Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Nu besannas polisens farhågor om klanvåld

Storbråken i Lund: Detta har hänt.
Foto: Läsarbild

En liggande man som stampas mot huvudet trots att polisen är på plats.

Det är en bild från det våldsamma klanbråket i Lund.

Samma vrede mellan släktnätverk märktes av under det våldsamma upploppet på torget i Hjällbo i somras – och det slutade med mord.

Varningarna för ett eskalerande klanvåld syns nu på gator och torg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gängskjutningar och polisens klanrapport med tydliga larm om riskerna för våld när släktnätverk växer har ökat fokuset på den organiserade brottsligheten i Sverige.

Klanerna skiljer sig dock från andra kriminella nätverk där släktskapet inte är lika tydligt.

I den så kallade Rinkebykonflikten med grupperingar som Dödspatrullen och Shottaz har det funnits släktband bland flera inblandade men det har också hänt att släkt och vänner hamnat på olika sidor i konflikten.

Släktskap har haft en underordnad roll. Gängbildningarna har i stället präglats av tillfälligheter – vänskap som uppstått på gårdarna, i skolan eller genom olika brott.

Polisens bild av klanerna är att de varit aktiva under lång tid i Sverige och att de binds samman av starka familjeband: Brott, företagande och äktenskap sker inom släktnätverket.

19 av 24 utpekade släktnätverk i polisens klanrapport består av familjer som har sitt ursprung i provinsen Mardin i sydöstra Turkiet. Flera av dem kom till Sverige redan under 1980-talet.

Släkterna kallas för mardelli och de är också starkast i Skåne där 25 av 34 klaner finns.

Klanerna som hamnade i ett våldsamt bråk i Lund under måndagen är, enligt uppgifter, båda mardelli-släkter.

Ett av de två släktnätverken i bråken har länge ansetts vara en av de starkaste Malmöklanerna med förgreningar i flera andra sydsvenska städer.

Klanen har också samarbetat med andra kriminella nätverk, enligt domar och polisens kartläggning.

I början av 2010-talet var fyra tongivande familjemedlemmar med i Outlaws MC men fortsatte senare i andra gäng som La Familia och Satudarah.

En misslyckad kokainsmuggling inom Satudarah gjorde till slut att en ledande klanmedlem, som var tänkt att bli gängets president i Malmö, dömdes till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott.

Satudarah har också varit aktuella i flera grova våldsbrott och medlemmar har dömts för att ha klippt av fingret på en knarklangare.

I polisens klanrapport är det just narkotikahandel som pekas ut som den vanligaste brottsligheten inom klanerna.

Men inom mardelli-klanerna i Malmö har det också funnits affärsintresse inom bilverkstäder, växlingskontor, livsmedelsbutiker, frisersalonger och guldaffärer.

Den andra klanen som var inblandad i bråken i Lund har inte haft en lika framträdande roll. Släktnätverket har främst haft sin bas i Helsingborg och Lund, enligt polisen.

En pappa och hans två söner har pekats ut som ledande inom klanen i Lund och de har bland annat haft intressen i stadens krogliv. En av sönerna dömdes nyligen till ett fängelsestraff för ekonomisk brottslighet inom restaurangbranschen.

Hittills har det inte klarlagts varför klanerna hamnade i bråk i Lund under måndagen men scenerna från de våldsamma angreppen vittnar om en allvarlig konflikt.

På en av de mest brutala bilderna från angreppet syns hur en person sparkar på en liggande man för att avsluta med att stampa honom mot huvudet.

Att han går till ett så våldsamt angrepp trots att polisen är på plats ger intryck av ett djupt hat.

Det är sannolikt att det finns koppling till Lunds krogliv eftersom den andra delen av bråket ägde rum vid en restaurang som utsattes för omfattande skadegörelse.

Satudarahmedlemmar klädda i västar var också närvarande under den sista delen av bråket utanför sjukhuset i Lund och det ökar oron för fortsatta våldsamheter.

Klanernas omvittnade tystnadskultur kommer dock sannolikt göra det svårt för polisen att få inblandade att prata om bråken i Lund.

Inom nätverken finns det en tradition av att göra upp utan att blanda in polis – något som bland annat varit aktuellt i Göteborg där medlingsmöten arrangerats på hotell.

Polisens hopp står nog främst till övervakningskameror och identifikation av de som var med under bråken. Snabba gripanden är viktiga nu för att kyla ned konflikten och undvika fortsatt våld.

Bråken i Lund gör klankonflikterna synliga med grova attacker på gator och torg.

Samma typ av våld på offentlig plats mellan två släktnätverk syntes under det våldsamma upploppet på torget i Hjällbo i Göteborg i maj och det resulterade i ett mord två dagar senare.

Om polisens klanrapport från i början av året till en början upplevdes som ganska diffus i sina varningar för ett eskalerande våld har det nu visat sig att farhågorna besannats både i Lund och i Hjällbo.