningar blivit en del av vardagsbilden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stockholms förorter vaknade på måndagen upp till nyheten om fyra nya skjutningar – i Hjulsta och Tensta vid Järvafältet, i Bredäng och på Hägerstensvägen i södra Stockholm.

På väg till Hjulsta passerar jag skottplatsen i grannförorten Tensta. Ingen träffades, under natten har tomhylsorna sopats undan och nu har jourbutiken öppnat som vanligt.

I Hjulsta pågår Stockholmspolisens upprensning fortfarande under måndagsförmiddagen. Tungt skyddsutrustad polis för bort en ung man i handbojor samtidigt som en mamma passerar med sina små barn.

Polisen kriminaltekniker söker spår på Hjulstagården.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En sönderskjuten glasruta och en avspärrad innergård mellan hyreshusen vittnar om nattens skjutning där två unga män skadades svårt. En av dem är nu död.

På en lekplats gräver polisen i sanden efter spår efter skjutningen.

Sparkcyklar och gungor på gården är stilla.

På lekplatserna leker inga barn den här förmiddagen.

Timmarna före skjutningarna i Järva har en mamma från området suttit i SVT:s Agenda och förklarat att hon inte låter sina barn leka ensamma ute längre.

Det är en bild av hur samhället förändrats och skjutningarna blivit en ny normaltillvaro.

I en annan del av Hjulsta ligger en fotbollsplan som är populär bland ortens ungdomar men för att komma dit behöver de passera en gatstump som plågats av mord och skjutningar.

Efter dubbelmordet i Tensta i mitten av augusti bestämde BK Bussenhus, som använder fotbollsplanen, att ställa in träningarna för klubbens ungdomar.

En klubbledare motiverade beslutet för Nyhetsbyrån Järva med att de inte kunde garantera vad som hände med ungdomarna på väg till och från träning och konstaterade att ”i nuläget känns det inte tryggt ute för våra unga”.

Efter stoppet, som klubben hoppades skulle bli en ”väckarklocka”, svarar en person i klubbtelefonen att träningarna är i gång igen. Han vill dock inte säga mer eller bli citerad med namn om träningarna.

Stockholmspiketen var snabbt på plats efter nattens skjutning.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Hjulsta, Tensta, Rinkeby och Husby är några områden kring Järvafältet som drabbats hårt av skjutningarna inom det som till en början kallades för Rinkebykonflikten eftersom den började där.

Efter att flera av ledarna i grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen dömts till fängelse eller försvunnit från konflikten av andra skäl har stridslinjerna blivit suddigare och mer komplex, enligt polisens underrättelseinfo.

• I Rinkeby har en grupp av yngre män som tidigare kopplats till Shottaz gått samman i en yngre gruppering som kallats Filterlösa grabbar, FLG.

• I Hjulsta har en yngre del av Dödspatrullen haft ett fortsatt starkt grepp och de har varit allierade med ett nätverk från Tensta som går under namnet Headshotligan. Nätverken har en konflikt med FLG.

• Grupperingen Husbys hyenor har under de senaste åren legat i strid med FLG med flera mord och skjutningar som följd. Även Husbys hyenor har därför lierat sig med Headshotligan och Dödspatrullen.

Konfliktkartan är en del av bakgrunden till skjutningarna som plågar västra Stockholm men samtidigt konstaterar en erfaren gängpolis när jag frågar honom om läget runt Järvafältet:

– Situationen är mer komplex än tidigare med vänner som blir fiender när folk byter sidor som vi byter underkläder.

Om läget efter de nya skjutningarna under natt mot måndag med en död, en svårt skadad och åtta gripna konstaterar gängpolisen:

– Framåt finns det två vägar. Antingen blir det lugnare med tanke på alla som sitter och alla som blivit skjutna. Alternativt utlöser det en hämndvåg som kommer bli svår att ta hand om.

Arbetet med att stoppa mordvågen leds från det nya polishuset i Rinkeby som är en koloss i blänkande metall mitt i våldsspiralen.

Efter de senaste skjutningarna kommer nu krav på hjälp från resten av Sverige för att stoppa våldsvågen – och nästa skytt på jakt efter en fiende att mörda.

Järvakonflikterna är av Stockholmspolisen klassade som röda. Det betyder att risken är stor för nya våldsdåd.

Lika illa är läget i Linköping där förortsgäng från Skäggetorp och Berga hamnat i en dödlig strid med flera mord – senast i förra veckan när en Bandidosmedlem mördades när han åt lunch i Skäggetorps centrum. Bandidos har sedan tidigare en bas där och har varit en del av konflikten med Bergagänget som krävt flera dödsoffer.

I maj sköts en ung man ihjäl i Berga och hans familj har i lokaltidningen Corren berättat om tiden efter mordet som misstänks vara en del av gängkonflikten.

Föräldrarna har fått veta av polisen att deras barn var klädd i skyddsväst när han mördades och Correns reporter frågade om de inte reagerat på det och tänkt att det var ett tecken på att han var orolig för sitt liv svarade pappan att ”många ungdomar har skottsäker väst på sig”.

Det är också en bild av hur det grova våldet normaliserats.